Bolu Göynük Gezilecek Yerler: Türkiye’nin Yeni Sakin Şehri Göynük

    Göynük gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer almayabilir belki ama Bolu Göynük için artık özel bir durum söz konusu. Neden mi? Çünkü Göynük, Türkiye’nin sakin şehirlerinden biri seçildi. Tıpkı Halfeti, Kırklareli‘ndeki Vize gibi… Bu yüzden hemen bir rota hazırladık. Bu rotamız İstanbul’dan hafta sonu gidilebilecek yerlerden biri olan Göynük ve Mudurnu idi. Hatta bu ikiliye biraz daha vaktimiz olsaydı Beypazarı’nı da ekleyecektik. Bizim Mudurnu ve Göynük gezimiz sırasında Beypazarı’na uğrayacak zamanımız olmadığı için rotamızı Mudurnu ve Göynük ile tamamlıyoruz.

    Göynük gezilecek yerler

    Bolu’nun Göynük ilçesi, tarihi İpek Yolu Koridoru olarak tanımlanan Geyve-Taraklı-Nallıhan-Beypazarı-Ayaş-Ankara güzergahında yer alıyor. Yani aslında bu güzergahı yapmak için şöyle bir 5 günlük ‘İpek Yolu’ rotası oluşturmak güzel olurdu. Eski ismiyle Koinon Gallicanon olan Göynük’ün anlamının ‘olgunlaşmış, göynümüş’ ya da ‘keçi kılından yapılan heybe’ anlamına geldiği söyleniyor. Tarihi sokakları, 150 yıldan fazla geçmişe sahip konakları ile Türkiye’nin sessiz şehirlerinden Göynük keşfini ertelemeyin derim. Batı Karadeniz’in tipik ahşap mimarisi örneği olan Göynük’ün turistik bir destinasyon olması yönündeki çalışmaları bu evlere bağlanıyor. Eski konaklar cenneti Göynük, aynı zamanda türbeler ilçesi olarak da biliniyor. Osmanlı’nın kuruluş döneminden itibaren ilk yapılan yerleşim çalışmalarının ardından işgal görmediği için Göynük’te birçok konak ve yapının dokusu bozulmamış.

    Göynük Gezilecek Yerler

    Bolu Göynük gezilecek yerler için vakit ayırmanız gereken süre yaklaşık 2 saat. Bu süre, sadece Göynük’ü gezmek için verilmiştir. Yok ben Göynük’e yakın yerlere de gideceğim diyorsanız o halde elbette iki saat yeterli olmayacaktır. Göynük türbe, çeşme, cami gibi 162 tane sivil mimari esere sahip. Bunların 135 tanesi ise ev. Bu özelliği ile Göynük, Türkiye’de ‘kentsel sit alanı’ ilan edilmiş nadir yerlerden biri.

    Zafer Kulesi

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük’ün simgesi olmuş (ikonik ama ikonik olmazsa olmaz) Zafer Kulesi, Cumhuriyet döneminde yapılan ilk tarihi yapıymış. Cumhuriyet’in ilk Kaymakamı olan Hurşit Bey tarafından yapılan Zafer Kulesi, Göynük’ün milli mücadeledeki desteğini temsil etmek amacıyla yapılmış. 3 katlı ahşap Zafer Kulesi, güzel bir Göynük manzarası vadediyor. Gittiğim dönem tadilatta olduğu için bakımsız bir görüntüsü vardı fakat belki de siz bu satırları okuyorken cillop gibi bir Göynük Zafer Kulesi ile karşılaşacaksınız.

    Akşemseddin Hazretleri Türbesi

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük gezilecek yerler içindeki en özel yerlerden biri de Akşemseddin Hazretleri Türbesi. Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemseddin’in Göynük’deki Türbesi 1464 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış. Sade bir yapıdaki bu türbede bulunan Akşemseddin’in sandukası ceviz üzerine kabartma yazı ile süslü. Bu da Osmanlı ağaç işçiliğinin ne de güzel olduğunu gösteriyor. Akşemseddin’in sandukası haricinde türbede oğulları Sadullah ile Emrullah çelebilerin sandukaları da bulunuyor. Göynük gezisini özel bir ana denk getirmek isteyen olursa, her yıl 29 mayıstan bir önceki pazar günü Akşemseddin Hazretlerini anma günü düzenleniyor. Bu günde sema ve mehteran takımı gibi gösteriler yapılıyor.

    Çınarlar Köprüsü

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük gezilecek yerler içinde merkezde yer alan Çınarlar Köprüsü ve çevresi de yer alıyor. Tarihi evlerin sıra sıra dizili olduğu ve çarşıya bağlantı sağlayan Çınarlar Köprüsü’nün çevresinde Göynük’teki tek çay bahçesini bulabilir, bir kahve molası verebilirsiniz.

    Anıt Ağaç

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük gezilecek yerler arasında ne güzel ki anıt ağaçlar da var. Göynük’te Ankara Anıtlar Kurulu tarafından tescilli 5 adet Anıt Çınar Ağacı bulunuyor. O anıt ağaçlar arasındaki en yaşlı ağaç ise Göynük merkezdeki Çınarlar Köprüsü’nün hemen yanındaki ağaç.

    Akşemsettinoğlu Konağı

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük, Mudurnu ve Safranbolu gibi konakların bol olduğu bir yer. Göynük gezilecek yerler arasında birçok konak bulunuyor. Onlardan biri de Göynük’ün en büyük konağı olan Akşemsettinoğlu Konağı. 19. yüzyılın sonlarında devrin mültezimi olan Hacı Nuri Efendi tarafından yaptırılan Akşemsettinoğlu Konağı, haremlik selamlık bir konak. Göynük’tek diğer konaklardan farkı da cumbasız olması. Ermeni ustalar tarafından inşa edilen Akşemsettinoğlu Konağı’nda Akrebin Yolculuğu ve Muhteşem Yüzyıl gibi yapımların da çekimleri gerçekleşmiş.

    Gürcüler Konağı Müzesi

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük gezilecek yerler arasında buralar hakkında bilgi sahibi olmak için gidilmesi gereken bir yer Gürcüler Konağı Müzesi. Tamamen kadın işletmesi hakimiyetinde olan ve bir dayanışma örneği ile hayata geçirilen Gürcüler Konağı Müzesi’ndeki sergilenen her şey, kadınlar tarafından toplanarak sergi haline getirilmiş. 200 yıllık bir konakta sergilenen eşyalar arasında Göynük efelerinin giysilerini, kadınların bindallılarını, tarihi bakırları, süslemeleri, el sanatı figürlerini görülüyor. Müzeyi gezmek ücretsiz.

    Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı

    Göynük gezilecek yerler

    Gazi Süleyman Paşa Camii ve aynı isimli hemen yanındaki hamam, Orhan Beyin oğlu Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafından yapılmış. Rivayete göre caminin yapımı sırasında yapıya taş getiren ama getirdiği taşı bırakmadan geri götüren bir işçi Süleyman Paşa’nın dikkatini çeker. İşçiye “niye aynı taşı getirip yerine koymadan geri götürüyorsun” diye sorduğunda “kirli olduğum için taşı mübarek bir yapının, temellerine koymak istemedim” der. Bunun üzerine Süleyman Paşa usta başından caminin yanına hamam inşa edilmesini ister. Böylece şimdi ki Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı ortaya çıkar.

    Ömer Sikkin Hazretleri Türbesi (Bıçakçı Ömer Dede)

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük merkezinden 10 dakika kadar uzaklaşınca karşımıza çıkıyor Ömer Sikkin Hazretleri Türbesi. Akşemseddin ile aynı dönemde yaşamış Hacı Bayram Veli’nin müritlerinden olan Ömer Dede, Göynük’te doğmuş bir bıçak ustası imiş. Hacı Bayram Veli için tereddüt etmeden boynunu bıçak altına koyduğu rivayet edilir.

    Postacılar Konağı

    200 yıllık geçmişi ile Göynük gezilecek yerler arasında yer alan Postacılar Konağı, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın kaldığı konak olması hasebiyle önemli. İstanbul’dan Ankara’ya giderken Zübeyde Hanım, rahatsızlık geçirince Göynük’te durarak bu konakta üç gün konaklıyor. Benim gittiğim dönem konak kapalıydı ama düşüncem Postacılar Konağı’nın bu tarihi ile bir müze olabileceği yönünde.

    Müderrisler Konağı

    Göynük konaklar memleketi. Onlardan biri de Müderrisler Konağı. 1340’lı yıllarda Gazi Süleyman Paşa’nın yaşadığı ev olan Müderrisler Konağı 2012 yılında restore edilmiş. O günden beri de otel olarak kullanılıyor. Otel dışında bir müze kıvamında gezmek de mümkün. Ücretsiz olarak gezilen Müderrisler Konağı’nda tarihi bir yolculuk yapılıyor.

    Göynük Sokakları

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük, geçmişin izlerini bugüne taşıyan bir yer. Anadolu Türk yaşayışının ve yerleşme kültürünün önemli örneklerinden biri burası. Araziye göre şekillenen evler ve sokaklar, sokaklara göre biçimlenen bahçeler, arnavut kaldırımlar, sivil mimari örnekleri ile bir zaman tüneli gibi Göynük.

    Göynük Açık Hava Müzesi

    Göynük gezilecek yerler

    Açık hava derken epey açık olmuş sanki burası. Göynük’te yapılan kazı çalışmalarından çıkan Frigyalılara ait kalıntıların sergilendiği bu alan Göynük merkezden 10 dakika kadar uzaklıkta yer alıyor. Jandarma’nın oradaki müzelik alandaki! eserler biraz kendi hallerine bırakılmamış mı? Keşke daha güzel sergileyebileceğimiz bir alana taşınsa bu eserler.

    Arasta

    Göynük çarşısı da bilinen Anadolu çarşıları tarzında. Anadolu çarşısı kavramının da güzel bir örneği aslında. Dokusunu korumuş, zaanatkar ustalarını hala barındıran Göynük Arasta, gezi ve alışveriş duraklarından biri.

    Göynük’te Ne Yenir?

    Göynük’te ne yenir sorusu Bolu’da olan birinin sormaması gereken bir soru. Söyleyeceklerim, Göynük’e giderken aç gidin. Çünkü Göynük, bir haftalık yemek ihtiyacınızı tek güne sığdırabileceğiniz bir yer.

    Paşazade Restaurant

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük’te ne yenir sorusuna gittiğim tek restoran olan Paşazade Restaurant ile yanıt verebiliyorum. Ama ne yanıt. Masada Bolu’nun meşhur keşli cevizli kaşık sapı mantısı, keşli cevizli erişte, güveçte et, güveçte etli yaprak sarma, pide, salata, fasulye, ciğer, güveçte kaşarlı kanlıca mantarı, tava yoğurdu, oklava baklavası ve tahinli pide var.

    Göynük gezilecek yerler

    Göynük, Bolu’nun gurmeliğini üzerine giymiş. Kendisini tebrik ederim. Kendime hayatımda bir oturuşta en fazla kaç tabak yemek yiyebilirsin rekorunu kırdıran Göynük’te ne yenir sorusuna verdiğim tüm cevapların sonuna kadar arkasındayım.

    Not: Şayet Göynük’e Ramazan gidecekseniz burada adet  12 çeşit yemek çıkması. Yaklaşık 20 dakikada yemekler servis edilir ve yenir. Çıkan 12 adet yemeğin sıralaması ise hiç değişmez. Kahvaltılık, düğün çorbası, et ya da tavuk, bamya, etli sarma, su böreği, yoğurtlu kızartma, sütlü tatlı, pilav, komposto, okla böreği (oklavadan çekme baklava),meyve.

    Göynük’e Nasıl Gidilir?

    Göynük gezilecek yerler

    Bolu’ya 90 kilometre uzaklıkta yer alan Göynük’e gitmek için her eve lazım yol arkadaşım Keşfetsene‘den Taflan ve çokça seyahat yaptığım iş ve yol arkadaşım Çok Gezen Adam Osman ve yeme içme gurusu Gezmelerdeyim Kenan ile İstanbul Avrupa Yakası’ndan yola çıkıyoruz. Göynük, İstanbul’a yaklaşım 3 saat uzaklıkta yer alıyor. İstanbul’dan gelecekler, Adapazarı’na kadar TEM’den devam edip Dörtyol’dan Bilecik-Eskişehir istikametine dönüyor. 28 km sonra Geyve-Taraklı yol ayrımına gelip buradan 60 km sonra Göynük’e varıyor. Bizim ilk durağımız Mudurnu olacağı için Göynük’e Mudurnu’dan geçeceğiz. Göynük Mudurnu arası ise yaklaşık 1 saat 15 dakika. Göynük ulaşımımız araba ile oldu ama eğer araba yok ise Göynük’e Bolu üzerinden otobüsle gelmek mümkün. Ulaşım hakkında detaylı bilgi için tık tık.

    Göynük ile ilgili bunlar da ilginizi çekebilir;

    2 Comments

    1. Geri bildirim: Dijital Seyahatname

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir