Gelibolu yemek rehberi dosyasını a-çı-yo-rum. Bu yıl kendimi Trakya ve Ege Bölgesi’ne adadım saygıdeğer okurlar. Zira buralar hem İstanbul’a yakın gidilecek yerler arasında yer alıyor hem de tarih, kültür, yeme içme, deniz, eğlence adına ne varsa vadediyor. Ya siz nasıl bir kralsınız? Yalan yok şimdi kendilerine bahar aylarını yakıştırsam da siz gönül dostlarım için yazın sıcağında dahi gezmeye ara vermedim. Ama yeme içmeye verdim. Temmuz ayında gittiğim Gelibolu’da 40 derece sıcakta gidebildiğim yerlere gittim ama benim önerilerimi siz bir de baharda kışta görün peheeyt.

    Gelibolu, hem kış aylarındaki şehitlik ziyareti hem de yaz aylarındaki deniz tatili nedeniyle aslında yılın her dönemi turizmle iç içe. 18 Mart Çanakkale Zaferi haftasında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerini kabul eden Çanakkale’de en çok ziyaret edilen yer Gelibolu oluyor. Bu yüzden de her mevsim ayrı bir yoğunluğu var bu bölgenin.

    Gelibolu'da gezilecek yerler

    * Çanakkale’ye geçip oralarda da bir şeyler yemek isteyenler için Çanakkale’de nerede ne yenir yazısının linkini de bıraktım gitti.

    * Gelibolu’da gezilecek yerler rehberi de güncellenerek yeni rotalarıyla huzurlarınızda. Gezi rehberi ile birlikte Gelibolu yemek rehberi için bir sonraki gidişimde uğrayabileceğim tüm önerileri de yorum olarak bırakabilirsiniz. Ben Gelibolu’da nerede ne yenir rehberi için birkaç öneri ile geldim size ama neden daha da çoğalmayalım ki.

    Gelibolu Yemek Yerleri Rehberi

    Gelibolu fazla büyük bir yer olmadığı için yeme içme konusunda kararsızlıklar yaşayacağınız, acaba oraya mı yoksa buraya mı gidelim diyeceğiniz bir yer değil. Taktik maktik yok, bam bam bam yerler var. Tabii her gelen aynı yerlere gideceği için oralara gitmeden rezervasyon yaptırmanız da şart. Bir akıllı biz değiliz şu dünyada. Eğer Gelibolu merkezde bir gün hatta birkaç saat geçireceğiniz bir süreniz varsa bizim gibi Gelibolu çarşıda soğuğu alabilirsiniz.

    İlhan Restoran

    Gelibolu yemek

    Gelibolu yeme içme denildiğinde ilk önerilen, araştırıldığı vakit her yerde karşımıza çıkan yer İlhan Restoran oldu. Gelibolu merkezde, feribotların kalktığı limanda yer alan İlhan Restoran, Gelibolu’nun en ünlü restoranı. Bizim burada yemek yiyebileceğimiz tek gün cumartesiydi ve sabah erken saatte arayıp yer sorduğumda akşam full olduklarını söylediler. Kenarda bir masaları vardı ama deniz kenarı için söz veremediklerini yine de ilgileneceklerini belirttiler. Zaten ben sıcaktan kendimi Eceabat Sağlık Ocağı’nda bulduğum için akşam menusunu serum olarak aldım ve Gelibolu yeme içme rehberine kökten çözüm getirdim asdasdff. Kısmetse havalar serinken gidip paşa paşa yemeğimi yerim ama bana şimdiden deniz kenarına masa ayır be İlhan Usta!

    Tarihi Zafer Peynir Helvacısı

    Gelibolu yemek

    Çanakkale’de ne yenir sorusunun da soru mu kardeşimlik cevabı tabii ki peynir helvası oluyor. Çanakkale merkezde yediğim Kadir Usta peynir helvasının tadı hala damağımdayken Gelibolu’nun 4 kuşaktır peynir helvacısı olan Zafer ile ikinci darbeyi vurdum kendime. Burası gerçekten de tarihi bir helvacı. 1860’lı yıllarda Gelibolu’nun Cevizli köyünde dünyaya gelen Seyit Ali’nin sahip olduğu büyükbaş hayvanlarını sürmek için yardıma gelen eşe dosta kendi yaptığı tatlıyı ikram etmesiyle başlıyor her şey. İlk zamanlar ismi çoban helvası olan bu helva zamanla Seyit Ali’nin oğlu Emin Kayyar tarafından da yapılmaya başlanıyor. Derken iş kardeşlere ve damada devrediliyor.

    Gelibolu yemek

    İlk zamanlar Şen Pastanesi olan pastanenin adı damat Süleyman Batır’ın kardeşinin Kore Savaşı’na katılmasıyla adını Zafer’e çevirmiş. Kardeşi Kore’de iken Süleyman Batır ona bir mektup gönderir ve oğlunun olacağını yazar. Gelen cevapta “ismi Zafer olsun” yazınca pastanenin de bebeğin de adı Zafer olur.  Hikayesinin güzelliği kadar tadının da şahane olduğu bir peynir helvası yapılıyor burada. İki çeşit peynir helvası var; biri irmik, tereyağı ve yumurtanın bulunduğu fırınlanmış helva diğeri de Zafer’in ünlü tuzsuz beyaz peynir, şeker ve undan yapılan klasik helvası. Ben klasik olanı tercih ettim. Bir porsiyonu 6 tl, kilo ile alıp kargo ile gönderiminde ise bir sorun olmuyor.

    Roma Dondurmacısı

    Gelibolu yemek

    Yine tüm olayların geliştiği Gelibolu çarşısındayız. Halkın tercih ettiğini gördüğümüz dondurmacı Roma Dondurmacısı’na gittim bu sefer.  Ama yemedim, sadece uzaktan sevdim. Peynir helvası yedikten sonra daha fazla bu sıcakta bir şey yiyemezdim. Şubat ayında Kopenhag’da dondurma yiyebiliyorum ama yazın 30 derecede elim kolum bağlanıyor. Yine de, dondurmaların topunun 2 tl olduğu bilgisini acar muhabirlik tecrübelerimle öğrendim. Öndeki çocuğun dondurmasından anladığım kadarı ile de güzel göründüğünü söyleyebilirim. Gelibolu yemek rehberi listesine dahil edildiyse devam ediyorum.

    Alaeddin Kemerli

    Gelibolu yemek

    Bir anda karşıma çıkan, böyle beklenmedik, internetten bulamadığım bilgilerin beni bulmasına ba-yı-lı-yo-rum. Gelibolu’dan sardalya alacağım ve hedefim bu. Eski bir dükkanın önünde durdum ve kafamı kaldırdım ki sardalyacı burası. Hemen kapı önündeki amcaya bu isimle bir başka yer daha var ikisi aynı yer mi yoksa ben mi yanlış geldim diye sordum! Dedi yok akrabalık var ama firmalar farklı. Eski ve hikayesi olan her yerde var olduğum için çekiyor işte durduramıyoruz.

    Gelibolu yemek

    Bilen bilir ama bilmeyen için Türkiye’nin ilk balık konserve üreticisi Alaeddin Kemerli, başta sardalya olmak üzere konserve balık ürünleri ile hem çok lokal hem de tarihi bir durak. Kızlı Sardalya adıyla satılan ürünün hikayesi ise resmen Bizden Kaçmaz kameralarına yakalandı. Konserve üreticisi olan Alaeddin Kemerli, 1928 yılında fabrikasını kurar ve yanında çalışan bir işçi kıza aşık olur. Fakat kız ertesi gün işten ayrılır. Aşk acısının verdiği ilhamla Alaeddin Kemerli, ürettiği sardalya konservesine ‘Kızlı Sardalya’ ismini verir. Aşk acısı sadece şarkı sözü yazdırmıyor görüyorsunuz bir marka da yaratıyor. Dükkanın yeri Gelibolu sahilinde, çarşının hemen girişinde. Ben tuzsuz ve tuzlu kızlı sardalya aldım buradan. Bir kutu sardalyanın fiyatı 7 TL. İçeride çok fazla çeşit yok. Çünkü fabrika deprem zamanı zarar görmüş.

    Selahattin Kemerli

    Gelibolu yemek

    Üç dört dükkan ileride yer alan  Selahattin Kemerli, tam olarak aynı soyad ama farklı dükkanlar karışıklığını bana yaşatan dükkan oldu. Burası daha modern bir dükkan ve içeride çok fazla çeşit var. Buradan da palamut ton balığı ve ançuez aldım.

    Tan Fırını

    gelibolu yemek

    1845 yılında kurulan Tan Fırını, Gelibolu çarşısına yakın bir yerde. Cami ile Gelibolu Eczanesi kesişimindeki Tan Fırını ekmek alma ihtiyacı duymasanız da uğrayabileceğiniz yerlerden biri bence. Kahvaltı yapmak için zeytin, peynir alıp buradan da ekmeği kapıp sahile inmek tam bana göre bir hareket olsa da bu gezimde sıcak sebebiyle yaşadığım sağlık problemleri nedeniyle böyle bir güzellik yapamadım kendime.

    Fatma Kadın Koyu Cafe Beach

    gelibolu yemek

    Fatma Kadın Koyu, Gelibolu koyları arasında tesis hizmetleri bulunan koylardan biri. Buradaki cafe beach’te denize girebilip gölgede oturabilmek mümkün. Fiyatlar ise İstanbul ayarında. Bira 15 TL mesela. Şezlonglar da 10 TL.

    Gelibolu’da Nerede Kahvaltı Yapılır?

    Gelibolu yemek

    Gelibolu yemek rehberi için gönül isterdi ki şöyle listelerce uzayan kahvaltı önerisi verebileyim ama ya ben bulamadım ya da Gelibolu’da kahvaltı mekanı yok. Bulabildiklerim Hamzakoy Limon ve Lezzet Konağı idi. Biz sahil şeridinde bir yer istediğimiz için rotayı Limon’a çevirdik ama erken saatlerde gittiğimiz için henüz hazırlık yapmamış gibilerdi, bu yüzden kapıdan dönüp yandaki mekana yöneldik. Orada da serpme kahvaltı 25 TL olunca hemen bir iki dakika uzaklıktaki Hampton Hilton’a gidip kahvaltı ne kadar diye soralım dedik. Açık büfe 29 TL cevabını alınca da başka seçenek aramaya gerek duymadık. Eğer kahvaltı mekanı önerisi olan varsa Allahını seven yorum bıraksın.

    One Comment

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir