İskeçe Karnavalı 2019

    İskeçe Karnavalı dünyaca ünlü festivaller arasında pek yer almasa da muadillerinden aşağı kalır yanı olmadığı için Yunanistan’a gidiyorum. Her şeyden önce Türkiye’ye bu kadar yakın bir konumda olması İskeçe’yi bir sıfır öne geçiriyor. Çünkü ucuz tatil demek bizim göbek adımızdır. Şayet İstanbul’da hatta utanmadan Edirne’de oturuyorsanız laps diye gidebilirsiniz İskeçe’ye. Edirnelileri bu konuda ben de çok kıskanıyorum asffadfg. İşte böyle de can bir komşudur İskeçe, ne güzel komşumuzdun sen İskeçe… Hem İstanbul’a yakın gidilecek bir yersin, hem hafta sonu gitmeye uygunsun, hem kendi karnavalını düzenliyorsun, bir kötü yanın sen de euro’lusun, ama olsun, ne güzel komşumuzdun sen İskeçe.

    Şimdi vakti gelince buralar değerlenir diye ben de vakit varken kalkıp gittim İskeçe Karnavalı’na. Ama benim gittiğim İskeçe Karnavalı 2016 senesinde olanı. Yani bu seneki festivalden 3 önceki festival olduğu için değişiklikler olmuş olabilir. Aman da gittik şunu göremedik, bu yoktu olmasın. Fakat ana konsept her zaman bakidir diye düşünüyorum. Bu yazı, ortama dair fikir vermesi açısından ve ‘festivalin olayı ne şimdi kardeş’ sorularınızın cevabı için önemli bence, yoksa senelerin çok da önemi yok diye düşünüyorum. Yanlış mıyım?

    İskeçe Karnavalı

    *Bu yazıda İskeçe Karnavalı nedirİskeçe Karnavalı turlarıİskeçe Karnavalı’na nasıl gidilir, İskeçe’de nerede kalınırİskeçe nerede gibi çeşitli sorulara yanıt vermeye çalıştım ki daha ne yapayım. Hayır yetmedi bir de üstüne o kadar İskeçe Karnavalı’na gittim ama Şu İskeçe’de gezilecek yerler nereleri, İskeçe’de ne yenir aç aç kaldık karnavalın ortasında gibi sorulara da bir sürü yanıtlar verdim.He bir de İskeçe Karnavalı 2019 ne zaman bu soruya da yanıt verdim ki Google bunu öne çıkarmış da adsfsfsfafa.

    İskeçe Karnavalı 2016 Senesi Böyle İdi

    *İskeçe Karnavalı’na giden herkese bir de İskeçe’nin kardeş destinasyonları olan Selanik ve Kavala‘yı da deli gibi yürekten sevmeli, unutmamalı diyoruz.

    İskeçe Nerede?

    İskeçe Karnavalı’na gideceğiz de İskeçe nerede? Bence sorulabilecek en güzel soru bu, tebrikler. Yunanistan’da Türk nüfusunun en yoğun olduğu yerlerin başında geliyor İskeçe, Yunancası ile Xhanti. Uzun süre Osmanlı’nın hakimiyetinde oluşunu bugün dahi şehrin birçok tarihi yapısında ve mimarisinde görmek mümkün. Osmanlı’nın Balkanlar politikasıyla Konya ağırlıklı olmak üzere Anadolu’nun birçok ilinden Türk nüfusunu yerleştirdiği İskeçe’de bu sebepten, birkaç kuşaktır İskeçe’li olan çok Türk bulunuyor. Bu yüzden İngilizce konuşacağım diye kasmayın, Yunan dahil herkes Türkçe biliyor. Sonra ‘madem Türkçe biliyorsun neden İngilizce konuşuyorsun?’ diye papara yersiniz. Yemin ederim taksiciye bir yer sorarken adam bana ne İngilizce konuşuyorsun Türkçe konuş demişti ve bunu Türkçe ile demişti. Öyle dumurlara gelesi bir kültür kozmosu bir memleket burası.

    İskeçe Karnavalı

    İskeçe’ye Nasıl Gidilir?

    İskeçe Karnavalı’na gitmek için İskeçe nerede sorusu kadar akıllıca olan bir diğer soru da İskeçe’ye nasıl gidilir sorusu. Burada birçok seçenek var tabii, sizin paşa gönlünüz ya da imkanlarınız rotanızı çizecektir ama ben karnavala araba ile gitmiştim ve ama araba bulamasaydım da aşağıdaki yolları denerdim.

    Araba ile; Arabanızla gidiyorsanız İstanbul Avrupa Yakası’ndan İpsala Sınır Kapısı 230 km, yani yaklaşık 3 saatlik bir yol. 3 saat sürmesinde radar ve Keşan-İpsala istikametindeki yolun kötülüğü ile karanlığı büyük bir etken. Yunanistan’a araba ile gidecekler öncelikle eski ehliyetlerini 15 TL’ye uluslararası ehliyetle değiştirmeliler. Ehliyet değişikliği ile birlikte araba için yeşil sigorta yapılması ve araba size ait değilse vekaletname alınması ise şart. Bu yüzden tüm bunların geçerli olduğu bir araba bulursanız kendini oraya öteleyebilirsiniz.

    *2016 senesi için 2 haftalık yeşil sigorta fiyatı 63 euro. Benzini ise Yunanistan’dan alın.

    21.30’da çıktığımız yolcukta, 00:30’da Türkiye sınırından geçip Meriç nehri üzerinden Yunanistan sınırına varıyoruz. Evet, pisliklerimizden arınalım diye kutsal oto yıkama suyundan da geçiyoruz. Muazzam bir buluş!..Bedava oto yıkama. Ardından Türkiye tarafından daha kısa süren Yunanistan kontrolünden ışık hızıyla geçerek Dedeağaç’a –Yunancası Alexandroupoli– doğru devam ediyoruz. Sınır kapısından geçtikten sonra Dedeağaç için de 40 km’lik bir yolculuk yapıyoruz. Her şey dahil toplamda yaklaşık 190 TL’lik benzin yakıyoruz.

    Tur ile; İskeçe, birçok tur şirketinin hafta sonu ‘Kısa Yunanistan’ turları içerisinde yer alıyor. Ama karnaval o kadar merak edildi ki artık tur firmaları aracılığı ile İskeçe Karnavalı turu da düzenlenmeye başladı. Karnaval özelinde gitmek isteyenler için de son derece uygun fiyatlara karnaval turları yapılıyor. Bence arabanız yoksa gidilebilecek mantıklı seçeneklerden biri turla İskeçe’ye gitmek. Turla gidenlerin karnaval süresince konaklamaları da Selanik’te yapılıyor ve İskeçe’de pazar günü olunuyor. Bir not; sınırdan kalabalık olduğunuz için daha uzun sürede geçiyorsunuz. Bu da turla gitmenin dezavantajı oluyor.

    İskeçe Karnavalı

    Uçak ile; Bu seçenek bana hem masraflı hem de zaman kaybı olarak gelse de hava yolunu tercih edecekler ve İskeçe’ye uçakla gitmek isteyenler için buraya en yakın yer Selanik. Uçakla gitmek isteyenler Atina yerine Selanik’e giderse daha kısa bir yolculuk yapar. (Dedeağaç’ta ufak bir hava alanı var ama Türkiye’den uçuş yok)

    Otobüs ile; Yunanistan’a otobüs ile gidilir mi sorusunun cevabına koca bir evet veriyoruz. Metro ve Alpar Turizm Yunanistan’a sefer düzenliyor. Sınır kapılarının geçişleri otobüslerle oldukça uzun sürdüğü için tercih sebebimiz olmasa da otobüs, ucuz bir seyahat seçeneği.

    İskeçe Karnavalı Nedir?

     

    İskeçe Karnavalı

    Şimdi biraz İskeçe Karnavalı nedir, ne değildir, niye yapılıyor konusuna gelelim. Yunanistan’ın Edirne’ye yakın şehirlerinden biri olan İskeçe’de düzenlenen İskeçe Karnavalı, festival süresince giyilen kostüm ve takılan maskelerden ötürü İtalya’nın Venedik Festivali ve Brezilya’nın Rio Karnavalı ile eş değer büyüklükte. 50’yi geçkin yıldır yapıldığını bilmediğimiz ve yeni öğrendiğimiz için ‘ehehe abi kim gelecek ya’ diye düşünürken 10 kişiden 11’inin Türk olduğunu gördük burada. Meğer olayı bilen geliyormuş biz de uyanık sanıyoruz kendimizi.

    İskeçe Karnavalı

    İskeçe Karnavalı’nın hikayesi ise Hz. İsa’nın yaşadığı döneme dayanıyor. Hikayeye göre Hz. İsa’nın peygamber olacağı henüz çocukken duyurulur ve bu durum yönetimin kulağına gider. Hz. Meryem’e de bir pazar günü oğlunun katledileceği haberi gelir. Halk buna engel olmak için, şehirdeki tüm çocukların yüzlerini boyar. Bu kamuflaj sayesinde Hz. İsa, çocuklar arasında ayırt edilemeyecektir. Nihayetinde bu durumun asparagas olduğu ortaya çıkar ve tüm çocuklar yıkanarak pazartesiye tertemiz girerler. İskeçe Karnavalı, Hz. İsa’nın hayatının kurtulmasına adanmıştır. Bu yüzden de sadece İskeçe değil, çevre illerdeki tüm halklar karnaval zamanı yüzlerini boyayarak dans eder, eğlenir ve akşam yıkanarak temiz temiz pazartesiye girerler.

    İskeçe Karnavalı 2019 Ne Zaman?

    İskeçe Karnavalı

    Her yıl mart ayının ikinci haftası ya da nadiren şubat ayında ve daima pazar günü yapılan İskeçe Karnavalı, 2016 yılında 12-13 mart tarihlerinde gerçekleşmişti. İskeçe Karnavalı 2019 senesinde 09-10 Mart’ta tarihlerinde yapılacak. Etkinliklerin cumartesi ve pazar olduğu İskeçe Karnavalı, hafta boyunca sürse de, cumartesi gece yürüyüşü ve sokak partisi, pazar öğleden sonra ise büyük kortej yapılıyor ki asıl olay da bu büyük kortej.

    İskeçe Karnavalı’nda Ne Yapılır?

    İskeçe Karnavalı

    İskeçe Karnavalı boyunca etkinliklere katılmak serbest. Bir hafta öncesinden başlanan kutlamaların en önemlileri cumartesi ve pazar günü oluyor. Cumartesi gecesi yapılan yürüyüşe ve sokak partisine katılınca epey eğlendik, yanımıza bir iki aksesuar götürseydik daha bile eğlenceli olabilirdi. Pazar günü yapılan büyük kortej ise daha çok okulların ağırlıklı olduğu bir yürüyüş. Bu kortejde önce dev boyutlarda yapılan ikonlar şehri boylu boyunca geziyor ve her bir ikonun ardından farklı kostümlü öğrenciler geliyor. Yürüyüş sırasında izleyiciler, kortej kenarına çevrili alanlardan yürüyüşü izleyebiliyor. Burada en güzel şey güzel fotoğraflar çekebiliyor olmak. Her fotoğrafını çektiğimiz kişi tarafından yüzümüz boyayınca da İskeçe Karnavalı’na makyaj yapmadan gelmemiz gerektiği sonucunu çıkartıyoruz.

    İskeçe Karnavalı

    İskeçe’de Nerede Kalınır?

    Karnavala gelen yerli ve yabancı turistin yoğunluğu ve İskeçe’nin çok da büyük bir yer olmaması otel bulmakta biraz sıkıntı yaratıyor. Az sayıda olan oteller hemen doluyor. Bunun için erken rezervasyon yapmayanlar ya Dededeağaç’ta ya da Gümülcine ve Selanik’te kalıyor. Biz de konaklamamızı İskeçe’ye 100 km olan Dedeağaç’ta yapıyoruz. Dedeağaç hem Türkiye’ye daha yakın hem de otelleri ucuz. Bu yüzden Dedeağaç Limanı’nın hemen karşısında yer alan Hotel Vergina’da kaldık.  Fiyat performans beklentimiz ‘yatacak yer olsun, sıcak su olsun’ ikilisinden ibaret olduğu için bize yetti. Tabii ki eksiklikleri oldukça fazla. Yazlık bir hotel olduğu için donduk; bir de temizliğine eksiler verdik.

    *Otelin geceliği 2 kişilik oda için kişi başı 17.5 Euro.

    İskeçe Karnavalı

    Eğer İskeçe’ye daha yakın olmak istiyorsanız 50 km’lik mesafedeki Gümülcine’yi de tercih edebilirsiniz, ama otel sorunu burada da karşınıza çıkacak. İskeçe için internetten otel baktınız ama her yer dolu mu? O zaman İskeçe’nin tam girişinde olan Yeşil Yayla Oteli aklınızda bulunsun. Kendisi internette yer almayıp ancak ve ancak oraya gittiğinizde görülebiliyor.

    Dedeağaç’tan İskeçe’ye Nasıl Gidilir?

    Dedeağaç’tan İskeçe’ye gitmek için otoban güzergahında 90 km giderek İskeçe çıkışından çıkıyoruz. Otobanı kullanmanın 2,4 Euro’luk bir ücreti var. Ödemeler bizdeki köprü gişeleri gibi gişelerde yapılıyor. Eğer ücret ödemek istemiyorsanız bu gişelerden önce çıkmalısınız. Fakat otobandan ayrılan bu ‘gişeler öncesi son çıkış’, özellikle akşam dönüşlerinde çok da tekin değil.

    İskeçe’de Gezilecek Yerler

    İskeçe Karnavalı’na geldik ve gezmeden döneceğiz, böyle bir şey olabilir mi ya! Tabii hemen, yoldayken İskeçe’de gezilecek yerler için not almaya başladık. Aslında karnaval zamanı aşırı kalabalıktan gezebilecek miydim emin değildim ama yine sandığım kadar az yer görürüm düşüncesi gerçek olmadı. İskeçe’de gezilecek yerler mutlaka çok daha fazla olabilir ama bir günde, üstelik karnaval zamanı İskeçe’de gezilecek yerler şöyle oldu bizim rotamızda;

    Dedeağaç

    İskeçe Karnavalı

    Konaklamayı Dedeağaç’ta yaptığımız için, sabah havanın güneşli olmasını da fırsat bilerek Dedeağaç’ın merkez caddesi, yani tabii ki Dedeağaç’ın İstiklal Caddesi Demokritos Caddesi‘ne gittik. Sokakları ve sahili gezip Dedeağaç’ın ünlü deniz fenerini selamladık. Karnaval zamanı olduğu için midir yoksa her zaman öyle midir bilmiyorum ama caddede boylu boyunca kolon vardı ve sürekli Yunan şarkıları çalıyordu. Güzel bir şey bu ben sevdim. Bir de bu caddede ne ararsanız var, yani kahve içelim diyen de börek yiyelim diyen de, iki üç kıyafet alalım yok öyle dolanalım diyen de buraya akıyor.

    Porto Lagos

     

    İskeçe Karnavalı

    Dedeeağaç’tan yola çıkıp 50 km boyunca otobanda gidiyor ve Gümülcine ikinci çıkışından çıkıyoruz. Bu yol, Yunanistan’ın gizli cennetlerinden Porto Lagos’a gidiyor. Porto Lagos’a uğramamızın sebebi gölün üzerine kurulu iki kiliseyi görmek. Vistonida Gölü üzerinde iki adet minik ada var. Her bir adada da birer kilise bulunuyor. İlki karaya ahşap köprüyle bağlı olan Agios Nikoloas Kilisesi. Diğeri ise Agios Nikoloas’la bağlantılı Virgin Mary Pantanassa Ortodoks Kilisesi. Her iki kiliseyi de ücretsiz gezmek mümkün ve her iki kilise de epey orijinal olduğu için fotoğraflık. Bu yüzden kilise gezinizi cumartesi günü yapmanız tavsiye olunur. Pazar günü ayin yapıldığı için hem çok kalabalık oluyor, hem de ayin sırasında fotoğraf çekemiyorsunuz.

    İskeçe Karnavalı

    Porto Lagos’un hikayesi ise şöyle; rivayete göre Porto Lagos Osmanlı’da bir beye aitmiş. Bu bölgede yaşayan bir aziz sayesinde kızının hastalığı geçince bu Osmanlı beyi iyiliğin karşılığı olarak bölgeyi Aynoroz Kutsal Manastırı Vatopedi’ye bağışlamış. Bu adacık bence çok görülmeye değer. Turlar da şimdi burayı programlarına ekledi. Yani İskeçe Karnavalı turu ile ya da Yunanistan turu ile gidecek olanınız varsa, turlar buraya uğruyor.

    Ahiriyan Mahallesi

     

    İskeçe Karnavalı

    Ana dilleri Bulgarca-Yunanca karışımı olan ve diğer bir adı Ahiriyan olan Pomaklardan adını alan mahalle, İskeçe’nin eski şehir merkezi, yani Old Town’ı. Arnavut kaldırımlı, cumbalı evleri ile İskeçe’de adeta Cumalıkızık havası yaratan Ahiriyan Mahallesi’nde yoğunluklu olarak Türk nüfusu var. Evet, İskeçe’nin genelinde bir Türk nüfusu var. Ahiriyan Mahallesi Camii ve Akathistos Hymn Kilisesi, mahallenin görülecek önemi tarihi yapılardan. Ahiriyan Mahallesi’nden kaptırıp en yukarı çıkarsanız buradan İskeçe’yi komple görebileceğiniz bir gözlem noktası yakalarsınız. Hoş, manzaranın geneli binadan oluşsa da yine de ‘tepeden bakma hastalığı’ olanlar için güzel bir durak. Ayrıca aynı tepe noktada güzel restoranlar da mevcut.

    Plateia Kendriki Meydanı

    İskeçe Karnavalı

    İskeçe Meydanı’nda üç önemli durak var. İlki savaş anıtı, ikincisi Saat Kulesi, üçüncüsü ise Ayasofya Kilisesi. İskeçe’de Osmanlı’dan kalma iki saat kulesi bulunsa da biri tamamen yıkıldığı için meydanda bulunan saat kulesi tek kalmış. 1870 yılında İskeçe’nin önemli ailelerinden biri olan Hacı Emin Ağa tarafından yaptırılan ve İskeçe halkına armağan edilen saat kulesi, ön tarafındaki kitabe yıkılmış olsa da bugün hala ayakta. İskeçe Karnavalı’nda cumartesi gecesi yapılan sokak partisi Saat Kulesi’nin önünde gerçekleşiyor.

    İskeçe Karnavalı

    Meydandan ilerlediğimizde kırmızı rengiyle ve süslemeleriyle gayet ihtişamlı duran bir kilise ile karşılaşıyoruz. Adının Ayasofya olduğunu öğrendiğimiz kiliseyi, kapalı olduğu için gezip göremedik. Müze gezmek isteyenler için şehrin müzeleri ise şöyle: İskeçe Folklor Müzesi, Eski Şehir Müzesi, Geleneksel Kıyafetler Müzesi ve İskeçe Müzesi.

    İskeçe’de Ne Yenir?

    İskeçe’de karnaval süresi boyunca birçok cafe ve restoranda oturacak yer bulunamayacağını hesaba katıyor ve aşağıdaki planı oluşturuyoruz.

    Kahvaltı: Dedeağaç’ta kaldığımız için ilk gün kahvaltıyı burada yapıyoruz. Daha doğrusu yapmak için kahvaltıcı arıyoruz, bulamıyoruz. Bu yüzden Demokritos Caddesi’nde güzel börek yapan Delicious adlı mekana oturuyoruz. Böreklerin ve kahvelerin fiyatları yaklaşık 1.5 ile 2 euro arasında.

    İskeçe Karnavalı

    İkinci gün ise hem pazar hem karnaval olduğu için çoğu yer sabah kapalı. Biz de kahvaltıyı bu kez İskeçe’de yapmaya karar veriyoruz. Bu seferki mekanımız Fratelli. İnanılmaz güzel feta peynirli devasa poğaçalar ve kahveler yapıyorlar. Ayrıca süpersonik wi-fi hizmeti, temiz tuvalet ve karnaval seyirli üst katı da cabası.

    Kahve: Dedeağaç’taki uğradığımız  Coffee Island, Yunanistan’ın güzel kahve yaptığının bir ispatı. Burada da fiyatlar 2 euroyu geçmiyor.

    İskeçe Karnavalı

    Akşam Yemeği: İskeçe’nin gurmeler gurmesi restoranı Keçili (Plima) Restaurant. İskeçe’nin dışında yer alan Keçili Köyü’nde gizlenmiş restorana gitmek için Rize’deki Şenyuva Köprüsü, ya da Monstar Köprüsü gibi taş ve eski bir köprüden geçiyor ve Keçili Köyü’ne varmadan sağa sapıyoruz.

    İskeçe KarnavalıYalnızca araba ulaşımının olduğu bu restorana giderken nasılsa kimse bilmiyordur, kim gelecek buraya demeyin. İnsanlık gerçekten gurme olmuş. İçeride oturacak yer yoktu resmen. Biz kendimize bir yer bulduk ve ok yaydan çıktı.

    İskeçe Karnavalı

    Bu masada kaşarlı mantar, greek salad, caciki, kabak kızartma, süzme yoğurt, soda, Yunan milli birası mythos, Yunanistan’ın meşhur soğuk çayı Tuvunu ve restoranın asıl olayı olan 3 kişilik karışık et tabağı bulunuyor. Ve bu kadar şey 52 euro tutuyor. Ama benim gözüm hala o ciğer sarmada.

    Nasıl Gidilir?: İskeçe’ye yaklaşık 16 km uzaklıkta bir dağ köyü olan Keçili Köyü için Ahiriyan Mahallesi’nin yukarısından sağa dönüp 8 km gittikten sonra tekrar sağa giriyorsunuz.

    Tatlı: Az yediğimiz için üstüne bir de tatlı yiyelim diyor ve meşhur Papaparaskeva Pastanesi’ne gidiyoruz. Yol arkadaşım Çok Gezen Adam Osman’dan öğrendiğim kadarıyla Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit de buradan karyoka alırmış. Bridget Bardot, Fenerbahçeli Cemil bile bu listede olabilir.
    İskeçe Karnavalı

    Karyoka ne diyenler için bir tür çikolatalı tatlı olarak tarif edebiliriz kendisini. Dışı çikolata kaplı içi de bisküvi, fındık, ceviz, marşmelov gibi içeriklerde oluyor. Kilosu 17 euro olan karyokalar bana fazla tatlı geldi. İskeçe Karnavalı epey Türk akınına uğradığı için akşam üstüne doğru dönmenizi tavsiye ederim. Biz erken çıktık daha kalsa mıydık derken İskeçe’de başlayan şehir içi trafiğini görerek ilk şoku yaşadık.

    İskeçe Karnavalı

    İkinci şoku da İpsala Sınır Kapısı’na çok az kala yaşadık çünkü sınıra 2 saatte gelebildik. Araç ve otobüs girişleri farklı olsa da canım halkımız her yerde kendini gösterir, itina ile araya kaynak yapmaya çalışır. Bu konuda da dişe diş kana kan tavrımızdan ödün vermeyiz.

    İskeçe KarnavalıTürkiye ve özellikle Marmara Bölgesi’ne olan yakınlığı, uygun fiyatlı oluşu ve yabancılık çekmenizin çok çok düşük olduğu İskeçe’ye, İskeçe Karnavalı zamanında gidiniz canım. Küçücük yerde bu kadar genç nüfusun olmasına, genç olmalarına rağmen bence gayet eğlenmeyi bilen insanlar oluşuna şaşırın. Ekstra bir şaşırmayı da hem bu kadar kalabalığın güvenlik tedbiri alınmamasına yapın. Bu yüzden karnaval boyunca panikatak halindeydik ama olacaksa eğlenerek olsun koy vermişliğini yaşadık.

    Bir dost: İskeçe Karnavalı dışında bir de Eylül başında gerçekleşen Eski Kasaba Festivali’ni notlarınız arasına alın.

    İskeçe Karnavalı Videoları

    5 Comments

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir