İstanbul’a En Yakın Doğu Karadeniz: Yuvacık

    İstanbul’a yakın ve hafta sonu gidilecek yerler arayışında rotayı İzmit’e çeviriyoruz. Gölcük ve İzmit çevresini az çok bilen biri olarak eski hali ile aklımda kalan ama bir sürü yeni tesisi ile çoktan keşfedilmiş Yuvacık‘taydım hafta sonu. İstanbul’a oldukça yakın olduğu için hafta sonu akın akın gelen 34 plakalı arabaları görünce ‘haaaaaayyyıııırrrrrrrr’ diyerek sıçradım ve bu bir rüya değildi.

    yuvacık-gezisi

    İstanbul’a en yakın Rize muamelesi yaptığım Yuvacık gerçekten de küçük bir Karadeniz köyü halini almış. Zaten kime selam verdiysem Çayeli’li çıktı. Eğer Ayder Yaylası‘na gittiyseniz Yuvacık’ı oraya benzetme ihtimaliniz oldukça yüksek. Minik ahşap evler, ahşap pansiyonlar, hediyelik eşya dükkanları, zipline ve atv gibi doğa aktiviteleri, muhlama, çay, yeşil…Marmara’nın Karadeniz’i olmuş adeta Yuvacık.

    Yuvacık’a Ne Zaman Gidilir?

    Yazın: Yuvacık’a gitmek için makul zamanlardan biri yaz. Yüksekte ve yeşille kaplı oluşu ile bunaltıcı sıcaklara iyi gelir; bu ayların mangalı da boldur.

    Sonbahar: Yıldırım Gürses ‘biliyorsun seni ben sonbaharda sevmiştim‘ der ve ‘her sonbahar gelişinde, sarı sarı yapraklarla‘ diye devam eder. İşte Yuvacık’ta bu sahneleri yaşamak için gidilmesi gereken ay ekim-kasımdır. Yapraklar kızıldır, hava serindir. Bu ayların tek dezavantajı ise arılar. Yuvacık’ta arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapıldığı için arı bolluğu bu aylarda üst düzeye çıkıyor.

    Kış: Yaz ya da bahar ayları kadar rağbet görmese de karlı aylarda da Yuvacık’a gitmek güzel olabiliyor. Yuvacık ve ilerisinde bulunan Aytepe, kış aylarında yoğun olmamakla birlikte yine de popüler bölgelerden.

    yuvacık-gezisi

    Yuvacık’a Nasıl Gidilir?

    İstanbul’dan araba ile yola çıkıldıysa zaten sorun yok, Yuvacık’a da arabayla devam edilecektir. Fakat araba yoksa ve otobüs-minibüs kullanılacaksa İzmit’e gidip, oradan Yuvacık minibüslerini kullanmak gerekiyor. Minibüsler Yuvacık’ın köylerine kadar gidiyor, fakat daha yukarılara çıkmak için yine araba gerekiyor. Asıl Yuvacık da zaten yukarılarda olduğu için araba şart.  İzmit – Yuvacık arası yaklaşık 20 dakika.

    Araba ile; İstanbul Avrupa Yakası’ndan Yuvacık’a gitmek yaklaşık 2 saat 15 dakika sürüyor. Yuvacık’ın yolları keskin virajlı olmasa da yine de hızı azaltan kavislere sahip. Yolu asfalt olduğu için bir problem olmuyor. İzmit üzerinden Yuvacık’a ulaşmak için otobandan ya da Körfez’i dolaşarak gidilebilir. Körfez, yolu 40 dakika daha uzatıyor.

    Otobüs ile; İzmit’e gitmek için Efe Tur ya da Kamil Koç firmaları tercih edilebilir. Yol, trafik yoksa 2.5 saat sürüyor. İzmit’ten sonra Yuvacık’a gitmek ve yukarılara çıkmak için araba ihtiyacı doğuyor. Bir alternatif de taksiler; fiyatları konusunda bilgim olmasa da uygun fiyata olacağını sanmıyorum.

    Yuvacık’ta Gezilecek Yerler

    Yuvacık’ı gezmek için günübirlik bir program yeterli. Sabah erkenden yola çıkıldığı takdirde hem doğa gezisi hem de doğayla iç içe kahvaltı rahat rahat yapılabiliyor. Yuvacık’ın Marmara’nın Rize’si olduğunu ve Rize’de ne yapıyorsak burada da yapabileceğimizi gördüm. Zipline ve paintball en favori aktivitelerden; bu ikiliyi doğa yürüyüşü takip ediyor. Fakat her şeyin başı kahvaltı. Yuvacık’a gelme sebebi olan Karadeniz kahvaltısı için de istikametimiz Karaaslan Tesisleri.

    yuvacık-gezisi

    Karaaslan Tesisleri, Rize’li bir aile tarafından kurulmuş ve haliyle tüm kahvaltı konsepti Karadeniz usulü. Hafta sonu gidildiği takdirde oturacak yer bulmak imkansız ve rezervasyon yapılmıyor. Oturma yerleri localar, kapalı alanlar, açık alanlar şeklinde gidiyor. Localar size ait ve kapısı, penceresi kapanabiliyor. Bir de arı faktörü devreye girdiği için genelde locada yer bulmak zor. Atmosfer Karadeniz olunca benim de beklentim bir Rize bir Artvin sofrası oldu. Nitekim başarılı bir kahvaltısı var tesisin. Muhlama, peynir eritmesi ve çam balı gerçekten lezzetli. Yuvacık kestaneleri ve taze meyveler de masaya mütemadiyen geliyor.

    yuvacık-gezisi
    Kişi başı kahvaltı fiyatı 30 TL. Tesisin otoparkı bulunuyor.

    Aytepe: Burası Yuvacık’ın üzerinde yer alan ve yaklaşık 100 metre yükseklikte bulunan eski adı ile Ayıtepe (bu size bir uyarı), günümüzdeki adı ile de Aytepe Bölgesi. Aytepe’de yürüyüş ya da koşu yapılabilecek güzel bir parkur bulunuyor. Toprak yol olan bu parkurda sabah sporumuzu yapıyoruz. Spor önemli, hep ye ye nereye kadar. Aytepe’ye giderken Beşkayalar Tabiat Alanı ile Soğukdere, Sıcakdere ve Kirazdere’den geçiliyor.

    yuvacık-gezisi

    Yuvacık’ın en özel noktası olan şelalere merhaba. Buraya gelmek isteyen olursa ayaklarında inşallah iyi bir spor ayakkabısı vardır. Çünkü şelale taşları fazla kaygan; zaten hepsi yosun tuttuğu için kösele ile gelmeyin uyarısı veriyor. Aytepe’den daha da yukarıya çıkıldığında tüm Yuvacık Gölü ve Barajı’na tepeden seyir sunan Üzeyir’in Yeri ile karşılaşılır. Burada bir çay molası verilir. Birazdan aşağı iniş var, ee gezginin mazotu da çaydır çay.

    yuvacık gölü ile ilgili görsel sonucu

    Yuvacık’tan Ne Alınır?

    Yuvacık’ta halkın mutlu ve neşe içerisinde yetiştirdiği tavuklardan soframıza gelen yumurta ya da süt alınabilir. Ama benim için almadan dönülmemesi hatta yolda yenmeye başlayıp bitirilip, tekrar Yuvacık’a dönmeyi gerektiren çam balı katiyen alınmalı.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir