New York Hamilton Village: Bilgisayarın Babası Atanasoff’un Doğduğu Yer

    New York pek çok şeyle özdeşleşmiştir ama Hamilton Village ile pek anmayız kendisini. New York denilince mesela akla Times Meydanı, Özgürlük Heykeli, Victoria Secret, Broadway falan gelir. Ama Hamilton gelmez. Zaten nasıl gelsin Hamilton Village, New York’a 4 saat uzaklıkta. Bu bilgiyi yazının en aşağısında verip ‘yuh be kardeşim sabahtan beri okuyoruz söylesene 4 saat uzaklıkta olduğunu’ dememeniz için şu an yazıyorum. Bakın bu dürüstlük bir gün kazanacak! Yazının devamını Amerika Birleşik Devletleri’nde gezmeye vakti olanlara, ‘hayatım bence farklı yerler görelim ne dersin’cilere ve Dijital Seyahatname’de okudum bence kesinlikle gitmeliyiz diyenlere (asdfasdfasf tamam ya) bırakıyorum.Yine de yüreğim elvermedi (kaçıp gitmenizden korktum), şu önemli bilgileri de vermek istedim. New York Hamilton Village, Forbes tarafından 2012 yılında Amerika’nın en sevimli kasabası seçilmiş bir yer. Ayrıca Amerika’nın en prestijli üniversitelerinden biri olan Colgate University’i bünyesinde barındıran çok da nezih bir kasaba. Evet diş macunu olan…Ve son olarak bilgisayarı ilk icat eden Bulgar asıllı Atanasoff burada doğmuş. Bu kadar övdüm, daha da 4 saatin lafını yapmayalım ama, lütfen…

    New York Hamilton Village

    New York’ta gezilecek yerler listesi için hem turistik hem de lokal önerilerin yer aldığı bir yazı ayrıca burada yerini alacak. Ben eğer New York Hamilton Village gibi bir yerden haberdar olmasaydım New York’ta gezilecek yerler arasına böyle sevimli ve güzel bir yeri muhtemelen eklemezdim. Zira kaçımız New York’a gidip de 4 saat uzaklıktaki Hamilton Village’ı ziyaret etmek ister? İşte tam olarak burada hikayeler devreye giriyor. O yüzden soruyu şöyle soruyorum. Kaçımız New York’a gidip de Forbes tarafından Amerika’nın en sevimli kasabası seçilen Hamilton Village’ı ziyaret etmek ister? Doğru cevap, kaçımızın arabası varsa o kadar. Çünkü ne demişler, gülü seven dikenine katlanır. Zira New York’un merkezinden bir yerlerden arabasız buraya nasıl gelinir bilemiyorum.Hamilton Village, New York’a bağlı olan Madison Country’de bulunuyor. Ufacık tefecik bir yer ama Colgate Üniversitesi’nin burada yer alması onu önemli kılıyor. Hamilton Village’in tarihi tarıma ve çiftçiliğe dayanıyor. Şu an yazının geçtiği Hamilton kasabası olan bölgede 1700’lü yıllarda ilk inşa edilen yapılardan biri bir ahırmış. Samuel ve Elisha Payne kardeşlerin yaptığı bu ahır sonrası bölgede çiftçilik gelişmiş ve ticaret yapılmaya başlanmış. Ardından ahşap işleri, demircilik, kitap satıcılığı, mobilyacılık ile ticaret devam etmiş ve yem depoları, taş ocakları, kereste fabrikaları açılmaya başlanmış. Tüm bunların yanı sıra Hamilton’daki en büyük tarım faaliyeti olan ve bugün de bölgedeki geçim kaynaklarından biri olan sütçülük bugün bile Hamilton ve çevresinin ana geçim kaynaklarından biri konumunda.New York Hamilton Village

    New York Hamilton Village Gezilecek Yerler

    New York Hamilton Village’da bir gece kaldığım için yazacaklarım da bu süreyi kapsıyor. Bir gece Hamilton’da kalıp ertesi gün buraya yakın New Berlin ziyareti yaptım. Sonuç olarak sanırım New York Hamilton Village için 2 gece kalmak yeterli olacaktır.

    Welcome to Hamilton – Atanasoff Tabelası

    Hamilton Village bilgisayarın babası olarak bilinen Bulgar asıllı Atanasoff’un da doğduğu yer. Bunu daha net görebilmek için önce “Hamilton’a hoş geldiniz” tabelasına uğramak gerekiyor. Atanasoff burayla öyle özdeşleşmiş ki, hoş geldiğiniz tabelasında dahi Atanasoff’un burada doğduğunu belirtiyorlar. John Vincent Atanasoff bilgisayar devrini başlatan kişi olarak biliniyor. Babası Bulgaristan göçmeni olan Jonh Atanasoff New York Hamilton’da dünyaya gelmiş. Fizik ve elektrik mühendisliği eğitimi alan Atanasoff sayıların karmaşık hesaplamaları için daha basit bir hesaplama sistemi geliştirilebileceğini ön görünce başlamış çalışmalara. Ve böylece ilk elektronik dijital bilgisayarın prototipini yani Atanasoff–Berry Computer (ABC)’ı hayata geçirmiş.

    Colgate Üniversitesi

    colgate university hamilton ny ile ilgili görsel sonucuHamilton Village’de yer alan Colgate Üniversitesi, Harvard’ın Boston’u var prototipinde. Colgate Ünviersitesi’nin Hamilton’u var desek yerinde olacak kadar büyük ve önemli olan bu üniversite 1817’de New York eyaletinin Baptist Eğitim Derneği’ne üye altı din adamı ve yedi rahip tarafından kurulmuş. Mütevelli heyetinde ise bir sabun şirketi kuran William Colgate varmış. Biz kendisini diş macunu olarak tanırız, biliriz.

    New Berlin

    Hamilton Village ile birlikte gezilecek bir diğer adres New Berlin oluyor. Burası Hamilton Village’a 30 dakika uzaklıkta başka bir kasaba. Burada da birkaç saat dolaşmak evlere hayran kalmak için yeterli oluyor. Hatta bu evlerden biri bir de kütüphane ve müzeyse.New Berlin Library&Museum’un yanında New York Pizzeria bulunuyor. Tam bir İtalyan mutfağı burası. ‘Amerika’da İtalya keyfiiiiiii’ story’leri için bol bol zeytinyağı, ince hamurlu pizza, sarımsaklı salçalı ekmek ve makarna yemek gerekiyor.

    Hamilton Village’da Nerede Kalınır?

    Eğer Hamilton Village seyahati yapmayı düşünüyorsanız sanırım kalacağınız üç yer var. O konuda tam net değilim. Bunlar The Bridle Creek Bed and Breakfast, Colgate Inn ve Wendt University Inn.

    Wendt University Inn

    Colgate Inn tam merkezde, kaldığım Wendt University Inn ise merkeze yürüyerek 15 dakika uzaklıkta. Yol boyunca Hamilton’u Hamilton yapan güzelim evleri selamlayıp yürüyorsunuz. Wendt Inn’in tam karşısında bir mezarlık bulunuyor. Kalacaklar için oda manzarasının buraya bakmaması için bugün duaya başlıyorum. Otel fiyatları ve bilgisi için de link burada.

    Hamilton Village’da Nerede Ne Yenir?

    Hamilton Village ufak bir kasaba ama MC Donald’s, Pizza Hut, Subway Amerika Birleşik Devletleri imzası olarak burada da mevcut. Bunun dışında fiyatları uygun birkaç market de bulunuyor. Gel gelelim Hamilton Village’de yemek yenecek son derece şık ve cool bir lokanta var ki kendisi Colgate Inn oluyor.

    Colgate Inn

    colgate Inn ile ilgili görsel sonucuColgate Inn hem otel hem de restoran. Restoran kısmı doğru tabiriyle biraz asil. Yemek menüsü oldukça geniş, fiyatlar da öyle çok yükseklerde uçmuyor. Örneğin çorbalar ve tatlılar 6 dolar, kahvaltı 6-12 dolar. Külliyat misali bir şarap menüsü var. Tabii şaraplar biraz ortalama üstü fiyatlara sahip.

    Araba sorunu yoksa, Amerika’da gezmek için yeterli vakit de varsa ve farklı yerler görelim, Amerika kasabaları havası alalım diyorsanız o halde iki günü Hamilton Village’a vermenizde hiçbir beis görmüyorum. Saygılar, sevgiler efem…

    One Comment

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir