Kınalıada: İstanbul’u Sevme Nedenlerinden Biri Daha

    Kınalıada geç gördüğüm İstanbul değerlerinden biri. İstanbul’a en yakın ada olan Kınalıada’ya gitmeden önce biraz Kınalıada gezilecek yerler için araştırma yaptım. Genelde internetteki İstanbul’un adaları gezilerinde Heybeliada ve Burgazada ve de Büyükada daha çok yazılmış edilmiş olarak karşıma çıktı. Kınalıada’ya dair genel yorum İstanbul’a en yakın ada olduğu için diğer adalara göre nispeten daha kent görünümüne sahip olduğuydu.

    Kınalıada Hakkında

    Yola çıkmadan önce biraz Kınalıada hakkında okuma yapayım. Prens Adaları adıyla anılan adalar topluluğu içerisinde İstanbul’a en yakın adadır Kınalıada. Eski adı Proti ve Akoni olan Kınalıada ‘kınalı’ adını, demir ve bakır madenlerinin etkisiyle toprağının kızıllaşmasından alır. Diğer adalara göre en az ağacın görüldüğü Kınalıada, Bizans dönemindeki savaşlarda başarısız olan prenslerin sürgün edildiği yer olarak tarih sahnesine giriş yapar. Bu sürgünlerin en bilineni ise Romen Diyojen’dir.

    Kınalıada’ya Nasıl Gidilir?

    Avrupa Yakası’ndan Kınalıada’ya Nasıl Gidilir?: Kınalıada’ya Avrupa Yakası’ndan İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri ve Turyol firmaları düzenli olarak sefer düzenliyor. Beşiktaş’tan kalkan deniz otobüsleri ile yaklaşık 20 dakikada Kınalıada’ya varılıyor. Eminönü’nden kalkan vapurlar ile 45 dakika, Bakırköy’den kalkan motorlar ile de yaklaşık 1 saatte adaya varılıyor. Kınalıada-Bakırköy seferleri yalnızca Cumartesi-Pazar günleri yapılıyor. *Ekrem İmamoğlu’nun son yaptığı güzellik ile adalar ücreti 5 kuruş oldu:)

    kınalıada-gezilecek-yerler

    Anadolu Yakası’ndan Kınalıada’ya Nasıl Gidilir? Kınalıada’ya Anadolu Yakası’ndan İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri, Mavi Marmara ve Turyol firmaları düzenli olarak sefer düzenliyor. Kadıköy’den kalkan vapurlar ve Bostancı’dan kalkan Mavi Marmara motorları ile Kınalıada’ya 30 dakikada ulaşılıyor.

    Yaz ve kış tarife değişikliklerine bağlı olarak seferler hafta içi ve hafta sonu olarak değişiklik gösteriyor.

    Kınalıada’ya Ne Zaman Gidilir?

    Adalara yazları denize girmek için vapur vapur insan aktığı, buraların adeta güney sahillerini aratmadığı bir gerçek. Kınalıada’nın plajları da haliyle bu yoğunlukta epey kalabalık oluyor. Sonbahar ve ilkbahar adanın en güzel zamanı. Diğer adalara nazaran Kınalıada biraz daha açıklıkta kaldığı için rüzgarları da oldukça sert esiyor. Kışları sevmeyenler için cazip olmayabilir.

    Kınalıada’ya nakit parasız gidilmemesi gerektiğini önemle vurgulayalım. Adadaki tek ATM DenizBank’a ait ortak ATM. Bazı yerlerde kredi kartı geçmediği için tedarikli olmakta fayda var.

    Kınalıada’da Nerede Kalınır?

    Adada gördüğüm tek otel Kınalı Butik Otel oldu. Bilgi almak için içeriye girdiğimde otel işletmesinden sorumlu bir kişi odaları da göstererek ağırladı. Kınalı Butik Otel, normal ve deluxe seçeneklerine sahip; döneme göre fiyatları değişiyor. Normal odalar oda başı 180, deluxe odalar ise 270 civarında. Normal odaların içerisinde banyo bulunmuyor; ortak alan kullanıyorlar.

    Kınalıada Gezilecek Yerler

    Büyükada ya da Heybeliada ile kıyaslandığında dümdüz kalıyor Kınalıada. Tepeleri ve yokuşları diğer adalara göre daha az. ÇınarTeşvikiye ve Hristo Tepesi, Kınalıada’nın en yüksek noktaları.

    Surp Krikor Lusavoriç

    surp krikor lusavoriç kınalıada ile ilgili görsel sonucuAdalar’daki tek Ermeni Kilisesi olan Surp Krikor Kilisesi 1857 yılında, Ermeni nüfusun adalarda yoğunlaşmasıyla açılmış.

    Kınalıada Camii

    İlginç mimari yapısıyla dikkat çeken Kınalıada Camii, 1963 yılında ibadete açılmış. 60’lı yıllara göre fazla mı marjınal? Caminin kiliseden sonra ibadete açılmış olması, Müslüman nüfusun adada sonradan artmasından kaynaklanıyor. Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Kınalıada’ya halk arasında söylenen ‘Küçük Ermenistan’ lafını sevmediğim için kullanmak istemesem de bu tabirin ada için kullanıldığını belirtmeden geçmeyelim.

    Manastır Tepesi ve Koyu

    kınalıada-gezilecek-yerler

    Diğer adıyla Rum Ortodoks Hristo Manastırı, 1071 yılında Malazgirt’te Alparslan’ın ordularına yenilen Romen Diyojen’in sürgün edildiği yer. Diyojen’in mezarının da bugünkü yetimhanenin hemen yanında olduğu söylenmektedir. Bu tepede bulunan Manastır Koyu ise kuzeyindeki “büyük” ve “küçük” maden çukurları ile dikkat çekmekte.

    Kınalıada Sokakları

    14449831_10154150561034139_8705354789546595280_nErguvanlarla dolu beyaz ve ahşap evlerin salındığı sokaklardan yürümek Kınalıada’nın güzel yanı. Fayton olmayan Kınalıada’da yürümeye alternatif olarak bisiklet kiralamak mümkün. Adanın çok yorucu olmadığını düşünürsek yürümek en iyisi; hem her an bir sokak düğününe denk gelebilir ve halaya karışabiliriz. Belli mi olur?

    Kınalıada’da Nerede Denize Girilir?

    Adada denize girmedim ama sahil hatları boyunca nerelerde denize girildiğini gözlemledim. Bazı kendime saklayacağım noktalar keşfettim oraları karıştırmayalım. Adaya gelenlerin denize girmek için tercih ettiği plaj Kumluk Plajı. Her ne kadar kendisi taşlık olsa da kuzey kısımda bulunan bu plaj tercihte ilk sırada geliyor. Adanın batı kısmında ise Kamos Beach bulunuyor. Biraz yürüme mesafesi olduğu için genelde diğer plajlara göre daha sakin diyebilirim.

    kınalıada-gezilecek-yerlerKınalıada’daki beach olaylarında birkaç önemli husus var dikkatimi çeken. İlki yoldan geçenleri ‘Aksaray, Aksaray’ nidasıyla çekmeye çalışan arkadaşlar. Plajımız kadınlara özel, plajlar aile yeridir gibi sloganlarla müşteri çekmeye çalışıyorlar fakat olmuyor. Diğer konu da bu beach’lerin soyunma kabinleri pazarlardaki gibi kumaştan ya da derme çatma bir soyunma kabini olup yol kenarlarına kondurulmuş durumda olması. Beach’lerin fiyatlarını bilmiyorum ama muhakkak daha iyi bir işletmeyi hak ediyor tümü.

    kınalıada-gezilecek-yerler
    Kınalıada’da Yeme-İçme

    Kınalıada’nın İstanbul’a yakınlığı en çok yemek fiyatlarında kendini gösteriyor. Köftenin 25, Türk kahvesinin 7, çayın kimi zaman 2 kimi zaman 3 TL olduğu Kınalıada’da DİA’ya girerek kaşarlı, salamlı, zeytinli koca bir sandviç yaptırarak 4 TL’ye karnımızı doyurduk. Meydanda 2 TL’ye satılan sularımızı da 75 kuruşa depoladık. Üstelik bunların hepsini deniz manzaralı locamızda yedik.

    kınalıada-gezilecek-yerlerSahildeki Yeşil Roma Dondurma, Kınalıada’nın en güzel dondurmacısı olarak biliniyor. Vişneli, çikolatalı ve ballı krokanlı dondurmalarını tattım. Çok beğendiğimi söylemeyeceğim dondurmaların topu 2 TL.

    kınalıada-gezilecek-yerlerKınalıada’da kahvaltı için adres, adanın en bilindik mekanı olan Bahar Pastanesi oluyor. Sarıyer böreği sevenler için de Tarihi Sarıyer Börekçisi iyi bir alternatif. Biraz daha ortalamanın üzerinde kahvaltı ya da mekan arıyorsanız Jash İstanbul’a gidiniz. Teos Beach Club fiyatları sebebiyle yemek yemediğim ama güzel bir tesise sahip olduğunu gördüğüm beach&restoran. Yok ben adada balık keyfi isterim diyenler için adres Taş Meyhane, Mimoza Restaurant ve Metin’in Yeri oluyor. Fast-food&pub tarzında olan Cunda’s Pub da ada akşamlarını güzel eyleyen bir mekan.

    14572439_10154150559444139_2222036923132808432_nKınalıada sakinliği ve hem şehirli hem de kasaba tavrını aynı anda barındırmasıyla diğer adalardan farklı bir yer. Ermenice’nin, Ermenice aksanlı Türkçe’nin duyulduğu ve bunun yüzde bir gülümseme bıraktığı özel de bir yer. Adalar gezisinde önünden öylece geçip gitmek yerine denizine girilesi, çayını içilesi, sokaklarında yürülesi, esnafıyla muhabbet edilesi İstanbul’un güzellerinden yalnızca biri.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir