Ahmetbey Bahar Köftecisi: Trakya Lezzetlerinde Bir Efsane

Ahmetbey Bahar Köftecisi: Trakya Lezzetlerinde Bir Efsane

Ahmetbey Köftesi

Ahmetbey Bahar Köftecisi için Kırklareli’nin yolunu tutuyorum. Lüleburgaz’da, halk diliyle Burgaz’da bulunan Bahar Köftecisi’nin namı çoktan il sınırlarını aşmış. Türkiye’de köftesiyle meşhur birçok yerimiz var malumunuz. Ama bu köftesi meşhur yerler arasında Ahmetbey köftesinin yeri bir başka.ahmetbey bahar koftecisi

Ahmetbey Köftesi Nasıl Yapılır?

Ahmetbey köftesinin olayı nedir sorusunun cevabını bulmak için köftenin içeriğine dair araştırma yapıyorum ve kesin tam tarifi vermediler ama neyse diye düşünerek sorumun yanıtını alıyorum. Ahmetbey köftesi, burada yetişen büyük baş hayvanların etiyle yapılıyor. Katkı maddesi bulunmayan, çok az baharat içeren (kimyon ağırlıklı), dananın kaburgasından satır çekilen kıyma ile yapılan Ahmetbey köftesine, ustadan ustaya değişen pişirme yöntemleri de son lezzeti veriyor.

Ahmetbey Bahar Köftecisi

Ahmetbey köftesini yemek için merkezde yan yana farklı farklı lokantalar bulunuyor. Çınar, Damak, Yörükoğlu, Tutku, Paktat ve Bahar, bu köfteciler arasında en bilineni. Ben Bahar Köftecisi’nin yolunu tutuyorum.ahmetbey bahar koftecisiUfacık bir yer ama içeride oturacak yer yok. Fotoğrafı dönüş yolunda çektiğim için sakin duruyor ama öncesinde kapıda bir hayli kuyruk vardı. Gelelim köftre siparişime: İster porsiyonla ister kilo ile köfte alınabiliyor. Biz iki kişi olduğumuz için 2 porsiyon köfte (bir porsiyonda 6 köfte bulunuyor), manda yoğurdu ve piyaz söylüyoruz. Köfteler, en az kendisi kadar lezzetli olan acı sos ve tereyağlı ve pul biberli ekmekle geliyor.ahmetbey bahar koftecisiEğer lastik gibi köfte sevmeyenlerdenseniz işte bu manzarayı seveceksiniz. Anne köftesi kıvamında olan, hafif dağılan köfte sevenlerin Ahmetbey köftesini seveceğini düşünüyorum. O kadar indi bindi yaptım ama bu lezzete değdi. Ahmetbey Bahar Köftecisi’nin fiyatları da bana uygun geldi. Bu masaya toplam 40 TL ücret ödedik.

Ahmetbey Bahar Köftecisi’ne Nasıl Gidilir?

Arabanız varsa navigasyona Ahmetbey yazıverin, yolu bulun bi zahmet. Ben arabası olmayan emekçiler için Ahmetbey’e nasıl gidilir onu anlatacağım.

Ahmetbey’e Kırklareli, Edirne, Çorlu, Tekirdağ istikametlerinden gelinebiliyor. Ben Tekirdağ merkezden gideceğim için tarif şöyle; önce Tekirdağ otogarına gidiliyor, oradan da Burgaz (Lüleburgaz) otobüslerine biniliyor. İstanbul Seyahat’in Burgaz’a minibüsü var. Genelde bu minibüsler Edirne’ye kadar gidiyor. Ahmetbey’e gitmek için Burgaz (Lüleburgaz) otogarında inmek lazım, oradan da Ahmetbey minibüslerine binip yola devam edeceğiz. Tekirdağ-Burgaz arası 1.30 saat sürüyor, ücret ise 15 TL. 

ahmetbey bahar koftecisiAhmetbey minibüsüne bindikten sonra yaklaşık 40 dakika daha yolculuk var. Ne zaman ki ‘Evrensekiz’e Hoş geldiniz’ tabelası karşımıza çıkar, işte o vakit Ahmetbey’e az kaldığını anlarız. İçinde olduğum minibüs, hedef nokta Bahar Köftecisi’nin tam önünden geçiyor. Eğer yolculuk bu şekilde olacaksa dönüş konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Ahmetbey’den son araba kışın 18.00’da. Buradan tekrar Burgaz otogarına gidip Tekirdağ’a dönebilir ya da Evrensekiz kavşağına gelip, karşıdan karşıya geçerek yol üzerinde bekler ve Çorlu’ya giden dolmuşlara binebilirsiniz. Ben Çorlu’ya devam edeceğimden, yol üzerinde bekleyerek Çorlu dolmuşuna biniyorum. Evrensekiz’den Çorlu yaklaşık 40 dakika sürüyor, ücret 10 TL.

*Ahmetbey’e gelmek için Çorlu güzergahından yine Burgaz otogarına gelip aynı şekilde yola devam edilebilir. Tekirdağ merkeze nazaran biraz daha kısa bir yolculuk olur bu seçenek. Kırklareli’nden Ahmetbey’e gelmek için de şehir içi halk otobüslerini kullanabilirsiniz. Kırklareli’ne kadar gelmişseniz Trakya’nın en güzel rotalarından birini yapacaksınız demektir. O halde Kırklareli gezilecek yerler sizi bekler.

6 Comments

Post a Comment