Aile Reisi Olmak İçin İdeal Topluluk: Mosuolar

    Bir dünya düşünün. Kadınlar yönetiyor olsun. Düşünmesi bile güzel ve güç. Lakin bize zor ve imkansız gelen çoğu şeyin bir yerlerde, birileri tarafından yapılıyor olduğu gerçeği de var. Kadınların, bir toplumu yönettiği Mosuolar gibi.

    mosuolar

    Onlar Çin’in Yunnan ve Sichuan eyaletleri yakınında, Tibet’e yakın bir bölgede, Lugu Gölü çevresinde yaşayan Mosuo kadınları. Sayıları yaklaşık 40 bin civarında. En büyük özellikleri, dünya üzerindeki son kalan anaerkil topluluklardan biri olmaları.

    mosuolar

    Ah-mi

    Aile reisi anlamına gelen bu isim elbette bir kadına ait. Söz hakkı da onda, ticari kararlar da. Politik gücün ise erkeklerde olması bu topluluğa tam olarak anaerkil bir oluşum diyemememizin başlıca nedeni. Yani Belediye Başkanı bu toplulukta bir erkek oluyor. Devletsel işler kadınların tekelinde değil. Diğer tüm kavramların hakimi ise kadın.

    mosuolar

    Mosuolar Hakkında

    Mosuolar’ın bu güzel kafalarını anlayabilmek bizim için, hele ki tam anlamıyla ‘bizim’ için biraz zor. Ütopya gibi gelebilir ama değil. Mosuolar’a dair daha neler var neler…

    • Çocuk soyadını annesinden alır. Velayeti ise istisnasız annededir. Bu yüzden babalarını hiç görmeden yaşayıp giden sayısız çocuk vardır.
    • Erkekler, yaşadıkları evin ya da bölgenin herhangi bir malına sahibi olamazlar. Sadece kadınlar için çalışırlar.
    • Kadınlar birlikte olacakları erkekleri kendi seçer. Ve tek eşli hayat sürmezler. 15 yaşına gelen kadınların özel bir odası olur. Böylelikle bir kadın cinsellik yaşayacaksa erkeği odasına getirir. Erkek, gün doğmadan evine döner. Sonuç olarak evlilik diye bir kavram meydana gelebilemez.
    • Mosuolar’da doğa inancı had safhada. Budizm ve Şamanizm karışımı bir dine inanılır. Su, gök ve toprak en büyük aşk duydukları üç şey. Ve doğa Mosuolar için dişidir.
    • Ev işleri kadına ait. Bunun dışında tarımsal ve dokumacılıkla ilgili işlere de kadınlar bakar. Hayvancılıkla ilgili işler ise çoğunlukla erkeklerde.
    • Kız çocuğu isteme, ataerkil topluluklarda görülen erkek çocuğu istemeyle benzeşir. Toplumda kadınlar söz sahibi olduğu için kız çocuğu olmayanlar maddi sıkıntı çekebilir.

    mosuolar

    Bakıldığında Mosuolar da aslında eşit olmayan bir toplum. Fakat şöyle bir şey var onlarda; onlar eşit olmamalarına rağmen savaşsız, dayaksız, güç gösterisiz yaşabiliyorlar. Yani, mutlular. Yaşanır burada. Zaten Yunnan Bölgesi’nin çayı da meşhurdur.

    Arjantinli doktor ve gazeteci Ricardo Coler, Güney Çin’deki Mosuo şehrindeki gözlemlerini  Kadın Krallığı kitabında anlatır. Alalım, okuyalım…

    Bir gün Mosuolar ziyaretine gidebilmek umuduyla…

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir