Kapadokya Gezi Rehberi: Orta Dünya’da Bir Elf Diyarı

Kapadokya Gezi Rehberi: Orta Dünya’da Bir Elf Diyarı

Kapadokya ülkemizin adeta elf diyarlarından biri. Bu elf diyarı öyle etkileyici ki, te Japonya’dan hunharca turist ziyaret ediyor. Kapadokya, İç Anadolu’da bir vaha gibi hem gezilecek yerler hem de şahane fotoğraf çekme imkanıyla herkese hitap ediyor. Kapadokya turları da bu yüzden turizmin Fellini’si gibi asla eskimeyen ve her zaman ilgiye mazhar olan bir tur oluyor. Kapadokya‘ya birçok kez gittim. İşin gerçeği benim için şöyle; yeşil olmayan bir yer ancak bu kadar sevilir. Yaz ayları taşlardan surata çarpan o güneş ışınlarına rağmen sevilir. Güzelliğine mi, farklılığına mı yoksa  ‘Allah allah bu taşlar nasıl oluşmuş’ şaşırmalarına mı cevap arayalım bilemedim ama Türkiye’nin dünya üzre en güzel ve en çekici bölgelerinden Kapadokya‘ya duyulacak hayranlığın çok öte boyutlarda olduğunu belirtebilirim.

Kapadokya'da gezilecek yerler

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Araba ile: Tuz Gölü’nü görebilmek adına bu istikamette gidiniz. Tuz Gölü’nü görüp Aksaray’a, Ihlara Vadisi’ne uğrayınız. Yaklaşık 10 saatlik bir yol olan Kapadokya için karayolunun nimetlerinden yararlanınız.

Uçak ile: Nevşehir ya da Kayseri uçuşlarıyla Kapadokya’ya ulaşmak mümkün. Zaman avantajı için Nevşehir hava alanı tercihiniz olsun. Kayser biraz uzak kalıyor.

Tur ile: Bir çok tur şirketinin hafta sonu uygun fiyatlara Kapadokya’ya turları oluyor. En çabuk dolan turların başında geliyor Kapadokya. Bu yüzden karar verildiği an alınsa iyi olur.

Kapadokya'da gezilecek yerler

Kapadokya’da Nerede Kalınır? Kapadokya Otelleri

Avanos’ta kalıp akşamları Göreme’ye giden biri olarak cevabım Göreme olur. Avanos’ta Suhan Otel‘de kaldım. Tam bir facia. Odaları da yemekleri de felaket. Bu yüzden ne otelde yemek yiyebildim ne de vakit geçirdim binasında. Avanos çarşı yürüyerek 15-20 dakika kadar sürüyordu otele. Taksi ile de yaklaşık 13 tl’ye Avanos çarşıya gittim bir kere. Avanos’un çarşısı hareketli. Sallanan köprüsü ile akşamları rengarenk oluyor. Bir akşamı Avanos’ta geçirdim sonra ver elini Göreme. Bence Göreme’de kalın. Göreme’de akşamı yaşayın. Işıklandırılmış peribacaları manzarasını doya doya seyredin.

Kapadokya Gezi Durakları

Kapadokya’da gezilecek yerler bolluğuna sahip bir bölge olması ile birlikte en şahane fotoğrafların çekileceği özel bir yer ayrıca. Dünyanın en ilgi çekici turizm destinasyonlarının başında gelen Kapadokya gezilecek yerler listesi de şöyle;

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya'da gezilecek yerler

Yerleşim yeri olarak aşık olunası, sabahından daha evla olan akşamı ile görülmesi gereken Göreme. Adı gibi bir açık hava müzesidir ve ayrıyeten kiliseleri, manastırları, alışılmışın dışındaki fresk ve süslemeleri ile Kapadokya gezisinin en önemli yerlerinden biridir. Aziz Babil Kilisesi, Aziz Barbara Kilisesi, Karanlık Kilise, Elmalı Kilise, Çarıklı Kilise, Yılanlı Kilise, Tokalı Kilise ile Kızlar ve Erkekler Manastırı Göreme Açık Hava Müzesi’nin mü-kem-mel-leri. 1985’ten beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Göreme’nin nazarımca favorisi Karanlık Kilise. Müzekart ve Maksimum Kart’ın geçtiği, hiçbiri yoksa 20 TL olan Göreme Açık Hava Müzesi’nde Karanlık Kilise artı 10 TL. Bir kez daha gezmek isteyenlere de 360 derece online tur imkanı var. Kapadokya gezilecek yerler arasında bir numarada yer alan yerlerden…

Kapadokya'da gezilecek yerler

Göreme Açık Hava Müzesi içerisindeki yapılar her birinde birçok anlam ifade eden sembollerle süslü. Bu yüzden buralarda ya bir rehbere, ya da bir rehber gibi kendini yetiştirmiş birilerine ihtiyaç duyulabilir.

Üç Güzeller

Kapadokya’da gezilecek yerler için bol bol farklı bölgeleri plana dahil etmek lazım. Onlardan biri de Kapadokya’nın meşhur üç güzelleri… Çekirdek aile olarak bilinen büyük, orta ve küçük oluşumlu anne, baba ve yavru peribacaları üç güzeller olarak anılır. Ürgüp’e gelmeden karşılaşılır kendisiyle.

Ürgüp

Kapadokya gezisinin en hareketli yeri Ürgüp. Hem görülecek çok şeyi var, hem akşam saatlerine kadar açık çarşısı. Asmalı Konak ile ünlenen Ürgüp’ün taş evleri ve o evleri birleştiren dar sokakları en güzel hep güzel. Manzara için adres Temenni Tepesi. Asmalı Konak ise bir numarası olmayıp içeri girişlerin paralı olduğu bir konak. Konağın bulunduğu Mustafapaşa Köyü ise, bünyesinde bir adet Kapadokya Müzesi barındırır ve Kapadokya’nın sevimli Rum köyüdür.

Avanos

Kapadokya’nın Kızılırmak seyirli, sallanan köprülü, ırmakta gondol sefalı güzel yeri Avanos. Çok bir şey var mı dersen çok bir şey yok. Çarşısı güzeldir. Hem otantik hem moderndir. Eski bir taş binada bulunan Bizim Ev‘de güveçte kuru fasulye ile cennet böreği yenir. Avanos, Kapadokya’da gezilecek yerler arasına alınası…

Paşabağı

Kapadokya’da gezilecek yerler listesinde haliyle bol bol peri bacası mevcut. Peribacaları’nın  net olarak görüldüğü yerlerden biri de Paşabağı. Bir park alanı gibidir. Oluşumunu tamamlamış ve tamamlamaya yakın ya da değişmekte olan tüm peribacaları buradadır. Herhangi bir ücret yoktur. Her giden yokuşlu peribacasına koşarak tırmanmaya çalışır. Henüz bir koşuşta en uç noktaya çıkana çok az rastlanmıştır.

pasabagı-kapadokya

Zelve Açıkhava Müzesi

Kapadokya’nın bölge bölge değişen oluşumları içerisinde şekillenen yerleri içerisinde en güzellerinden birisi de Zelve’dir. Bir açık hava müzesi olduğu için giriş 10 TL. Müzekart ve Maksimum Kart geçerli.

Açık Saray

Gülşehir’de bulunan mağara ama ne mağara. Gitmeden anlatılmaz. Türkiye’de örneğinin olmadığı Açık Saray’a giriş ücretsiz. Buraya gitmişken yakındaki mantar kayalar da görülürse tadından yenmez.

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya'da gezilecek yerler

Nazar boncuklu ağacı, ‘guk guk’ öten güvercinleri ile hem seyir tepesi hem güvercin besleme yeri Güvercinlik Tepesi. Tek bir beyaz güvercin bulunur. Herkese yanaşmaz hatta bazen görünmez. Görenler ileride Şirinler’e azmeder.

Uçhisar

Kapadokya'da gezilecek yerler

Sana dün bir tepeden baktım aziz Göreme diyebilmek için Uçhisar Kalesi’ne çıkılır. Göreme yolu üzerinde bulunan kaleden tüm Kapadokya’yı görebilirsiniz.  Kaleye çıkış 6,5 TL. Müzekart geçerli değil. Tepesinde 3 tane mezar bulunur. Fakat kimin mezarıdır henüz öğrenebilmiş değilim.

Ortahisar

Türkiye’deki en garip, en görkemli, en güzel kalelerden ‘bir’ine sahip Ortahisar. Kaleye çıkmak serbest. Yukarıdan manzara gayet hoş. Ama aşağıdan kaleyi izlemek yine daha hoş.

Devrent Vadisi

Deve görünümlü peribacası ile, Ortahisar’a gider iken uğranılan Devrent Vadisi. İyi bir fotoğraf ve kalabalıksız bir seyir için deveden uzaklaşın. Karşı yola geçip bayraklı tepeye çıkın ya da devenin sağından yolu takip edip 10 dk uzaklığa gidin. Kafa rahat…

Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kapadokya'da gezilecek yerler

Bir mühendislik örneği, bir ‘insanlar burada nasıl yaşamış’ nidaları, bir ‘insanoğlu istese neler yapıyor’ gerçeği: Derinkuyu ve Kaymaklı… İkisi de 8 katlıdır. İkisi de gittikçe darlaşır, karanlıklaşır; astımı, klostrofobisi, kalbi ve tansiyonu olanlara tehlikelidir. Çoğu kişinin yarı yoldan döndüğü, girerken başta uyarıların yapıldığı ve gerçekten katlar ilerledikçe sıkıntı yaratan bu yeraltı şehirlerine ben, karanlığı çok sevmem sebebiyle bayıldım. Serin serin dururdum uyarmasalar. Söylediklerine göre Derinkuyu’nun en altı akıl hastanesi olarak kullanılıyormuş. Araştırmalara göre de hala yeni yeni yeraltı şehirleri bulunmaya devam ediyormuş.

Derinkuyu Aziz Theodoros Trion Kilisesi (Üzümlü Kilise)

Derinkuyu yeraltı şehrinin hemen karşısında kalan kilise Abdülmecid zamanında yaptırılmış. Kilisenin hacı oldukça değişik, etrafında sarmaşık dal figürleri var. Dikkat çekici bir taş mimari güzelliği ve çan yapısı olmakla birlikte sanırım kullanıma açık değil. Ben oradayken kapıları kilitliydi.

Kapadokya’da Ne Yenir?

5 restoranın 6’sında görülen testide, ateşler içerisinde pastırmalı kuru fasulye ve yanında pilav, burada meşhur olan ama neden meşhur olduğu idrak edilemeyen testi kebabı, çömlek kebabı, mantarlı dana etinden yapılan Kapadokya kebabı, dolaz tatlısı, adeta Hindistan ekmekleri gibi tandıra yan olarak yapıştırılan tandır halkası.

Kapadokya’dan Ne Alınır?

-Yiyecek olarak: Torba torba satılan kabak çekirdeği, Kaymaklı’dan kuru kaymak, lokuma benzeyen ve üzüm suyu, nişasta ve undan yapılan köftür, ucuza bulursanız şu an çok değerli olan patates

-Eşya olarak: Elbette çanak çömlek kategorisinden çömlek, testi ve güveç, el dokuması halı, ahşaptan yapılmış hediyelik balonlar.

Kapadokya’da Neler Yapılır?

-ATV: Göreme’den kiralayabilirsiniz. Saati 80 TL (EVET). Göreme istikametinde yola çıkıyoruz. Yanımızda bir rehber var. ATV’yi akşam 7’de aldığım için hava kararıyor. Peribacalarına doğru gidiyoruz. Tabii yollar langur lungur. Rehberimiz sağ olsun o kadar atraksiyonlu yollardan gidiyor ki ağzımızı burnumuzu kırmadan turu tamamlıyoruz Allah’tan. Fakat götürdüğü yerlerden de akşam manzarası bi şahane.

Kapadokya'da gezilecek yerler

-Deve ve at turu: Kapadokya gezilecek yerler listesine aktiviteler eklenirse buna deve aktivitesi de eklenebilir. Lakin ben bu iki arkadaşın ticari olarak kullanılmasına karşıyım. Güzel atlar ülkesi Kapadokya’da atları ve develeri fotoğraflarken bile para istiyorlar.

-Balon Turu: Bu tam ‘ya nasip’. Önce balona bineceğin turunu ayarlarsın, her tur farklı alandan kalkış yapar. Kalkışlar iki uçuştur. Birinci uçuşlar için sabah 5’te kalkıp 6’da alanda olman lazım. Balonun havalanması için havanın düz olma şartı var. Yani yağmur veya kar yağabilir ama sis ya da rüzgar olmaması kaidesiyle. Sen de kalkarsın sabah 5’te. Akşam yatarken düz olan hava sabah rüzgarlıdır. Beklersin gelecek haberi. Sonra haber gelir Sivil Havacılık’tan. UÇUŞLAR İPTAL. Yani balona binmek şans işidir ama Kapadokya’da da balona binilir. Balon turu fiyatı 300 tl’dir. Bir dahaki gidişin için ‘bu kez sadece balona binmek için gelecem, seni yenecem’ sözü verilir.

-Vadi yürüyüşleri, bisiklet turu: En güzel aktivite bence bu. Yürüyüş ya da bisiklet. Bisiklet kiralayabileceğiniz yerler yine Göreme ve Ürgüp’te.

-Çömlek yapımı ve halı dokuma: Bazı atölyeler ücretli olarak çömlek yapımı ve halı dokuma etkinlikleri düzenliyor. İlginiz varsa kendi çömleğinizi ya da halı, kiliminizi kendinizin yapma vaktidir.

-Sanat aktiviteleri: Her mayıs ayında Cappadox ile çok enteresan konser ve sanat etkinlikleri oluyor. Önceden planlayıp bu etkinliklere bir niyet edin derim.

1 Comment

Post a Comment