Selfie’li Şehzadesiz Amasya Gezisi: Öyle De Güzel Böyle De Güzel

    Karadeniz turun ilk ayağı Amasya’ydı. Kendimi yaylalara atmadan iki gün önce birkaç saatimi, Karadeniz’in daha şehir odaklı yeri Amasya’da geçirecektim. O zamanlar şehzade heykeli de yoktu tabii, modernizm henüz gelmemişti; ama olsundu, Amasya epey güzel bir yerdi.

    Amasya’ya Nasıl Gidilir?

    -Uçak ile: Amasya’ya 45 km uzaklıktaki Merzifon Havaalanı’na giderek şehre ulaşılabiliyor. THY’nin ve Pegasus’un, Merzifon Havaalanı’na direkt seferleri bulunmakta. İstanbul’dan Merzifon’a uçuş süresi ise 1.30 saat.

    -Araba ile: İstanbul’dan yaklaşık 700 km süren süren Amasya’ya birçok otobüs firmasının seferi bulunmakta.

    -Tren ile: Sivas-Samsun demiryolu üzerinde bulunan Amasya, Sivas’a 260 km, Samsun’a 134 km uzaklıkta. Şehir sınırları içinde 2 gar (Amasya Hacı Bayram) ve 6 istasyon (Kızılca, Kayabaşı, Eryatağı, Boğazköy, Suluova, Hacıbayram) bulunuyor.

    Amasya Gezi Rotası

    Amasya hanlar, hamamlar, konaklar şehri. Boşuna şehzadeler şehri değil burası, her adımda tarih yatıyor. I.Mehmet, II.Murat, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim gibi padişahlar, Amasya’da şehzadelik yapmış. Osmanlı’nın adeta padişah yetiştirme üssü olan Amasya, Osmanlı Dönemi tarihi ile önemli olurken bir de Amazon’lar şehri olmasıyla da farklı bir önem arz etmekte. Bildiğimiz Amazon evet, evet. Coğrafyanın mucidi olarak bilinen Strabon’un meşhur coğrafya kitabında yer alan Amasya, kitaptaki adıyla Ammaseia, bu adı burada yaşamış olan bir Amazon kraliçesi olan Amasis’den almıştır. Amasya’nın Cumhuriyet Dönemi için de yeri ayrıdır. Amasya Genelgesi’nde söylenen “Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır” sözü ile Milli Mücadele burada hayata geçirilmiştir.

    Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi – Su KanalıferhatileşirinmüzesiTürkiye ve aşıklar müzesi. Demek isteyince oluyormuş diyerek sevinç ve umut dolu gönlümüzle Amasya’nın ilk gezi noktası Ferhat ile Şirin’in müzesi oluyor.  Müzeye girmeden bir dağın tepesinde Ferhat ile Şirin selamlıyor bizi.

    ferhatileşirinmüzesi

    Müze ise bu dağın altındaki yerde bulunuyor. İçeride Ferhat ile Şirin, Kerem ile Aslı, Romeo ve Juliet, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan bölümleri var. Her kısımda bu aşıkların minik heykelleri bulunuyor ve her odada ayrı bir müzik çalıyor. Giriş ücretlerinin yetişkin 5, öğrenci 2 TL olan müzede 12 yaş altı ücretsiz ve Müzekart geçmiyor. Pazartesileri ise kapalı.

    Ferhat ile Şirin, Amasyalı’dır. Amasya’da doğan bu büyük aşkın hikayesi de dünya edebiyat ve aşıklar tarihinde önemli bir konumdadır. Aşıklar olarak adımı tarihe ben de yazdıracağım diye arzu edenlere müze girişinde kalbin içine yazılmış isimler yer alıyor. Tabii herkes kendi adını arıyor kalbin içinde. Gizem mi? Tabii ki var, bi Şirin değilim ama…

    ferhatileşirinmüzesi

    Müzenin içinde genişçe bir bahçe var. Bahçenin içinde Amasya Saat Kulesi‘nin minik bir örneği, hemen arkasında ise Ferhat Su Kanalı bulunuyor. Ferhat’ın dağları delişinin bir örneği olan, dar bir yol burası. Aslen ise Amasya’nın su ihtiyacını karşılamak için Helenistik dönemde yapılmış bir kanal.

    ferhatileşirinmüzesiKanalın hemen önünde de Ferhat ile Şirin’e ait iki mezar bulunuyor. Gerçekte onlar yatmıyordur bence, ama hakikati henüz çözebilmiş de değilim. ferhatileşirinmüzesi

    Çakallar Tepesi

    Amasya’nın seyir terası olan nokta işte bu tepe. Yaklaşık 200 metre  yükseklikte bulunan bu tepede tüm Amasya’yı panoramik olarak görebiliyorsunuz. İdeal bir fotoğraf noktası kısacası. Amasya uçtan uca karşınızda, hemen arkanızda da Ferhat Dağı…

    çakallar_tepesi

    Sultan II. Bayezid Külliyesi

    Yeşilırmak’ın hemen yanında, şahane bir külliye Sultan II. Bayezid külliyesi. İçeride cami, medrese, imaret, türbe, şadırvan ve çeşme bulunuyor.

    bayezid-külliyesiBahçesinde 400-500 yıllık anıt ağaçlar bulunan bu külliye, Sultan II. Beyazid’in emriyle oğlu ve dönemin valisi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmış. Ayrıca külliye içerisindeki imarethanede minyatür Amasya’nın görülebileceği Minyatür Müzesi de bulunuyor. bayezid-külliyesi

     Amasya Saat Kulesi ve Şehzadeler Parkı

    Amasya denilince akla gelen ilk şey elbette elmalarıdır. Ama tarihi olarak bir de şehzadeleri vardır. Adını bildiğim, bilmediğim bir dolu şehzade yaşamış Amasya’da. Amasya merkezdeki Şehzadeler Parkı içerisinde de, yol boyunca şehzadeler adına yapılmış büstler bulunuyor. Tabii hiçbirisi bir selfie çeken şehzade olmaz, olamaz…

    amasya-şehzadeler-parkı

    Parkın karşısı Amasya evleri, sarayları ile muazzam güzel bir manzara sunuyor. Amasya Saat Kulesi, saltanat kayığı, şehzade büstleri, kral kaya mezarları ile tam fotoğraflık bir alan bu park.

    amasya-şehzadeler-parkı

    Amasya’da Görülecek Diğer Yerler

    • Amasya Müzesi
    • Şehzadeler Müzesi
    • Amasya Kalesi
    • Kral Mezarları
    • Harşena Kalesi
    • Kızlar Sarayı
    • Hazeranlar Konağı
    • Gök Medrese
    • Burmalı Minare Cami
    • Bimarhane
    • Boraboy Gölü
    • Amasya Arkeoloji Müzesi
    • Mumya Müzesi
    •  Yalı Boyu

    Amasya Yemeleri-İçmeleri

    Amasya elması yiyemedim, fazla vaktim olmadığı için yemek de yiyemedim ama bir yorgunluk kahvesi olarak içtiğim Türk kahvesinin Amasya’da sütle servis edildiğini görmüş oldum.

    amasya

    Amasya’yı bir demo olarak gezebildiğim, hayatıma bir ‘Amasya fragmanı’ olarak kaydedebildiğim bu gezinin içimde uhde kalan tarafı öncelikle Amasya’yı gece görememek, sonrasında ise ara sokaklarında yürüyememek oldu. Bu yüzden yine bir Amasya gezisi için sonbaharı beklemeye koyulabilirim.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir