Neden bu başlığı attım çünkü Barselona gezi planı yapacaklar için nakit ve vakit ikilisi hiç olmadığı kadar önemli olacak. Ben ki gittiğim her yerde hemen plan program yapar, doğaçlama takılsam dahi mutlaka çoğu yeri yetiştiririm ama siesta ruhu beni de teslim aldı. Kanıma girdi. Bitiremedim Barselona gezi rehberimde yer alan yerleri. Kendisi öyle muçhos grasyas bir şehir ki döner dönmez aksan komasına girmiş olarak buldum kendimi ve o La Casa De Papel senin, bu Narcos benim döne döne izleyip altın vuruş yaptım resmen.

    * Barselona gezi rehberi haricinde ekonomik Barselona yemekleri ve Barselona’da nerede ne yenir gibi bilgileri ayrıca yazacağım. Barselona gezisi ile birlikte Valensiya ve Madrid gezileri de pek yakında buradaki yerini alacak.

    Neden Barselona?

    İspanya’ya gitmek uzun süredir aklımda olsa da vizeyi kısa verdiği için hep böyle bir triplere girip gitmeyi ertelediğim bir ülke olmuştur benim için. Ben daha ziyade vizeyi İtalya’ya gömen biri olarak artık hazır vize varken bir Barselona yapayım da İspanya’dan vize almayayım dedim ve İspanya’ya ilk kez gideceğim için de başlangıcı Barselona ile yapmayı düşündüm. Ve uçak biletlerini görünce hemen düşünmeyi bıraktım. O bilet fiyatları nedir ya, ne yapıyorsunuz THY bey? Bahar aylarında resmen 700 liranın altında İspanya’nın şehirlerine bilet görmedim. Keza Pegasus da 500’lerden yukarıdaydı. Bir süre İspanya gezisini ertelesem de en sonunda ‘yeter ulan gidiyorum’ diyerek bileti aldım. Tabii bu rakama değil. Ben daha düşük bir rakama bilet buldum. Bu yüzden Barselona’ya nasıl gidilir diye soran olursa bileti 300 civarı bulun da isterseniz bagajda gidin demek istiyorum.

    Barselona Nasıl Bir Şehir?

    Barselona gezi

    Gelelim Barselona nasıl bir şehir sorusuna. Gitmeden önce bloglar’da okuduğum kadarıyla herkes hırkızzz var gibilerinden yazmış. Barselona, hırsızlığın çokça yaşandığı şehirlerden biri olduğu için de bu yazılanlarda haklılık payı vardır mutlaka. Ben herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadım lakin yine de bu uyarıların yapılması gerektiğini söyleyeyim. Ama biraz abartmadınız mı sayın insanlar… Yok eşarp atıp çantayı alıyorlarmış da yok seninle birlikte yan yana yürüyormuş da. Siz yine de dikkatli olun tabii. Şayet size eşarbıyla yaklaşan biri olursa ona dönün ve deyin ki ‘Hola, eşarbını yan bağlamaaa, eşarbını yan bağlaamaashdaudadja’

    Barselona gezi öncesi birkaç mühim bilgi;

    * Barselona’ya seyahat etmek için Schengen (Şengen) vizesi şart. 

    * Barselona demek Gaudi demek. Bu kenti daha iyi tanımak için biraz Gaudi biraz modern mimari çalışmak lazım geliyor. Gerçekten sonra benim gibi ‘eee, aaaa, yok yaaa, Allah Allah’ kalırsınız.

    * Barselona’nın resmi dili İspanyolca ama yüksek oranda Katalanca da konuşuluyor. İspanyolca konusu o kadar karışık bir mesele ki bugün İspanyolca öğrensem Valensiya’da konuşulan İspanyolca’nın yarısını anlamayacağım. Hayret bir şeysiniz!

    * Katolik,Hristiyan, Evanjelist, Ortodoks, Müslüman, Yahudi, Budist gibi farklı dinlere mensup birçok insanla karşılaşmak mümkün burada. Barselona bu özelliğiyle İspanya’daki en büyük Yahudi nüfusuna sahip bir şehir.

    * Evlerin balkonlarında Si yazılı flamalar görünce bunun Katalan Özerkliği’ne evet anlamına geldiğini anlıyoruz. Yine resmi dairelerde sarı kurdele görüldü mü bunun da tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü için mücadele demek anlamına geldiğini biliyoruz.

    * Memleketin kütür sanatı çok gelişmiş. Uzun dönem yaşarım dediğim bir özelliği de bu oldu. Picasso’nun da burada yaşaması, onun eserlerini görebilmek adına önemli. Hafta sonu Barselona gezisi içerisine dahil edemediğim önemli bir eksiklik bu alanda kaldı. Bir daha ki sefere artık…

    * Barselona’da siesta olayı neredeyse yok. Hani bu İspanyollar yatıyordu kardeşim, hep bunlar dedikodu işte. Hiç karşılaşmadım ‘siesta yapıyoruz kapattık’ diyen bir yerle. Ama güneye inildikçe, bir de sıcak aylardaysanız o zaman mutlaka siesta ruhu daha çok görülecektir.

    * Barselona’da boğa güreşleri yasaklandığı için arena binalarını sadece yapı olarak görmek mümkün. Hayvan hakları mücadelecileri ile gelenekselciler arasında devam eden boğa güreşi yasaklansın ve tarihi bir öge olarak kalsın diyalogları Barselona’da hayvan hakları savunucuları tarafından galip gelmiş durumda. Yine de Valensiya gibi yerlerde boğa güreşleri devam etmekte.

    Barselona Şehir İçi Ulaşım

    Barselona hava alanından merkeze nasıl gidilir; Genelde yurt dışına gidilince çok sorulan soru hava alanından merkeze nasıl gidilir sorusu oluyor. Barselona için bu sorunun cevabı ise birkaç farklı şekilde… Terminal 1 ve Terminal 2 olarak ayrılan Barselona El Prat Hava Alanı’ndan şehir merkezine gelmek için otobüs ya da tren kullanabiliyorsunuz.

    Barselona gezi

    Aerobus ile; Eğer THY, Lufhansa gibi low cost olarak adlandırılmayan firmalarla gelmişseniz Terminal 1’de ineceksiniz. Pegasus gibi low cost kullanmışsanız o zaman Terminal 2’ye iniş yapıyorsunuz. Terminal 2 ve Terminal 1’de Aerobus otobüsünü kullanarak Barselona hava alanından merkeze gidebilirsiniz. Ben terminal 1’de indiğim için orayı anlatıyorum; terminalden çıkıp yürüyen merdivenlerden aşağı indiğinizde otobüs durağını göreceksiniz. Orada 5 dakikada bir aerobus’lar sefer yapıyor ve yolculuk 25 dakika sürüyor.

    *Eğer tek gidiş bileti alırsanız 5.90, gidiş dönüş alırsanız 10.20 euro gibi bir ücreti var. Online bilet almak isteyenler buraya.

    Barselona gezi

    Tren ile; Barselona hava alanından merkeze daha ekonomik yollarla gelmek isteyenler için tren, aerobus’a göre daha mantıklı olacak. Çünkü tren bileti aldığınızda bu bileti otobüste ya da metroda da kullanabiliyorsunuz. Bunun için terminal 2’den her yarım saatte bir kalkan Renfe adındaki trenlerle merkeze ulaşabilirsiniz. İniş durağınız da Passeig de Gracia olabilir. Bu durak La Rambla durağı oluyor aynı zamanda. Terminal 1’de inildiyse tren için terminal 2’ye geliniyor. Terminal 1 ve 2 arasında ücretsiz ring servisi var.

    *Ekonomik ve Barselona şehir içi ulaşımını kökten halleden T-10 bileti en ideali. Bu bilet 10 biniş hakkı veriyor, tüm toplu taşımalarda geçiyor ve iki kişi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca 75 dakika içerisinde aktarma yaparsanız onları da saymıyor. T-10 bilet ücreti 10.20 euro. Bu fiyat zone’lar arttıkça artış gösterebilir o yüzden ben zone 1’i seçtim ve 10.20’yi görünce onu aldım.

    Barselona Gezi Rehberi

    Evet gelelim hafta sonuna Barselona gezi planı nasıl yapılır konusuna. Bu memleket biraz detaylı. Öyle iki gün gidince Barselona görmüş olunamıyor ama biz hızlandırılmış bir program yaparsak bir nebze durumu kurtarabiliriz diye umuyorum. Tabii bu Barcelona gezisi aşırı turistik olabilir ya da sadece yeme içme olabilir ya da plajlara yayılıp kafa dinleme modelinde de olabilir. Bu yüzden ortaya karışık, hepsinden, little little in to the middle yaparsak romanın özetini okumuş kadar oluruz sanıyorum.

    İspanya Meydanı (Plaça de Espanya) ve Venedik Kuleleri

    Katalonya Sanat Müzesi, Katalan Milli Sarayı, Venedik Kuleleri, Gaudi’nin kankası tarafından yaptırılan Tanrılara Adanmış İspanya Anıtı, Las Arenas Boğa Güreşi Alanı, Olimpiyat Stadı‘nın bulunduğu İspanya Meydanı için özel olarak rotanızı değiştirmenize bence gerek yok ama kaldığınız yer ya da bulunduğunuz konum buraya yakınsa o zaman gidip görebilirsiniz derim. İspanya Meydanı vaktiyle ibret-i alem olsun diye idamların açık olarak yapıldığı bir meydanmış. Günümüzde ise şehrin önemli ikinci meydanı ve iş merkezi konumunda. İspanya Meydanı’ndaki Katalan Milli Sarayı’na giden bulvarın başında tıpkı Venedik’teki kulelere benzer iki kule yer alıyor. Ki yapan mimar da Venedik’in ünlü San Marco Katedadrali’nin çan kulelerinden esinlenerek bu kuleleri inşa ediyor.

    *İspanya Meydanı’na gitmek için metro ile  L1 ya da L3 hattını kullanabilirsiniz. Tren ile gitmek isteyenler için de L8, S33, S4, S8, R5, R6 hatlarının Estacio Espanya durağı münasiptir.

    Olimpiyat Stadı

    Stat severler için bir Real Madrid değil ama Olimpiyat Stadı da İspanya Meydanı’ndan Montjuic’e giden güzergahta görülebileceklerin arasında bulunuyor. Ben Montjuic Tepesi’ne çıkacağım için aynı yolun devamında yer alması sebebiyle burayı da göreyim dedim. Ama kalkıp da ‘dur bugün de Olimpiyat Stadı’na gideyim demezdim.

    Montjuic

    Burası aslında hafta sonu Barselona gezisi kapsamına çok da alınası bir yer değil. Ama diyelim ki erken kalktınız hemen kahvaltı faslını halledip buraya gidip iki fotoğraf çekip dönebilirsiniz. Çünkü merkeze biraz uzak. Yahudi kökenli isme sahip bir tepe olan Montjuic, kısmen Eyüp Sultan Tepesi’ne benziyor. Yaa işte böyle hemen teşbih yaparım, hata kabul etmem. Montjuic’e ulaşım teleferikle sağlanıyor. Bunun için iki teleferik alternatifi var. Biri La Rambla bitimindeki limandan, Kolomb Heykelinin hemen yakınındaki kırmızı teleferik. Diğeri de metro istasyonundan füniküler ile tepeye çıkıp devamında da gri teleferik kullanmak. Lakin güzel olan kırmızı teleferik… La Sagrada Familia’yı kadraja sığdırıp yer bile kalan ender açılardan biri bu tepeden oluyor. Panoramik fotoğraf çekmeyi sevenler, şehirlerin yüksek yüksek tepelerine her ne olursa olsun çıkanlar ya da teleferik sefası sürmek isteyenler için ideal. Tepede ayrıca Montjuic Kalesi bulunuyor.

    *Teleferik ücreti gidiş dönüş 12.5 euro.

    La Sagrada Familia

    Ya Gaudi ne adamsın yemin ediyorum gittik seni konuştuk döndük seni konuşuyoruz. Barselona gezisi için ilk durak modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı lakin 1926 yılında tramvayın altında kalarak öldüğü için yarım kalan La Sagrada Familia Bazilikası oluyor. Nam-ı diğer bitmeyen kilise. Zira kilisenin yapımı hala devam etmekte ve 2026’ya kadar devam edecek. Neden bitmiyor derseniz, kilise halkın yardımlarıyla imece usulü yapılmaya başlandığı için yine imece usulü devam etmesi nedeniyle daha ağır bir süreç işliyor. Şayet Gaudi’nin hayal gücüne yaklaşan bir halk değilseniz zaten o 2126’yı da görür.

    Barselona şehrinin simgesi olan ve devasa kuleleri ile cennet ile yer yüzü arasında köprü gibi düşünülen La Sagrada Familia’nın tasviri bir nevii ağaç gibi. Keza içeri girildiğinde de ormanda dolaşır gibi bir his oluyormuş ama euro + kuyruk ikilisi nedeniyle içeriye girmediğim için bu konu hakkında passaparola diyorum.

    *La Sagrada Familia giriş ücreti asansör ile birlikte 13, Gaudi Müzesi dahil kombine bilet ile 16,50 euro. Ekim-mart 18.00′ kadar, nisan-eylül 20.00’a kadar açık.

    La Rambla

    Barselona gezi planınız ister bir gün ister on gün olsun o La Rambla’dan mutlaka yürünecek… Yakın zamanda bir terör saldırısına maruz kalan La Rambla’ya Barselona’nın İstiklal’i muamelesini yapmak yanlış olmaz ama çok da doğru olduğunu söyleyemem. La Rambla caddesi Barcelona şehrinin en merkezi caddesi konumunda. Katalunya Meydanı ve Kolomb heykeli iki ana baş olarak düşünülebilir. Bu iki yer arasında boylu boyunca uzanan La Rambla, yaklaşık 2,5 km uzunluğunda. Cadde üzerinde birçok cafe ve restoran olsa da oturmak için çok cazip yerler gelmedi bana.

    Katalunya Meydanı (Plaça de Catalunya)

    Barselona gezi süresince en çok eğlendiğim yer Katalunya Meydanı oldu. Buraya da Eminönü Meydanı yakıştırmasını yapmıyorsanız kendinizle bir hesaplaşın lütfen. Çünkü kuşları beslemek Eminönülülük gerektirir. Ayrıca kuşları yemleyen abi, sen çok kral bir insansın. Bunu İspanyolca söyleyemediğim için içimde kalmıştı ama sen bir yana İspanya bir yana.

    Barselona Katedrali

    Oldukça merkezi bir konumda olduğu için turistik bir mola vermek isterseniz orası net olarak Barselona Katedrali olabilir. Sokak sanatçıları, cafeler, gotik mimari yapıların çokça bulunduğu sokaklar Barselona Katedrali’nin bulunduğu meydanda ve çevresinde oldukça fazla. Denk gelmedim ama pazar günleri katedralin önünde sardanes adıyla sokak dansı yapılıyormuş.

    Barri Gotic

    Barselona’nın atar damarı olarak bir yer göstersem sanırım orası gotik mahalle olarak da bilinen Barri Gotic olur. Barselona Katedrali’nin de dahil olduğu gotik mahalleden ünlü La Rambla Caddesi‘ne bağlanabilir, Temple of Augustus‘u ziyaret edebilir ve fotoğraftaki nakış işlemeli misali duran mimari Carrer del Bisbe‘yi görebilirsiniz. Barselona gezi duraklarının en özel ve en fotoğraflık yerlerinden birisi de gotik sokaklar.

    Plaça Reial

    Barselona gezi durakları arasında en sevdiğim yer ‘işte gerçek İspanya bu’ denilecek Plaça Reial oldu. Çok muazzam yer, fevkaledenin fevkinde. La Rambla’dan denize doğru yürüdüğünüzde solda kalan blog binalardan biri Plaza Reiçal… İçerisindeki restoranlar, cafeler, dev palmiye ağaçları ile çok farklı bir atmosfere sahip. Rivayete göre buradaki sokak lambalarını Gaudi yaptırmış ama bir diğer rivayete göre de yaptırmamış. Hayır bakarsan Gaudi’nin oturup bir sokak lambasına 4567 saat emek vereceğine inanırım ama bu lambaları da böyle sade yapmış olamaz eğer o yapsaydı.

    La Boqueria

    Hem lokal hem turistik bir durak arayanların imdadına La Boqueria yetişiyor. La Rambla üzerinde bulunan ve bir tür kapalı yemek pazarı olan La Boqueria, Avrupa’da çokça görülen yemek pazarı örneklerinin Barselona şubesi. Deniz ürünü ağırlıklı La Boqueria’da bol bol egzotik meyve ve meyve suyu görülür. Ama ben bu meyveleri dondurulmuş olarak görünce ‘aney’ oldum ve sadece sağa sola bakınarak gezdim. O yüzden bir şey yiyip içilmese bile Barselona gezi rehberine alınası bir yer. Bir de acayip derecede Türkiye’deki pazarlara benziyor, baya ‘gel abla boş masa var’ kıvamında çalışanlar var. Yiyecek içecek fiyatları öyle yüksek değil ama çok da uyguna geldiğini söyleyemem.

    Casa Batlló

    Ekspresyonist bir bina olan (biraz sanat çalışın bu yazıları okurken lütfen ya rica ediyorum) Casa Batlló, net olarak ‘Made in Gaudi’ damgasını 75567899 kilometre öteden görebileceğiniz bir bina. Kendisini ararken bir İspanyola ‘casa batlo ya da batyo nerede’ deyince de anlamıyorlar. İlla aksan yapıp ‘casa bayyo’ falan demek gerekiyor. Yalnız ev resmen ince işçilik. Sende de ne sebat varmış be Gaudi, helal olsun. Casa Battlo, modern mimarinin en önemli baş yapıtları arasında yer alıyor. Saatlerce karşısında durup bakın, aradan zaman geçtikten sonra yeniden bakın, ‘aa iki saattir bakıyorum bunu görmedim’ olacaksınız. Akıl oyunları bildiğin. Görünümüyle bir bukalemunu andıran Casa Batllo, Gaudi’nin doğadan ilham alarak yaptığı bir eser. Bu yüzden bazen bir ormanın derinliğine, bazen de bir denizin içine benzetilir. Bu özelliği ile de Monet’in Nilüferler tablosunu da andırmakta.

    monet nilüfer ile ilgili görsel sonucu

    *Casa Batllo, vicdansızlık temsili bir fiyata sahip. Casa Battlo giriş ücreti 25.50 euro. Haliyle bu fiyata Edirne’de iki gün kalır ciğer yerim triplerine girdim ve evin içerisini göremedim. Mutlu musunuz? Sen kazandın Edirne.

    Casa Mila (La Pedrera)

    Gaudi’siz Barselona olmaz, artık bunu ezberledik. Barselona’nın taşına toprağına şekil veren Gaudi’nin en ünlü yapılarından biri de Casa Mila ve Casa Batllo. Barselona gezi planımda Gaudi tarafından yapılan birkaç tane daha casa yani ev var ama ünlü olan bu iki evi görebildim. Her ne kadar renkli olan Casa Batllo daha çok merak edilse de Casa Mila bana daha farklı geldi. Katalan Art Nouveau döneminin en iyi örneği olarak gösterilen ve UNESCO Dünya Mirası tarafından koruma altına alınan Casa Mila, Gaudi’nin son eseri olarak da ayrı bir öneme sahip. İspanyolca’da Mila’nın evi anlamına gelen bu apartman bir avukat ve politikacı olan oldukça zengin Pedro Mila’nın isteğiyle yapılıyor. Tamamen doğal taşlarla yapılan 9 katlı bu binanın karşısına dikilip uzun uzun seyredin. Böyle anlatınca olmuyor. (Anlamadı)

    *Casa Mila giriş ücreti de 22 euro’dan kapıyı açıp 40 euro’lara kadar çıkıyor. Ablası daire mi kiralıyoruz ya, lütfen daha fazla sangria içmeyin. Merak edenler buradan bilet içeriklerine ve ücretlerine bakabilir. Bence anca bakabilir zaten asdfsafds.

    Park Güell

    Yine Gaudi ile Barselona gezi rehberine devam ediyoruz. Bu kez Barselona’nın en bilindik ve turistik noktası olan Park Güell’e geldik. Lafı baştan söylemem gerekirse Park Güell benim için bir hayal kırıklığı oldu. Gidip gitmeme kararını verememişken, buraya kadar geldik haydi gidelim diyerek gittim ama kapısına gidince de içeri girmekten vazgeçtim. Bu yüzden Park Güell gezim ‘beleştepe’ olarak adlandırabileceğim bir modelde gerçekleşti.

    La Rambla tarafından yarım saatten fazla yürüyerek ulaşılabiliyor ama metro ile daha kısa sürede gelmek mantıklı. Park Güell’e giden iki farklı yol var. Benim gittiğim yol yokuşlu ve yürüyen merdiveni olan yoldu. Merdivenli bu yol Park Güell’in arka tarafına, bahçe girişine bağlanıyor. Bu bahçeyi gezmek ücretsiz. Zaten bahçedeyken Gaudi Müzesi gibi birkaç yapı görmek mümkün. Geriye şu fotoğraflarda görülen teras kalıyor ki oraya girmek için de pek bir sebep bulamadım ben kendim şahsen.

    *Park Güell ücretleri en alt limit 7.5 euro.

    Colon Meydanı ve Kristof Kolomb Heykeli

    “Kristof Kolomb İtalyan değil miydi? Ne alaka Barselona?” Tebrikler bu soruyu soran 1 milyonuncu insan, aramıza hoş geldin. Barselona’nın meşhur La Rambla Caddesi’nden denize doğru inildiğinde geniş bir meydan olan Colon Meydanı ile karşılaşılıyor. Bu meydanda dev bir Kolomb heykeli bulunuyor. Zaten Barselona gezi rotasının içerisinde mutlaka denk gelinen bir yerde duruyor kendisi. Heykel, Kolomb’un 1492’de Amerika’ya yaptığı seyahatinden sonra Barselona’ya dönüşünü simgeliyor. Neden Barselona’da İtalyan bir kaşifin heykeli var derseniz onun da cevabını verelim; Kolomb, İspanya’da önemli bir isim olan Isabel tarafından desteklenmiş ve keşifleriyle İspanya ticaretini geliştirmesine izin verilmiştir. 1492’de Atlantik Okyanusu’nu aşarak Kuzey Amerika’ya ulaşan ilk Avrupalı olan Kolomb, bu yolculuğunu İspanyol bayrağı altında yapmıştır. Kolomb’un Amerika yerine Hindistan’a gittiği o ilk keşfin dönüşü ile de işte bu heykel yapılmış. Bu arada bir rivayet var heykelle ilgili; Kolomb bu heykelde Amerika’yı değil de Cezayir’i işaret ettiği söyleniyor. Ortalık çok karıştı Diego!

    Barceloneta Plajı (Platja De Barceloneta)

    Barcelona gezi duraklarından biri de plajlar. Eğer La Rambla’nın başladığı sahilden otobüse binerseniz, Barceloneta Bölgesi de dahil yat limanı ve restoranlarıyla ünlü Port Olimpic’e kadar gidebilirsiniz. Barceloneta plajı öyle güzel bir denize sahip değil. Bence orada denize nasıl giriliyor hala çözemedim ama plaj olarak Barselona’ya tarz kattığı kesin. Marketten yiyecek içecek alıp, kumsala oturmak gibi bir vakit yaratırsanız bana göre en temiz lokalleşmeyi yaşarsınız. Zaten bizdeki plajda kağıt helva satan seyyar satıcıların bira satan versiyonu bolca var.

    Torre Agbar

    Hiç zahmete giremedim ve kendisine böyle uzaktan baktım. Fotoğrafı bile çekmeye üşenmişim o derece. 33 katlı bir yapı olan  ve Barselona’nın en yüksek üçüncü binası olan Torre Agbar bir fransız mimar tarafından yapılıyor. Barselona gezi planı içerisine mimari merakı olanlar daha  bir hevesle Torre Agbar’ı dahil edebilir. Mimari demişken, Barselona’nın El Poblenou bölgesindeki Torre Agbar’ın bu farklı mimarisi Montserrat dağından ve de bir gayzerin havaya yükselmesinden esinlenilmiş. Mı acaba?

    4 Comments

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir