45678 yıldır gidemediğim İspanya’ya nihayet gittim ve Madrid gezi rehberini sonunda yazabildim. Senelerdir İspanya vizesi az çıkıyor, ne İspanya’dan vize alacağım diyerek İtalya’dan vize alıp durdum ve o vizeyi de İspanya uçak biletleri neden hep pahalı, ben bu oyunu bozarım diyerek başka yerlere kullandım. Ve sonuçta ilk gittiğim İspanya seyahati sonrası İspanyolca öğrenmeye başladım. Düşün artık nasıl bir açlık çekmişim, bu nasıl bir yoklukmuş ya Rab!
İspanya gezisi için şöyle bir planlama yapmıştım. Barselona-Valensiya-Madrid üçgenini turlayacaktım. Bana dediler ki Madrid Ankara, Madrid şöyle sıkıcı, Madrid’e gideceğine Barselona gezisini uzat. Ya ben size ne diyeyim! Los palabros mu diyeyim size. Ben Madrid’i çok sevdim. Ayrıca Ankara’yı da severim. Madrid, gördüğüm Avrupa başkentleri içerisinde ilk 5’e girer. Üstelik adeta Karadeniz yaylalarına gitmişçesine yağan bir yağmurla karşılaşmama rağmen girer. Evet Barselona tarzı, yaşam biçimi ile çok daha başka ama Madrid’in de ayrı bir havası var arkadaşlar. Yani Necmiye biraz kaçıktır ama Nazmiye’nin gönlü açıktır asdafafdsf.
* İspanyolca öğrenimini sallamasyon bir dil bilimi formülü ile kendi kendime yapmaya çabalıyorum. Bulduğum kaynakları, yardımcı olabilecek her türlü bilgiyi kendi çabalarıyla evde ispanyolca öğrenmek isteyenler için yazdım.
* İspanya seyahati için olmazsa olmaz Barselona gezilecek yerler , Barselona yeme içme rehberi ve Valensiya gezi rehberi linklerini de buraya bırakıyorum.
Madrid
Başkent soğukluğu, bürokrasi sıkıcılığı gibi tamlamaları Madrid’den uzak tutun rica ediyorum. Tamam kabul ediyorum Barselona asi, çılgın ve serseri bir şehir. İşte bunu seviyoruz bebeğim ama Madrid’i de yedirmem!
İspanya’nın başkenti Madrid İstanbul, Londra, Berlin ve Paris’ten sonra Avrupa’nın en en kalabalık beşinci şehri olarak karşımıza çıkıyor. Bununla övünmesi mi gerekiyor Madrid’in bilmiyorum artık. Avrupa’nın en yüksek başkentlerinden biri olan Madrid, bu adı Arapça “su kanalı” anlamına gelen Macerit adının döne dolaşa bu hale gelmesiyle alıyor. 1083 yılında Müslümanlar’dan Kastilya Krallığı’na geçen Madrid, İspanya İç Savaşı’nda ağır bombardımana maruz kaldığı için yeni baştan kentleşme sürecine girmiş. Hal böyle olunca Madrid gezi rehberi lsitesi bir Barselona ya da bir Endülüs, Granada havalarında olmuyor.
Madrid Hava Durumu
Madrid hava durumu, gezinizi planlarken dikkate almanız gereken önemli bir detay. Ben mart ayında gittiğimde bir gün aralıksız yağmur yağdı ama ertesi gün dün hiçbir şey olmamış gibi yağmur yağdı. Kafası karışık bir kent galiba Madrid.
Şehir, genelde her mevsim gezmeye müsait olsa da yağmurlu havalara dikkat etmenizi öneririz. Kış aylarında genelde serin olan bu kentte hiçbir zaman dondurucu soğukların etkisi görülmüyor. Karlı havalar olsa da genelde yağmurlu havalara denk geliniyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hava çok sıcak.. Bu yüzden dışarıda pek fazla insan görmemeniz doğaldır. Bu yüzden mayıs ve ekim ayları sizin için doğru tercih olacaktır.
Madrid hava durumu gezinizi planlarken dikkate almanız gereken önemli bir detay hava durumu. Şehir, genelde her mevsim gezmeye müsait olsa da yağmurlu havalara dikkat etmenizi öneririz. Kış aylarında genelde serin olan bu kentte hiçbir zaman dondurucu soğukların etkisi görülmez. Karlı havalar olsa da genelde yağmurlu havalara denk gelirsiniz. Temmuz ve Ağustos aylarında hava çok sıcaktır.
Madrid’de Ulaşım
Madrid hava alanı gördüğüm en tatlış hava alanlarından biri idi. Ama ilk sırada Kopenhag’ın hava alanı var. Renkli ve küçük bir hava alanı olan Madrid’de hava alanından merkeze gitmek ve Madrid’de şehir içi ulaşımı sağlamak baya rahat ve kolay. Madrid Adolfo Suárez Madrid-Barajas Uluslararası Havalimanı’ndan merkeze gitmek için 2 ve 4 numaralı terminalden metroya binmeniz yeterli. Diğer bir seçenek de 24 saat sefer yapan ekspres otobüs.
Madrid şehir içi ulaşımını ise hedef noktayı Sol Meydanı yapınca gerisi kendiliğinden geliyor inanır mısınız. Kaybolma endişesi falan olmasın çünkü çok rahat bir şehir. Turizm sezonunda, yani yaz aylarında toplu taşımalar 01.00’a kadar sefer yapıyor.
Madrid’de Konaklama
Madrid’de konaklama için merkezi yerlerde de kalabilir ya da benim gibi Madrid’in oto sanayisinde de kalabilirsiniz. Neden olmasın gençler. Madrid konaklama için bakmanızı önereceğim bölgeler Puerta del Sol, Plaza Mayor çevresi olabilir. Benim kaldığım otel ise Novotel Campo De Las Naciones oldu. Merkeze gitmek için iki aktarma yapmak gerekiyor ve yarım saatte varılıyor. Benim gittiğim dönem, yani kışın ortası, Madrid’deki oteller inanılmaz pahalıydı. Zira Sevilla’daki Las Fellas festivaline ve Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmişim. Bu yüzden merkez dışında daha uyguna hem de iyi bir otelde kalırız diyerek Novotel‘i tercih ettim. Merkezden uzak otel olmasına rağmen etrafında gidilecek birçok şey olmasına şaşırdım ne yalan söyleyeyim. El Corte ıngles adında devasa bir marketi olan avm benzeri bir şey var. Hemen karşısındaki Mc Donald’s’ın güzergahında ilerleyince bir nevi Bağdat Caddesi’nin daha az hareketli hali ile karşılaşmak mümkün.
Sonra Madrid sokaklarını turlarken efso klasmanında bir hostele denk geldim. Fiyatlarına ve müsaitliğine internetten bakarsınız. Adı Hostel Persal. Madrid’in merkezinde yer alıyor ve 1871 tarihli bir binada 80 odası ile hizmet veriyor. Bir sonraki Madrid gezimde konaklayacağım yer belli oldu genşşler…
2 Günlük Madrid Gezi Rehberi
İki günlük de olsa Madrid gezi rehberi için geniş bir liste hazırlamayı ummuştum fakat hiç bitmeyen bir yağmur ile karşılaşmam planlarımı bozdu. Madrid gezisi için, havanın da verdiği imkan kadar gittiğim yerleri sıralıyorum;
Plaza Mayor
Madrid gezi rehberi için listesinin en başında Plaza Mayor geliyor. Madrid beni ilk gün delice bir yağmurla karşıladığı için Plaza Mayor’dan hiçbir şey anlamamıştım. Allah’tan meydanda tıpkı Bologna’daki gibi revaklar var da yağmurdan korunabiliyorsunuz. İkinci gün sanki dün hiçbir şey olmamış gibi, triplere girmemişiz, yağmur altında sıçana dönmemişiz gibi güneşli bir hava çıkınca Plaza Mayor’u keşfedebildim.
Madrid’in tarihinde önemli bir yer tutan II. Felipe döneminde inşa edilen Plaza Mayor, 9 farklı kapıya sahip. Bu kapıların her birinde farklı açılardan çok güzel fotoğraflar çekmek mümkün. Meydanda Casa de la Panadería, III. Felipe’ye ait atlı heykel, revakların altında birçok lokal cafe ve restoran mevcut.
Akşamları ise Plaza Mayor adeta evsizlere yuva oluyor. Burada revaklar altında onlarca evsiz görmeniz mümkün. Belediye tarafından akşamları buradaki evsizlere yemek dağıtılıyor. Gündüzleri hırsızlık olayları olsa da akşamları resmen daha güvenli bir hale geliyor diyebilirim.
Puerta del Sol (Sol Meydanı)
Kanka kaybolursan SOL’de buluşalım denilebilecek, Madrid’in merkez noktası Sol Meydanı da Madrid gezil rehberine zaten doğal seleksiyon ile alınacaktır. Güneşin kapısı anlamına gelen Sol Meydanı bu ismi, Madrid’in doğuda bulunması sebebiyle her sabah doğan güneşin şehri o taraftan aydınlatmaya başlamasından alıyor. Ya sen nasıl bir kralsın Madrid’e bu ismi veren bilmem kaçıncı her kimsen?
Metro ve otobüs durakları, dükkanlar, cafe ve restoranlar, eylemler ve mitingler, sokak sanatçıları hep bu meydanda. Sol Meydanı’nda görülecek birkaç sembol var. Bunlaaaaar eski postane, Carlos’un heykeli, Tio Pepe, ayı ve kocayemiş ağacı heykeli, sıfır kilometre. Ayrıca yılbaşında Madrid’de, Sol Meydanı’nda iseniz 10-9-8 diye geri sayım yaparken 10 tane de üzüm yiyorsunuz. Hem bu ayı ile kocayemişin altından çıkıyor bunlar he.
Ayı ve Kocayemiş Heykeli
Madrid Sol Meydanı’nda yer alan ve Madrid’in simgesi olan ayı ve kocayemiş heykeli ilginç de bir hikayeye sahip. Bazı kaynaklara göre çilek olsa da (evet ağaçta yetişen çilek de oluyormuş) genel kanı bu ağacın kocayemiş olduğu yönünde. Bu simge ise Atletico Madrid’in armasından, kraliyet flamalarına tutun da taksilere kadar birçok yerde karşınıza çıkıyor. Ama ne alaka Masha ve Koca Ayı gibi bir ikili Madrid’in sembolü olmuş? Cevabı şöyle; 13. yüzyılda 8. Alfonso hükümdarlığındaki İspanya’da dağlık ve pastoral alanların idaresi hakkında bir görüş ayrılığı ortaya çıkar. Oy çoğunluğu Madrid bölgesel olarak dağıtılsın yönünde olur. Alınan karara göre pastoral alanların idaresi kilisede kalacak, dağlık alanlar da şehir konseyi tarafından yönetilecekti. İşte bu anlaşmanın resmi bir mührü olarak şehir konseyi ağaçlık alanları, hem de şehri savunan ve dağa tırmanan ayıyı bir heykelle ölümsüzleştirir.
Sıfır Kilometre
Plaza de Sol Meydanı’nın hemen karşı caddesinde yer alan Sıfır Kilometre, tüm mesafelerin ölçüldüğü başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Madrid sıfır kilometre İspanya’da bütün mesafelerin ortası anlamına geliyor.
Plaza De Espana
İspanya’nın diktatörü olarak bilinen Franco’nun buralar modern olsun diye yüksek yüksek binalar (Madrid Tower ve Espana Building) inşa ederek yaptırdığı ve Madrid’in bir diğer ünlü meydanı Plaza de Espanada yer alan Don Kişot, Sanço Panço ve Don Kişot’un uğruna türlü tehlikelere atıldığı Tabasolu Dulcinea heykelleri Madrid gezi rehberinde olmalı. Cervantes abimiz Madrid doğumlu. Arkadaşını yaraladığı için hapis yatmamak adına İnebahtı Savaşı’nda Haçlı Donanması’nda katılan bir asker iken Türklere esir düşmüş, Cezayir’de esaret yaşamış, esaret zamanlarında Türk ve İslam kültürlerini yakından tanımış, hatta Türkçe öğrenmiş ve bir gülle nedeniyle sol elini kaybetmiştir. Bu yüzden lakabı El Manco de Lepanto’, yani ‘İnebahtı’nın sakatı’ kalmıştır. Don Kişot’u esaret döneminin sonrasında tek eliyle yazan Cervantes için İspanya halkı ‘tek elle Don Kişot’u yazan insan iki eliyle neler yazmaz ki’ tanımlamasını yapmıştır.
Bu arada İspanya’da İnebahtı Savaşı ile ilgili birçok simge görmek mümkün. Yukarıdaki fotoğrafta bir sokak tabelası yer alıyor. Bu tabelada resmedilen parçalanan bir Osmanlı gemisi.
Kraliyet Sarayı
14. yüzyılda I. Charles ve oğlu II. Philip tarafından kraliyet ailesinin ikameti için yaptırılan Kraliyet Sarayı’nı delice yağan yağmur nedeniyle uzaktan görebildim. Gasparini Odası ve Kraliyet Şapeli bölümlerinin oldukça görkemli olduğunu söylüyorlar. Vakti olanlar, İspanya ve Madrid tarihi ile ilgili bilgi alabilecekleri Kraliyet Sarayı’na uğrayabilir. Kraliyet Sarayı giriş ücretleri 11 euro. İspanya’nın genelindeki giriş ücreti rezaleti resmen burada da Ekşi başlığı gibi kendini gösteriyor. Pes.
Parque del Retiro
Madrid’in en büyük yeşil alanı olan Parque del Retiro, kral tarafından halka hediye olarak yaptırılmış.Parkın içerisinde yaklaşık 20 bin ağaç, sanat eserleri ve heykeller mevcut.
Santiago Bernabéu Stadyumu
Futbol meraklısı olmasam da Madrid’e gelmişken stadyum ziyareti yapmadan dönmemek olmaz idi. Bu yüzden yolu Real Madrid’in top koşturduğu Santiago Bernabéu Stadyumu‘na çevirdim. Madrid merkezine biraz uzak kalan stat, 1947 yılında inşa edilmiş. Real Madrid’in efsane başkanı Santiago Bernabéu Yeste’den adını alan stada gittiğim gün aşırı derecede yağmur yağdığı için çok oyalanamadım. Bu yüzden vakti olan içeri girip gezebilir de. Maça gitse daha efsane olur orası ayrı. Ama futbol ile ilgi yok diyorsanız o zaman da Madrid gezi listenize bir tik atın ve yola devam edin.
Plaza de Cibeles
Madrid’de adı çok duyulur Cibeles’in… Neo-Klasik mimarinin başarılı bir örneği olarak gösterilen Cibeles Meydanı’nda İspanya Merkez Bankası Binası, Kibele Sarayı, Linares Sarayı, Buenavista Sarayı, Kibele Çeşmesi bulunuyor. Tabii ki bir inşaat ülkesinden gelince ayağımızı sürdüğümüz gibi Madrid’i de şantiye alanına dönüştürdük ve Cibeles Meydanı’nda yer alan Cibeles Sarayı’nı hemen tadilata soktuk. Bu meydan aslında Madrid gezi rehberinde geniş ve detaylı olarak yer almalıydı ama hava nedeniyle bu isteğimi gerçekleştiremedim.
Plaza de Toros
İspanya’nın en eski ve en görkemli boğa güreşi alanı Plaza de Toros, 1929 yılında Endülüs-Arap mimarisi ile inşa ediliyor. Ne yazık ki boğa güreşleri Madrid’de hala serbest ve bu arenada da yapılmakta. Mesela Barselona’da yasakken Madrid’de değil. Bu yüzden eskide kalan bir gelenek olsa keşke diyor ve Madrid gezi rehberi içerisine mimarisinin güzelliği sebebiyle sahil ediyorum bu arenayı. Teşekkürler.
Real Madrid Mağazası
Madrid alışveriş listesine girer ama bence direkt kendisini Madrid gezi rehberine alın derim. Madrid’de bir Real Madrid olsun bir Atletico Madrid olsun bunlar önemli şeyler. Madrid’in ana caddesinde kocaman bir Real Madrid mağazası görünce direkt dalın içeri ve hiçbir şey almasanız da gezin.
Mercado San Miguel
Avrupa’nın en sevdiğim yanı da işte bu hal pazar karışımı oluşumlar. Bayılıyorum ya böyle herkes kalabalıkça yesin etsin. Normalde kalabalığı sevmem ama böyle pazar yerlerini çok seviyorum ya. Duygulandım bak şimdi. 1916 yılında inşa edilen market, İspanya mutfağına giriş için iyi bir tercih.
Madrid’de Flamenko Nerede İzlenir?
Şimdi çok biliyormuş gibi size İspanya’da flamenko şurada izlenir diye mekan önerecek değilim. Mutlaka benim gittiğim yerlerden çok daha iyileri vardır ama ben hem uygun fiyatlı olsun, hem çok turistik olmasın kıstaslarında bir gösteri ararken internetten ve Instagram’dan yaptığım stalklamalar sonucu bir yer gördüm ve Madrid’e gittiğimde ilk iş mekan nasıl diye kontrol etmek oldu.
La Cueva de Lola
İçeri ilk girdiğimde saçma sapan bir yer izlenimi verdi. Zira böyle alt katlara falan indik, ortam da kırmızı falan olunca bir işkillenme olmadı değil ama sonra çalışan abilerle konuştum ettim, rezervasyonu yaptım, 3 euro indirimi de kaptım. 15 dakika arayla birlikte 1 saat süren ve 1 şişe şarap dahil olan gösteriyi ben beğendim. Özellikle Sonya bir efsane. Madrid’de gittiğim flamenko gösterisinin detaylarını buradan bulabilirsiniz.
No Comments