Çandarlı Gezisi ve Bademli Koyları Rehberi: Çandarlı Otelleri ve Gezisi

    Bu Kurban Bayramı tatilinde tercihimi Çandarlı olarak belirledim. Bayram zamanı Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahilleri dolar taşardı bunu biliyordum ama bu kez durum farklıydı. Ülkenin ekonomik durumu, TL ile döviz arasındaki uçurum derken yurt dışı tatili pek olası değildi. Bu yüzden millet olarak yarın yokmuş gibi tatile hücum ettik. Ve elbette tercihimizi genel olarak yurt içinden yana kullandık. Hal böyle olunca Bodrum, Alaçatı, Çeşme, Ayvalık gibi gözde tatil yerlerinde ve Ege otelleri, Akdeniz otelleri yüzde yüz doluluk oranına ulaştı. Türkiye’nin kıyı sahillerini geçtim, bu yıl Karadeniz’de de büyük bir turist yoğunluğu oldu. Ben de bir çalışan olarak Kurban Bayramı tatilini mutlaka değerlendirmeliydim, bu yüzden aile dostlarımızın yazlıklarının da bulunduğu Çandarlı’yı seçtim Pikaçu.

    Çandarlı

    Çandarlı

    İzmir’in Dikili ilçesine bağlı bir mahalle olan Çandarlı, Türkiye’deki önemli turizm merkezlerinden biri. Gerçi ne il sınırlarındaki akranları Çeşme ya da Alaçatı kadar popüler, ne de Akdeniz’in adım başı otel kalabalığına uğramış. Gerçekten denizle iç içe olmak isteyenler, ufak yerlerde sıkılmayacaklar için ideal. Öyle kop kop bir arkadaş değil Çandarlı. Antik dönemde adı, suyu bol anlamına gelen Pitane olan Çandarlı’nın geçmişi Helen dönemi öncesine kadar uzanıyor. Bu şehri kuranlar ise Amazonlu kadınlar. Çandarlı şekil olarak yarım ada görünümünde. Bu yüzden prototip olarak bizim oralara, yani Erdek‘e benziyor. Sokakları denize çıkıyor, yazın da rüzgarlı, sahil şeridi gayet uzun ve hareketli.

    Çandarlı’ya Nasıl Gidilir?

    Bayram dolayısıyla otobüs ve uçak biletleri adeta uçmuş durumdaydı. Eğer uygun bilet bulsaydım ben de şanslı sizler gibi bayramı birleştirir 9 gün tatil yapardım ama 500 küsurluk İzmir biletlerini görünce vazgeçtim. Arefede yarım gün çalışıp aynı gün İzmir’e uçakla gittim. Böylece aradaki uçurum farkı biraz kapatmış oldum.

    Çandarlı

    Uçakla; Çandarlı’ya nasıl gidilir sorusunun cevaplarından biri uçak. İstanbul’dan gidecekler için İzmir’e uçuş olan ve ucuz uçak bileti bulduğunuz bir firmadan kapın biletinizi. Ben biriken millerimi kullanmayı tercih ettim ve İstanbul-İzmir uçuşumu öyle aldım. Ama bununla da yetinmeyip bir de business tercih ettim. İlk kez yurt içi hatta business aldım ve şansıma dev Airbus 330 geldi. Business resmen kanıma bir zehir gibi işliyordu. İstanbul-İzmir millerle business yolculuğum 6 bin mil ve 44 TL KDV ile gerçekleşti.

    Otobüs ile; İstanbul’dan Çandarlı’ya gitmek için otobüsü de tercih edebilirsiniz. Fakat Çandarlı otobüs bileti tek yön 115 TL olunca ben bu fikri otomatik eledim. Yine de , uçak biletleri aşırı uçuk olunca otobüsü değerlendirmek mantıklı olabilir.

    Araba ile; Eğer bayramda izin almış ve ulaşımı pahalı bulmamış olsaydım araba ile İDO’yu kullanarak Bandırma üzerinden Çandarlı’ya gidecektim. Fakat İDO’nun da araçlı biletleri bütçemi aşıyordu. Bandırma üzerinden gitmiş olsaydım yol yaklaşık 7 saatte bitecekti. Fakat araç ve 5 kişilik bir aile ödemesi yaklaşık 1.000 TL’yi bulacaktı. Ah bayram ah!

    İzmir’den Çandarlı’ya Nasıl Gidilir?

    ÇandarlıÇandarlı’ya gitmek için uçağı tercih edenler toplaşsın. Öyle İstanbul’dan bir saatte İzmir’e geldik oh ne güzel yok. Zira iş uçakla bitmiyor. Bir de İzmir hava alanından Çandarlı’ya gitmek var. Bu yolculuk biraz uzun sürüyor. İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda inince önce İZBAN için tek kullanımlık bilet alıyorum. Eğer İzmir kartınız varsa ona yükleme yapabilirsiniz. Ya da sonraları lazım olur diye kart alabilirsiniz. Öylesi daha mantıklı çünkü tek kullanımlık biletler 11 TL. 

    Bu arada bayram nedeniyle mi bilmiyorum ama İZBAN kart makinesi önünde deli bir kalabalık vardı. Bir de not; bu kartlar, tek kişilik. Yani aynı kartı iki kişi kullanamıyor.

    İzmir’den Çandarlı’ya gitmek için hava alanından bindiğimiz İZBAN ile son durak Aliağa‘ya gidiyorum. Bu yol 1.5 saat sürüyor. Aliağa’da iner inmez merdivenlerden yukarı çıkınca Aliağa Otogarı ile karşılaşılıyor. Çandarlı minibüsleri de buradan kalkıyor.

    Çandarlı

    Yaz tarifesinde son seferi 22.40’ta yapıyor minibüsler. Ben de son minibüse yetişiyorum. Normalde yarım saatte kalkan minibüsler son minibüs için biraz daha bekleme süresi verebiliyor. Aliağa’dan Çandarlı da yaklaşık yarım saat sürüyor. Bu yolculuğun maliyeti ise 8 TL. Aliağa-Çandarlı minibüsleri son durak Çandarlı sahilde bırakıyor. Buradan kalacağınız yere yürüyerek ulaşmak oldukça rahat.

    Çandarlı Otelleri (Çandarlı’da Nerede Kalınır?)

    Çandarlı
    Bu görsel ile daha çok Çandarlı’da nerede kalınmaz demek istiyorum.

    Gitmeden önce çok araştırma yapma fırsatım olmadı Çandarlı’ya. Zaten Çandarlı otelleri de sıralı sayıdaydı ve bayram nedeniyle hiçbirinde yer yoktu. Biz gitmeden önce ablam, birkaç Çandarlı oteli arasında tek boş odası olan Kybele Tayfa Oteli‘ne rezervasyon yapmak durumunda kaldı. Bundan sonrası ise, oteli arayıp bu yorumları teyit etmek ihtiyacı ile başladı ve sonumuz 2. geceye kalmadan pisliğe ve insan davranışlarına olan isyanımız itibari ile otelden kovulmamızla son buldu. Evet kovulduk ey halkım asdfaf. Olanı biteni, gördüğümüz muameleyi, yaşadığımız rahatsızlıkları buradan ayrıca anlatmayacağım. Kimsenin kararına karışamam ama otele gitmeyi düşünenlere gitmeden önce tetanoz ve hepatit aşısı olmalarını tavsiye ederim. Tripadvisor Kybele Tayfa Otel yorumlarına da mutlaka göz atın derim. Çandarlı otelleri arasında kalınabilecek (denemediğim için bu bir öngörüdür ama hepsine tek tek uğradım bu otel faciamızdan sonra) diğer yerler ise Mavi Kapı Butik Pansiyon, Otel Samyeli, Gül Pansiyon.

    Çandarlı Gezilecek Yerler

    Çandarlı’yı gezmek için günübirlik bir gezi yetiyor. Ama mevsim yazsa ve deniz tatili yapıyorsanız o zaman bir güne daha merkezi dolaşmak için lazım olacaktır. Benim Çandarlı gezim 4.5 gündü. Böylece aşağıdaki yer alan tüm yerler bu gün planı içerisinde gerçekleşti.

    Çandarlı Kalesi

    Çandarlı

    Çandarlı Kalesi de tıpkı Bozcaada Kalesi’n in formuna benzer bir şekilde karşılıyor bölgeye adım atanları. Çandarlı’ya gelinen ilk an karşılaşılan ilk yer bu kale oluyor. M.Ö. 6. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapımına başlandığı söylenen kale, son görünümünü Osmanlı Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından alıyor. Çandarlı Kalesi, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Ve yanlışım yoksa, etkinlik harici kalenin içerisi gezilemiyor. Kale yakınlarında, yine merkezde yer alan Çandarlı Şadırvanı da bölgedeki tarihi eserlerden bir diğeri. 1805 yılında yapılmış şadırvanı da Çandarlı’da görülecek yerlerden biri olarak saymadan geçmek istemedim. Çandarlı’daki tarihi binalar içerisinde yer alan Tarihi Zeytinyağı Fabrikası ve Tarihi Çandarlı Hamamı da görülecek diğer duraklar oluyor.

    Gece Pazarı

    Çandarlı’nın sembolü haline gelmiş Gece Pazarı, geç saatlere kadar açık olan, birçok el yapımı emeğin yer aldığı bir tür hal. Burayı hem alışveriş hem de gezi noktası olarak değerlendirmek lazım. Ayrıca güzel ve yaratıcı şeyler keşfetmek de mümkün.

    Bademli Köyü

    Çandarlı

    Çandarlı’dayken çok yakında yer alan Bademli Köyü’ne gitmemek olmaz. Dikili’nin sevimli köyü Bademli, rengarenk sokakları ve taş evler ile tam fotoğraflık. Tabii bayram dolayısıyla buralarda adım atacak yer bulmak imkansıza yakın. Çandarlı’ya çok yakın olduğu için gittiğimiz Bademli’de bayram nedeniyle yemek yiyecek yer bulamadık desem? Meşhur Tete’nin Yeri siparişleri aldı ama getirmedi, yanındaki yere geçtik 40 dakika beklememiz gerekti. En sonunda Aynur Abla’nın Yeri’ne oturduk. Ardından da Bademli Köy Kahvesi‘nde koruk suyu içerek Çandarlı’ya geri döndük.

    Çandarlı’da Nerede Denize Girilir?

    Çandarlı
    Gece Pazarı Önü

    Çandarlı’da denize girmek için geniş ve güzel bir sahil şeridi var. Deniz tertemiz olduğu için nereden girerseniz girin güzel bir suyla karşılaşacaksınız. Ama bayram dönemlerinde sahillerin çok kalabalık olacağını da belirteyim. Çandarlı’da denize girmek için kale önünü tercih edebilirsiniz ya da Gece Pazarı’nın önünden başlayan plajda denizle kavuşabilirsiniz.

    Çandarlı
    Kaleye Giderken

    Buralar halk plajı olduğu için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yok. Bunun dışında rotanızı Bademli’ye doğru çevirmeniz de elzemdir ki Çandarlı’ya gitmişken Bademli’yi de görmek gerekiyor. Üstelik birçok plaj da Bademli’de yer alıyor. Genel olarak Çandarlı etrafında ve bağlı olduğu Dikili’de geniş bir deniz alternatifi var. Yeri gelmişken söyleyeyim, Çandarlı’nın denizi buz gibi. Soğuk deniz sevenlerin kafası rahat. Denize girmek için dikkat edeceğiniz bir nokta var ki o da rüzgar. Çünkü rüzgara göre Çandarlı’nın denizi dalgalı olabiliyor.

    Dikili Bademli’de Denize Girilecek Yerler

    Çandarlı Dikili’ye bağlı olunca biz de koy koy gezmeye karar veriyoruz. Çandarlı merkezde denize girdik, orayı tükettik, gelsin yeni denizler. Dikili’ye bağlı birçok yer var. Bizim rotamız şöyle oluyor;

    Çandarlı
    Ali Kaptan’ın tekneyle açılmadan önce Çandarlı Fırını’ndan boyozlarımızı da kaptık.

    Beach sevmeyen biri olarak yaptığım ilk iş tekne ayarlamak oldu. Zaten bayram döneminde beachlerin durumu da az çok belli. Bu yüzden Bademli’de yaşayan Ali Kaptan’ı buldum ve kendisini gitmeden önce aradım. Çandarlı’da deniz olayım Ali Kaptan olmasaydı bayram nedeniyle yalan olacaktı resmen. Kendisi bir Seaman olarak bizi kurtardı ve kalabalıktan uzak, misler gibi denizimize girdik.

    Ali Kaptan’a ulaşmak için size kendisinin telefonunu da vereyim; 0553 960 35 15. Teknesinin adı da Ali Kutay. Günübirlik koy transferi ve tam gün tekne turu yapıyor. Lakin biz tam gün tekne turu yaptığı son kişiler olabiliriz. Teyit etmenizi öneririm.

    Kalem Adası ve Oliviera Resort

    Çandarlı

    Sadece tekneyle ulaşılabilen Kalem Adası gerçekten dillere destan bir güzellik. Fakat. Fakat. Ve fakat adaya girmek mümkün değil. Yani bence değil. Çünkü ada üzerinde tek bir tesis var. O da Oliviera Resort. Kalem Adası giriş ücreti 150 TL.

    Ilıca Koyu (Bademli Ilıcası)

    Çandarlı

    İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan Bademli Köyü’nde bulunan bir başka güzellik de Ilıca Koyu. Kalem Adası’nın hemen yanında yer alıyor burası. Antik dönemlerden günümüze ulaşan orijinal bir yer. Bu koyda havuz şeklinde düzenlenen doğal bir termal alan var. Ve bu alandaki suyun derecesi 70 derecelere yaklaşıyor. Elinizi buraya sokamıyorsunuz o derece. Kaynaktan akan suyun denizle buluştuğu kısımda da su 40 derecelere uzanıyor. Cilt rahatsızlıkları, romatizma ve böbrek taşına iyi geldiği söylenen suyun içerisinde hidroasetat bulunuyor. Çevresinde tesis olmayan ve sit alanı olarak kabul edilen nadir ılıcalardan biri olarak çok değerli bir yer olduğunu da belirteyim.

    Akvaryum Koyu (Garip Adası)

    Çandarlı

    Aşık olmak denize olunca bir başka oluyor. Ve sanırım en güzel aşk zor olandsadf dur o değildi. Gerçekten ben Akvaryum Koyu‘na aşık oldum, bu konuda ne yapabiliriz? Çandarlı’da denize girilecek ya da oraya bağlı olduğu için Dikili’de denize girilecek en en şahane yer. Tesis yok. Burada hiçbir şey yok. Tekneye doldurduğumuz eşyalarımızla tüm günü burada geçirdik. Giden herkes dönerken çöpünü de aldı götürdü. Tek bir çöp yoktu ortada. Bize o koca gün yetmedi, Ali Kaptan’ı aradık, ertesi gün de bizi buraya at dedik. Ama kulağımıza buraya tesis yapılacağı geldi. Bu doğal liman, bu mavilik, bu temizlik, bu herkese açık kapısı olan güzellik de elden giderse biraz ah alırsınız. Sonra onlarla ne yaparsınız bilmem.

    Hanımın Koyu

    Çandarlı

    Oy Ali Kaptan bizi nerelere götürdün. Nereleri keşfettirdin. Deli olduk buralara. Dikili’de denize girmek için bir sonraki koyumuz Hanımın Koyu oluyor. Burası bir iş adamının kızına aldığı hediye imiş. Buna biz hönk dedik ama eğer gerçekten öyleyse ne babalar var diyoruz. Hanımın Koyu, kil çıkan efsane bir koy. Evet baya baya kil çıkıyor buradan. Koyda bulunan taşları biraz bilek gücüyle kırıp kil haline getirebiliyorsunuz. Bayram burayı da vurmuş resmen kilin dibini sıyırdık Hanımın Koyu’nda. En son seri kil diye geziyorduk ortalarda.

    Killik Koyu

    Tropikal bir denizi andıran Killik Koyu’nda da Hanımın Koyu gibi kil çıkıyor. Hayır adından anlaşılmadığı için bir de ben belirteyim dedim. Tekne ile Killik Koyu’nda durmadık biz ama hem kamp için hem de tekne ile durup denize girmek için güzel bir yer.

    Küçük Zindancık Koyu

    Çandarlı

    Ali Kaptan ile çıktığımız tekne yolculuğunda uğradığımız koylardan biri de Küçük Zindancık oluyor. Koy, bu adı geceleri ay ışığı çok görülmediği için almış. Buraya kara yolu ile de ulaşmak mümkün. Fakat deniz yolculuğu kadar güzel olacağını sanmam. Ben bu koyu çok sevdim. Kalabalık bir koy değil. Birkaç özel mülk var plaj kısmında. Görebildiğim kadarıyla günübirlik gelenler için bir tesis de yok. Deniz yoluyla gelecekler bu koyda demir atabilirler. Denizinin nasıl olduğunu da anlatmaya gerek yok sanırım. Küçük Zindancık’ın çok orijinal bir yeri daha var ki o da kayalıkları. At başını andırdığı için bazı yerlerde ismi at adası olarak da geçiyor.

    Pisa Koyu

    Girişlerin ücretsiz olduğu bir plaj olması nedeniyle kendisini baş tacı yapabilirsiniz. Elbette tesis yok. İhtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Ama şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün. Araç ile ulaşım da var Pisa Koyu’na ve park için de bir ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer ödeme yapmak istemezseniz aracınızı daha gerideki boş arazilere bırakmayı da düşünebilirsiniz. Berrak bir deniz, beyaz bir kumsal ve güzel bir isim ile bu koyu da es geçmedik.

    Hayıtlı 

    Tesisin olmadığı, ıssız bir yer arıyorsanız size Hayıtlı verebiliriz. Bademli Köyü’nden Denizköy’e doğru giderken sağdaki toprak yoldan sapıp Hayıtlı’ya varmak mümkün. Uzun saatler burada durmanız zor olabilir ama güzel bir denize girmek için mola verip diğer yerlere devam edebilirsiniz.

    Dikili Bademli Beach’ler

    Barselona Beach

    Ali Kaptan ile açıklardan gördüğümüz Barselona Beach bayram yoğunluğu ile ancak açıklardan görünebilecek durumdaydı. Güzel bir tesisi var. Konum olarak Killik Koyu’nda yer alıyor. Çandarlı’ya gelenlerin en çok uğradığı beach’lerden biri.

    Fame Beach

    Çandarlı’dan Bademli’ye giderken, yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuk sonrası Fame Beach’e ulaşılıyor. Ana yoldan sonra toprak bir yola giriliyor ve bir süre de öyle gidiliyor. Fame Beach’e, bayram döneminde yer bulmak imkansıza yakın. Girişler 25 TL. Ali Kaptan ile gittiğimiz için Fame Beach’e deniz yoluyla ulaşıyoruz. Oradan bile kalabalığı görmek mümkün. Ertesi gün bir daha şansımızı deneyelim diyoruz. Önce telefon açıyoruz, elbette araç için rezervasyon gibi bir şey mümkün değil. Fakat bir de gidip gözümüzle görmek istiyoruz. Gerçekten yer yok tabelası asılı olduğunu görüp geri dönüyoruz. Şansımızı başka koylarda denemek için ama peh.

    Korsan Beach

    Fame Beach’te yer olmayınca isminde bütün beach geçen yerlere hunharca gitmeye başladık. Fame Beach yolu üzerinde birçok beach var. Korsan Beach de onlardan biri. Tabii ki orada da yer yok. Bu yüzden nanayto, geri dönüyoruz.

    Kayra Beach Clup

    Şansımızı şimdi de Kayra Beach’ten yana kullanacağız. Acaba girebilecek miyiz? Girişlerin 25 TL olduğu Kayra Beach’in internetten gördüğümüz kadarıyla güzel olduğunu düşündük. Hoş bir tesisi var diye hayal ediyoruz. Araştırma da yapıyoruz yolda tabii. Yorumlar güzel, fotoğraflar güzel. Ama internetten gördüğümüz ile kaldık. Size ne demiştim? Ali Kaptan ile çıkmasaydık açtık aç.

    Ayazma Beach Clup 

    Bir sonraki hezimete uğrayacağımız adresimiz Ayazma Beach. Burası yeşillikler içinde bir tesis. Güzel yorumları var. Ve biz inşallah buraya girebiliriz diyoruz. Fakat yine el elde baş başta geri dönmek zorunda kalıyoruz. Bayram nedeniyle bu beach’ler resmen ‘YER YOK’ diye çıktı alıp bir yerlere yapıştırmış. Tabii bazı yerlerde bu çıktıyı görmek için epey yol gitmiş oluyorsunuz.

    Çandarlı’da Ne Yenir?

    Evde kaldığımız için, otelden kovulduk ya hani, akşamları hep evde yedik. Tabii bu bizi tatilci kimliğimizden ödün vermemize neden olmadı. Çandarlı’nın meşhur birkaç yeri var, oralara da gitmişliğimiz oldu çok şükür.

    Veli Usta Dondurmacısı

    Çandarlı

    Çandarlı’nın en bi meşhur yeri Veli Usta Dondurmacısı. Kendi yaptıkları doğal dondurmaları ise her daim önünde kuyruklar oluşturuyor. Çandarlı’dan Veli Usta dondurması yemeden ayrılmak olmaz dediler. Ve bu konuda gerçekten haklılar. Veli Usta Dondurmacısı’nda dondurmaların topu 2 TL. Külaha da para almıyorlar öyle Alaçatı kafası gibi.

    Esinti Cafe

    Çandarlı

    Çandarlı çay bahçesi konusunda çok fazla seçeneğe sahip değil. Çandarlı girişinde iki büyük çay bahçesi var yan yana. Diğerinin adına hiç bakmadım sanırım çünkü ben hep Esinti’ye gittim. İsmi güzel bir kere. Tam bu çay bahçelerinin karşısında Poyraz Pastanesi bulunuyor. Oradan gevrekti (anında İzmirli oluşuma kaç puan), boyozdu kapıyorsunuz ve çay bahçesinde 2 çay söylüyorsunuz. Biri bana tabii ki. Farkındaysanız Esinti’ye dışarıdan yieycek getirdik. Çünkü Çandarlı’da bu gayet normal. Yaşasın be.

    İmbat Cafe

    Çandarlı

    Çandarlı’daki en sevdiğim mekan. Çok kral mekan yemin ederim. Kahveyi 2.5 TL’ye veren, Çandarlı Kalesi manzaralı, hoş sohbet kaç mekan var şu memlekette. Çandarlı İmbat Cafe, kaleye gidince karşınıza çıkacak. Yeri gayet kolay.

    Pitane

    Çandarlı

    Çandarlı’nın eski adı olan pitane adıyla buralarda birçok mekan var. Ama pidesi ile ünlü olan, Migros’un karşısındaki Pitane. Herkes tarafından önerilen yer burası olunca gidiyoruz tabii. Pidesi meşhur olunca haliyle bizler de pide sipariş ediyoruz. Ve pide gelene kadar Çandarlı’yı baştan başa geziyoruz. Sonra geliyoruz ve bakıyoruz pide hala gelmemiş. Genel olarak lezzetli pide yapıyorlar ama beklemeye tahammülü olmayanlar için baştan 1 saati geçik bir bekleme süresi var. Bayram dışında da umarım böyle değildir.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir