Günübirlik Kastamonu Gezisi

Günübirlik Kastamonu Gezisi

Çanakkale ve İstiklal Savaşları’nda en fazla şehit veren illerimizden olan Kastamonu, aynı zamanda İnebolu’da gerçekleştirilen ‘Şapka Devrimi‘ile de tarih sahnesindeki yerini alır. Oğuz Atay, Rıfat Ilgaz ve Bülent Ecevit‘in de buralı olması, şehrin değerini bir kademe daha artırır. Elbette bu kadar değerli bir şehir için günübirlik Kastamonu gezisi az kalsa da, birkaç saatlik bir gezide ne yapabiliriz diye soranlara hızlandırılmış Kastamonu seyahatnamesi gelsin.

kastamonu-gezisi
Kambur Köprü

Paflagonyalılar, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Beylikler (Çobanoğulları ve Candaroğulları) ve Osmanlılar tarafından idare edilen ve bugünkü Cumhuriyet’in temel taşlarının atıldığı illerden biri olan Kastamonu, şimdilerde tarihi, doğal yapısı ve yöresel yemekleriyle (tam bir TV program sunucusu konuşması oldu ama…) özellikle hafta sonu gezileri için yakın ve güzel bir rota olarak tercih ediliyor.

Kastamonu Gezilecek Yerler

kastamonu-gezisiİstanbul’dan Kastamonu’ya karadan gitmek yaklaşık 5.30 saat sürüyor. THY‘nin direkt seferlerinin de bulunduğu Kastamonu’ya uçakla gitmek ise 1 saat 1o dk. Uygun bir dönemde gayet ucuza bilet alarak güzel bir hafta sonu gezisi yapılabilir.

Kastamonu Cumhuriyet Meydanı

Kastamonu’nun hemen her ildeki gibi simgesi olan Cumhuriyet Meydanı, Türkiye’nin en güzel üç meydanında biri olarak gösterilmekte. Sağında ve solunda birçok kamu binası yer alıyor. Mimar Vedat Tek’in Hükümet Konağı, Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi ve Kastamonu Askerlik Şubesi Binası, meydanda görülen binalar. Cumhuriyet Meydanı’nda ayrıca bir amfi tiyatro ve Kurtuluş mücadelesini simgeleyen Şerife Bacı Anıtı bulunuyor.kastamonu-gezisi

Nasrullah Camii

Kastamonu’nun sembollerinden biri olan Nasrullah Camii, Osmanlı Dönemi’nde yapılan ilk camii olma özelliğine sahip.  Zamanın kadısı Nasrullah Bey tarafından yaptırılan camii, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı burada okumasıyla da ayrı bir öneme sahip.kastamonu-gezisi-nasrullahcamii

Münire Sultan Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

Kastamonu’da hediyelik eşyalar alabileceğimiz çarşı burası. Bakırlar, Kastamonu bezleri, maket evler, aksesuarlar ve Kastamonu sarımsakları bu çarşıda bolca bulunmakta.kastamonu-gezisi

Kastamonu gezisi için temel gezi noktaları ise şöyle; Aşıklar Sultan Türbesi, Yakup Ağa Külliyesi, Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi, Vilayet Konağı, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi

 Kastamonu Lezzetleri

Sarımsak

kastamonu-gezisiKastamonu’dan ne alınır, ne alınır diye düşünmeyiz biz. Elbette gider sarımsak alırız. Yalnız yazın gidilince fena kokuyor ama olsun.

Simit

kastamonu-gezisi

Kastamonu simidi, tirit yaparken kullanılan ve şekildeki gibi susamsız olan bir simit. En güzel simit sokak simididir diyenlere, simit çaydan vazgeçemeyenlere gelsin.

Pastırma

kastamonu-gezisi

Pastırma her ne kadar Kayseri’yle özdeşleşmişse Kastamonu’nun pastırması da güzel. Biraz baharatlı ve ince ince doğranıyor.Canlılar Pastırma, pastırma alışverişi için tavsiye olunur. Kastamonu’ya gidemeyenler Bakırköy Abdülkadir Restoran’da Kastamonu pastırması bulabilir.

 Kastamonu’ya gidenlerin yiyeceği başlıca yöresel yemekler ise şöyle: Tirit, etli ekmek, kuyu kebabı, sucuk, pastırmalı ekmek…

 

No Comments

Post a Comment