Mudurnu’da Ne Yenir?: Mudurnu Tavuğundan Başka Mudurnu’da Nerede Ne Yenir Rehberi

    Mudurnu’da ne yenir konulu bir içerik hazırlamak sizi Mudurnu’ya götürmeye teşvik edecekse ben bu görevi seve seve yerine getiririm millet. Çünkü ben Mudurnu’yu çok sevdim. Mudurnu ile eşleşen anahtar kelimelerim nasıl bu denli Mudurnu tavuğundan ibaret kalmış bunu Mudurnu gezisi ile anladım. Zira Mudurnu’da gezilecek yerler gerçekten üstün körü değil de şöyle sindire sindire gezildi mi Mudurnu’ya olan bakış açısı değişiyor insanın.

    Mudurnuda-ne-yenir

    Mudurnu gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir başka rehber Mudurnu’da ne yenir rehberi. İki günlük bir Mudurnu-Göynük gezisinin en güzel yanı, en iyi aşçıların tesadüfen buradan çıkmadığının göstergesi olan Bolu’nun meşhur yemeklerini yemekti sanırım. Kuva-yi Milliye’nin memleketi, 600 yıllık ahilik kültürünün hala yaşadığı Mudurnu’da nerede kalınır sorusunun cevabını da buraya bırakarak Mudurnu’da ne yenir ile Mudurnu yemekleri nelerdir listesine başlıyorum.

    Mudurnu’da Ne Yenir?

    Bolu yemekleri, namı çoktan yürümüş ve üzerine daha da söz söylemenin pek mantığı kalmamış bir konu. En iyi aşçıların Bolu’dan çıkması bir tesadüf değilmiş, çünkü bunu Mudurnu’da kendimce kanıtladım. Gerçi Bolu yemekleri ve Bolu aşçıları denilince akla ilk Bolu Mengen gelse de Mudurnu yemekleri de Bolu’nun gurme şehri olduğu gerçeğini ispatlar nitelikte. Bu bakımdan Mudurnu gezisi yapacaklar için Mudurnu’nun meşhur yemeklerini şöyle sıralayalım: Üzerine ceviz ve Mudurnu’ya özgü bir peynir olan ve yoğurdun beklemesiyle elde edilen keşin döküldüğü kaşık sapı mantısı, kızılcık ve tarhana çorbası, bal kabaklı gözleme, cızlama, oğmaç çorbası, Mudurnu saray helvası, un helvası, kabak tatlısı, bombay fasulye, cevizli ekmek. Neyi unuttum? Tabii ki Mudurnu tavuğuuuuuuuuu…

    Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi

    Mudurnuda-ne-yenir

    Mudurnu Belediye Binası’nın hemen yanında yer alan bir restoran Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi. Burada hem geleneksel Bolu yemeklerini hem de Mudurnu’ya özgü tatlıları bulmak mümkün. Öğle saatlerinde gidince yemek yiyemedim ama çayla birlikte ekmek kadayıfı, kabak tatlısı ve un helvası gömdüm. Üç tatlı da birbirinden lezzetliydi. Ammaa lakiiiin o ekmek kadayıfı favorim olmadı değil.

    Mudurnuda-ne-yenir

    Mudurnu’da Mudurnu yemekleri ve genel olarak Bolu yemekleri yapan yer arayışına güzel bir alternatif oluyor Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi. Bolu’nun meşhur kaşık sapı yemeğini yiyebileceğiniz iyi bir adres ayrıca burası.

    Tekkeliler Konağı

    Mudurnuda-ne-yenir

    Tekkeliler Konağı, Mudurnu’nun en meşhur oteli ve restoranı. Otel olarak deneme imkanım olmasa da restoran kısmını fazlasıyla denemiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki Mudurnu gezisi yapmak gibi bir düşüncesi olan insan oğlu, buraya giderken lütfen aç gitsin. Melek Hotels işletmesine sahip Tekkeliler Konağı, Bolu yemeklerine giriş 1.0 dersi veriyor. Bolu yemekleri meşhurlarından kaşık sapı, bombay fasulyeden güveç, elbette Mudurnu tavuğu ile yapılan güveç, cevizli ekmek, Mudurnu saray helvası, turşu ve ilk defa içtiğim kızılcık çorbası Tekkeliler Konağı’nda yediğim yemeklerden. Lütfen ‘oha’ derken bağırmayın, çünkü nasılsa haklısınız.

    Mudurnuda-ne-yenir

    Tekkeliler Konağı’nın içerisi de yemekleri kadar güzel olmuş. Hani yemekle aranız yok diyelim. Yani Bolu gezisi yaparken Bolu yemekleri yiyemeyecek kadar yemekle aranız yok diyelim. Ama yine de Tekkeliler Konağı’na uğrayınız. Mudurnu gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Tekkeliler Konağı’nın restoranında oldukça ilginç bir hikayesi olan Mudurnulu fotoğrafçı Bengüboz’un fotoğraflarına rast geleceksiniz.

    Mudurnuda-ne-yenir

    Birinci Dünya Savaşı sırasında düştüğü esir kampında fotoğrafçılığı öğrenen Ahmet İzzet Bengüboz’un, memleketi Mudurnu’da 1920li ve 30lu yıllarda çektiği fotoğraflardan bazıları Tekkeliler Konağı’nın restoranında sergileniyor. O fotoğraflardan en ilginci de işte yukarıdaki bu efsane fotoğraf.

    Keyvanlar Konağı

    Mudurnuda-ne-yenir

    Mudurnu’da ne yenir listesine eklenesi bir diğer konak da Keyvanlar Konağı oluyor. Tekkeliler Konağı gibi hem otel hem restoran olan Keyvanlar Konağı’nın işletmecileri ve aşçıları, her biri birbirinden hoş sohbet kadınlar. Hayır vaktim olsa kahve, çay derken ben muhabbetten kalkmam orada. Tam benlik bir konak arkadaşlar, nihayet konağımı buldum.

    Keyvanlar Konağı’nın favorisi, Bolu’nun meşhur yemeklerinden olan balkabaklı gözlemesi. Gözlemenin yanında masamızda Ayşe Abla’nın ev baklavası ve güveçte yaprak sarması da var. O baklava ananemin bayramda yaptığı baklavanın aynısıydı ya, göz yaşlarım blog post’a damladı şu an.

    Mudurnu’ya Nasıl Gidilir?

    Mudurnu’ya nasıl gidilir sorusunun cevabı sanılanın aksine çok basit çünkü Mudurnu İstanbul’dan yaklaşık 3 saat sürüyor.  Biz yola İstanbul Avrupa Yakası’ndan çıktık ve Adapazarı güzergahında giderek Akyazı Kavşağı’ndan sapıp Ankara yönüne doğru ilerledik.

    Mudurnu Gezisi Alternatif Yol Üstü Lezzetleri

    İstanbul’dan Mudurnu’ya doğru yola çıktığımızda Mudurnu’da ne yenir araştırması yaparken bir yandan da İstanbul Bolu güzergahında yol üstü yemek yenilecek yerleri araştırdık. Bu araştırmalarımız sonucu giderken Gebze’de, dönerken Adapazarı’nda iki lezzet durağı keşfi yaptık.

    Gebze Beybaba Çiftliği

    mudurnuda ne yenir

    Mudurnu’ya varışımız geç olacağı için Gebze’de bir mola verdik. Bize bu molayı verdiren ise Beybaba Çiftliği adındaki restoran oldu. Beybaba Çiftliği, kendi orijinal ürünü olan tavuk köftesi ile meşhurmuş. Buranın müdavimleri benim sandığımdan daha çok. Öyle ki Türkiye’nin birçok yerinden tavuk köftesini yemek için buraya gelen varmış. Bizim gittiğimiz akşam üstü saatinde bile mekan kalabalıktı.

    Tavuk mevzusunda olaylar karışık. Bu yüzden yıllardır tavuk yemiyordum, ta ki Mudurnu gezisine çıkmadan önce. Mudurnu tavuğu dışında Beybaba Çiftliği sayesinde Gebze’de de tavuk yemiş oldum. Tavuk köfte, söylemeseler tavuk olduğunu tahmin edemeyeceğiniz kadar et tadı veren bir köfte. Köfte dışında mezeler de çok lezzetli. Yazın bahçesinde manzaraya karşı sofra kurmalık bir yer Beybaba Çiftliği.

    Adapazarı Köfteci Meriç

    Mudurnu’na ne yenir araştırmalarına Mudurnu’dan dönerken yolda ne yiyebiliriz araştırması sonucunda kararı Köfteci Meriç’te kıldık. Bolu’dan İstanbul’a dönerken Adapazarı’ndan geçeceğimiz için yerinde bir ıslama köfte yemesek kendimize haksızlık etmiş olmaz mıydık?

    Adapazarı’nda ıslama köfte yediğim ilk restoran Meşhur Köfteci Mustafa idi. Bu kez rotayı, Makedonya’dan Adapazarı’na uzanan ıslama köftenin hikayesini keşfettiğimiz Köfteci Meriç‘e çevirdik. Kendi yaptıkları yoğurt, ayran, şıra ile birlikte Adapazarı’nda iyi ıslama köfte yenilecek yerlerden biriymiş burası. Et suyu, salça ve baharat ile hazırlanan ekmeklerin üzerine konarak servis edilen bir porsiyon köftenin fiyatı ise 14 TL.

    Mudurnu gezisi için yol üzerinden giderken ve dönerken bir yerlere uğrayalım hazır yola çıktık neden boş dönelim diyen varsa, bu iki mekanı rotalarına dahil edebilir. Mudurnu’dan girdik Adapazarı’ndan çıktık. Çünkü siz buna değersiniz!

    One Comment

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir