Lviv hakkında artan içerikleri göz önüne alırsak, kendisinin parlayan bir yıldız olduğunu açıkça görmüş oluruz. Hatta öyle ki 2016 yılında dünyanın en yüksek büyüme oranına sahip şehir oldu burası. Bugüne kadar vizesiz olması sebebiyle adeta dertsiz masa örtüsü muamelesi gören Ukrayna’ya Mart 2017 itibariyle yeni kimlik kartlarıyla gidilebilecek anlaşmanın imzalanması çok güzel çok da iyi oldu hem de bi durup düşündürdü bizi. Beni yani, ben düşündüm. Anlayacağınız artık Ukrayna’ya adeta yurt içi bir şehre gider gibi ya da tıpkı Gürcistan’da olduğu gibi kimlik kartı ile gideceğiz. Zaten Türkiye tarafından oldukça rağbet gören Ukrayna’nın birçok şehrine ilgi böylelikle daha da artacak. Kiev, Odessa, Kharkiv ve elbette UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’de yer alan Lviv bu şehirlerin başında yer alacak.
Lviv gezilecek yerler hakkında detaylı rehbere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu yazıda kısa kısa Lviv’de nerede ne yenir, Lviv’de ne içilir, Lviv’de hayat pahalı mı, Lviv restoranları, Lviv’den ne alınır gibi aşırı önemli bilgilere ve dahasına cevaplar vermeye çalışacağım.
Lviv Hakkında Merak Edilenler
Lviv’de gezilecek yerlerin tüm detayları, Lviv turu yapmayı planlayanlar için fikirler, Lviv nerede ve biz oraya nasıl gideriz diyenler için bilgileri aşağıda soru cevap şeklinde hazırladım. Bunlar genelde benim aklıma takılanlar ya da bana sorulan sorular. Talepler daha fazla soru doğurabilir. Ben bildiğim kadarını aşağıda maddeliyorum.
1. Lviv’e Giderken Pasaport/Kimlik Kontrolünde Sorun Yaşar Mıyım?
Ukrayna’nın vizesiz olması, hatta şimdi direkt kimlikle geçiş imkanı olan bir ülke olması Türkiye’den giden sayısını da artırıyor ve artıracak haliyle. Pasaport kontrolünde genelde erkek erkeğe gelen ya da tek erkek olan kişilere biraz daha farklı muamele yapıldığı oluyor. Yapılmayabilir de. Tövbe haşa kızlı erkekli grupsanız tabii sizi durduran, sual eden pek olmaz ama dediğim gibi erkek erkeğe gelmişseniz o zaman ‘neden geldin, nerede kalacaksın, üzerinde nakit ne kadar var?’ şeklinde sorular sorulabilir. Ben yine de yanımda kalacak yer ve dönüş biletimi çıktı olarak götürmüştüm ama bunlarla ilgili hiçbir soruyla karşılaşmadım. Artık pasaport da olmadığına göre kimlikle geçişi de deneyimlemek lazım diye düşünüyorum. Hatta deneyen varsa ve bu konuyla ilgili yorum bırakırsa güzel olur. Normal eski kimliklerle mi yoksa yeni çipli kimliklerle mi acaba?
Ben bir de pasaportumda Rusya’ya giriş var acaba onunla ilgili bir problem olur mu diye de düşündüm. Bu soru nedense Ukrayna’ya giderken benim aklıma takıldı. Yani neden böyle bir problem olsun ki diye düşüneniz olabilir ama işte insan kafasının içindekine söz geçiremiyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde Lviv’e gittiğim için, zaten o gerginlik ne zaman bitti o da başka konu, bu gerginliklerin de insanı ne şekilde etkileyeceğini kestiremediğim için bu sorulara kendimi gark ettim. Ve fakat öyle bir sıkıntı yokmuş. En azından sıkıntıyı yaşamadan def ettik. Fena mı ettik?
2. Lviv’e Dolarla mı Euroyla Mı Gidelim?
Hiç fark etmez. Tüm dövizciler ikisini de bozuyor ve hava alanı ile merkezdeki dövizciler arasında çok da komisyon farkı olmuyor. Hava alanından merkeze gitmek için yetecek kadar para bozdurup geri kalanını şehir içinde bozdurabilirsiniz. Türk Lirası bozduracak dövizci bildiğim kadarıyla yok.
Ukrayna’nın para birimi grivni (UAH). Benim gittiğim tarihlerde, yani 2017 martında 1 TL 7 grivni, 1 Dolar 27 grivni, 1 Euro 29 grivni şeklindeydi. Kesin olmamakla birlikte grivni bozdurma konusunda şöyle bir bilgi var; diyelim ki elinizde fazla grivni kaldı ve onu tekrar euro ya da dolara çevirmek istiyorsunuz. İşte o grivnileri sizden geri almıyor döviz büroları. Dediğim gibi emin değilim bu bilgiden ama böyle bir söylentiyi çokça kez duydum, araştırıyorum.
3. Lviv Hava Alanından Merkeze Nasıl Gidilir?
Lviv küçük bir şehir bu yüzden Lviv’de gezilecek yerler için genelde yürümek yeterli oluyor. Sadece hava alanından merkeze gitmek için araç kullandım. Hava alanı ile merkez arası yaklaşık 25 dakika sürüyor. Genelde ilk tercih taksi olsa da kalabalık grup değilseniz ya da gecenin köründe buraya gelmediyseniz minibüs ya da troleybüs kullanabilirsiniz.
Taksi ile; Türkiye’ye göre evet taksiler ucuz kalıyor Lviv’de. Alandan merkeze gitmek için yaklaşık 150 grivni yani 20 lira gibi bir fiyat çıkartıyorlar. Fakat bunun yerine hava alanındaki turizm ofisinden sizin için taksi çağırmalarını söyleyebilir; fiyatı 80 grivniye kadar indirebilirsiniz.
Minibüs ya da troleybüs ile; Hava alanından çıktığınız gibi bankların olduğu bölüme gidin. Orada hem minibüs hem de troleybüs durağı göreceksiniz. Sarı renkli 48 nolu minibüs Rynok Meydanı’na gidiyor. Biletler 4 grivni (56 kuruş ); 9 nolu troleybüs ise Ivan Franko Devlet Üniversitesi’ne gidiyor. Buradan Rynok Meydanı ise yürüyerek yaklaşık 7-8 dakika sürüyor. Troleybüsün biletleri ise 2 grivni (28 kuruş). Her iki araç da sık sık geliyor. Ama hava alanından gelirken 9 numaralı troleybüs daha sık sefer yapıyor. Bu arada Lviv’de iki farklı 9 numaralı troleybüs var. Hava alanından merkeze giden 9 numaranın üzerinde Hava Alanı-Üniversite (Aеропорт-університет) yazıyor. Her ikisinde de biletler araç içinden alınıyor.
Araç içinde biletleri zımbalayacağınız bir alet var. Bir tür delgeç aslında. Buraya bileti kendiniz sokup deliyorsunuz. Bunu yapmazsak bilet bir sonraki seferde geçerli olur mu diye düşündüm elbette. Ama toplu taşıma içerisinde şoförün yanındaki para konulan yere direkt parayı koyuyor ve bilet ondan alınıyor. Yani delinmemiş bileti tekrar adama gösterme mevzusuna girmedim. Zaten 20 kuruş fiyatı var diye dert çekmeyelim dedim ama hala merak ediyorum bu konuyu.
4. Lviv Uçak Bileti Pahalı Mı?
Bu durum döneme göre değişiyor elbette. Bazen öyle bir kampanya oluyor ki gidiş dönüş 150 ile 200 TL arasında bilet bulunabiliyor. Genelde kış dönemi biletlerin uygun olduğu dönemler. Ben mart ayında THY’den gidiş dönüş 365 TL’ye bilet aldım. Mayıs ayıyla birlikte fiyatlarda artış yaşanıyor. Özellikle artık kimlikle giriş yapılacağından ötürü biletlerde epey bir artış bekliyorum ben kendimce şahsen. Yine de THY, Atlas Jet ve Pegasus kampanyalarını veya Ukrayna Havayolları firmasının uygun dönemlerini takip etmekte fayda var. Uçuş saatleri konusunda benim tercihim THY. Zira Pegasus ve Ukrayna Havayolları çok alakasız bir saatte varıyor Lviv’e.
5. Lviv’e Vize Gerekiyor mu?
Artık pasaport gerekmiyor ki vize gereksin. Ama bilmeyen olur, mevzu daha yeni. İlk defa yurt dışına çıkılacaktır. Böyle sorular olur. Hatta bazen ben de acaba oluyorum bu vizesiz ülkelere giderken. Ama Lviv’e vize yok, pasaport da yok. Yeni nüfus kağıdınızı alıp gidiyorsunuz.
6. Lviv’de Nerede Kalmalı?
Lviv’de nerede kalınır sorusunun çok ucuz yanıtları var, haydi sevinelim. Arkadaş ya da aile grubu olarak geldiyseniz, yani 4-5 kişiyseniz bence mutlaka ev tutun. Hostelde kalmak sizin için sorun değilse günlüğü 7-8 liraya gelen hosteller var. Daha yüksek fiyatlara hosteller de var ama genel anlamda çok komik rakamlara kalacak yer bulunuyor. Hotel konusunda ise beş yıldızlı hoteller olduğu kadar başımızı sokacak yer olsun, özel banyosu olsun gibi ihtiyaçları karşılayan oteller de var. Benim kaldığım otel 2 kişi 5 gece 200 liraydı. Yani günlüğü 20 liraya denk geliyordu. Otelin adı Apart Hotel City Center Contrabass. Gerçi tramvay her geçtiğinde Vecihi geçiyormuş gibi sallanıyordu ama burada konu konaklamanın ucuzluğu.
7. Lviv Pahalı Bir Şehir Mi?
Türkiye’ye göreyse hayır. Avrupa’ya göreyse hayır. Hayır, Lviv pahalı bir şehir değil. İhtiyacınız tam olarak ne bilmiyorum ama konaklama, ulaşım, yemek, alkol, sigara, gece hayatı oldukça uygun fiyatlarda. Belki alışveriş yapmak lükse kaçar. Özellikle tekstil ve teknoloji alanı Türkiye’yle aynı veya bazen biraz yukarıda ama hayat şartları olarak Lviv, bütçe dostu bir şehir. Ucuz da ne kadar ucuz onu de hele diyebilirsiniz. Ben olsam derdim. Örneğin açık büfe bir kahvaltı 110 grivni (15 TL), kahveler 10-35 grivni (en fazlası 4 TL), 100 gram et 80 grivni (11 TL) opera bileti 50 grivni (7 TL), bira 20-40 grivni (en fazla 4.5 TL), votka 20-50 grivni (en fazla 5TL) gibi.
8. İngilizce Konuşan Hiç Yok Mu?
Native speaker seviyesinde olan bizler için Ukraynalıların İngilizcesi ‘ağbi bunlar hiç İngilizce bilmiyor yea’. Eyyyy Ukrayna, sen niye Süper Lise’ye gitmedin. Durumun mu yoktu? Şakayı bir yana koyuyorum ve soruya açıklık getiriyorum. Lviv’de İngilizce konuşan sayısı az. Çünkü Lviv’de İngilizce konuşulması gereken alan az. Turistik alanlarda, lokantalarda, cafelerde İngilizce anlaşabileceğiniz çalışanlar mevcut. Zaten menülerin İngilizceleri de var. Restoranda Ukrayna’nın iç işlerinden konuşmayacak ya da ekonomi üzerine sohbet etmeyecekseniz anlaşmakta zorluk çekmezsiniz. İki kahve içilecek orada en fazla. Baktın hiç anlamıyor Google Translate var, çevrim dışı çalışıyor. İndiriverin Ukraynacayı.
İngilizce bilmeyen biriyle karşılaştığınızda da mutlaka size yardımcı olacaktır. Ben var ingilişce bilmemek demeyecektir. Ayrıca az buçuk Rusça’nız bile varsa kralsınız. Evet, Ukrayna ile Rusya’nın arası limoni ama siz Rus değilsiniz ve onlar bunun farkında. Bu yüzden biliyorsanız Rusça konuşun, dövmüyorlar. Özellikle esnaf, lokal yerler, pazarlar, kiosklar Rusça ile kotarılacak yerler.
9. Lviv’de Kızlar Çok Mu Güzel? Aşırı Çok Mu Güzel?
Güzel görmek isteyenler için cevabım ektedir. FYİ.
10. Lviv’i Gezmek İçin 2 Gün Yeter Mi?
Yetmez. 2 gün Yozgat için de yetmez. Ki Yozgat’a gitmedim neden Yozgat’ı burada örnek verdim. Kusura bakma Yozgat. Demem o ki 2 gün hangi yere yeter ki Lviv’e yetsin. Buraya sadece gece hayatı olsun mantığıyla gelmeyen hiçbir insana iki günde burayı bitirirsin diyemem. Ben 5 gece 6 gün kaldım hala gidemediğim yerler var. Bir yeri yakından tanımak ve artık kendini oralı gibi hissetmeye başlamak durumu için 2 günden daha fazlasına ihtiyaç var.
11. Lviv Gezilecek Yerler?
Lviv gezilecek yerler, tarihi yapılar, görülecek heykeller ve yakın çevrede gidilecek şehirler oldukça fazla. Yani öyle hemen gezip bitirilecek bir şehir değil burası aslında. Lviv gezilecek yerleri detaylarıyla linkte bulabilirsiniz. Aşağıdaki listede ise kısa kısa hızlı rehber yer alıyor.
Listedeki yerlerin yanlarında kiril halleri mevcut, üzerlerine basarsanız konumu görebilirsiniz.
Meydanlar ve Caddeler
- Rynok Meydanı – Ринок
- Virmenska Caddesi – Вірменськіa
- Ruska Caddesi – Ру́ська
- Shevchenka Meydanı – Шевченка
Tarihi Yapılar
- Korniakt Sarayı – Палац Корнякта
- Potocki Sarayı – Палац Потоцьких
- Bandinelli Sarayı – Бандінеллі
- George Hotel – Жорж Отель
- Gunpowder (Prokhova) Kulesi – Порохова
- Opera Binası – Львівський Національний Академічний театр опери та балету
- Ivan Franko Devlet Üniversitesi – Львівський національний університет імені Івана Франка
- Hlyniany Bernardine Kapısı – Глинянська брама
Dini Yapılar
- Boim Chapel – Каплиця Боїмiв
- Dormition Kilisesi – Корнякта і каплиця
- Olha ve Elizabet Kilisesi – Ольги і Єлизавети
- Ermeni Katedrali – Армянский кафедральный
- Dominican Kilisesi – Домініканський собор
- St. George’s Kilisesi – Готель Жорж
- Bernardine Kilisesi – Бернардинський монастир
- Jesuit Kilisesi – Петра й Павла
- Golden Rose Sinagogu – Голден Тайл
- St. Micheal’s (Carmelite) Kilisesi – Архистратига Михаїла
Müzeler
- Eczane Müzesi – Аптека
- Arsenal Müzesi – Міськи́й арсена́л
- Lviv Tarih Müzesi – Львівський історичний музей
- Lviv Ulusal Müzesi – Державний природознавчий музей
- Folk Museum – Музей народної архітектури та побуту
- Bira Müzesi – Львівський музей пивоваріння
- Black House – Чорна Кам’яниця Czarna Kamienica
- Memorial Museum – Тюрма на Лонцького (Resmi sitesi)
- Kayıp Oyuncak Müzesi (Yard of Lost Toys) (High Castle’dan Aşağı İnerken)
Seyir Noktaları
- High Castle – Високий замок
- Olpha ve Elizabeth Kilisesi – Ольги і Єлизавети
- Town Hall (Ratusha Kulesi) – Ратуша
Parklar
- Zamok Park – Високий замок
- Shevchenkivskyi Hai – Шевче́нківський гай
- Zalizna Voda Park – Залізна вода
- Stryisky Parkı – Стрийский парк
- İvan Franko Parkı – Парк ім. Івана Франка
- Kultura Park – Парку культури
- Lychakiv Cemetery (Mezarlık) – Личаківський цвинтар
Bakmayın bu şehrin ufak olduğuna. Gezilecek çok yeri ve bu yerlerin müthiş hikayeleri var. Lviv’de gezilecek yerlerin hakkını vermek, o yerlerin hikayelerini öğrenmek ve Lviv’i keşfetmek için Zoryana Sheremeta’ya ulaşın derim. Lviv’e gitmeden önce adını duyduğum ve tesadüfen orada sokakta karşılaştığım Zoryana size Lviv’i başka türlü gezdirir üstelik bunu çok iyi bir Türkçe ile yapar. 4 kişiye kadar olan gruplara saati 10 dolardan şehir turu yaptırıyor Zoryana. Bence bir saat de olsa Lviv’i ondan dinleyin. Facebook’tan (zoryanas), mail ile zoryana-s@ukr.net ya da +380679381917 numaralı telefondan kendisine ulaşabilirsiniz.
12. Lviv’de Mekan Tavsiyesi Var Mı?
Lviv restoranları öyle konsept manyağı ki, burada her mekanın ayrı bir olayı var. Tamamen konsept üzerine kurulu mekan yapmışlar ve bunu yaparken oldukça başarılı olmuşlar. Birçok restoran tıpkı bizim Doğuş Grubu örneği gibi Kumpel adında bir firmaya bağlı. Nerede enterasan bir konsept var anlıyoruz ki altında kesin Kumpel vardır. Detaylı rehberde tüm bu mekanlardan genişçe bahsedeceğim ama şimdi kısa kısa Lviv’de nerede ne yenir, ne içilir geliyor.
Restoranlar
- Kumpel – Кумпель (Et Yemekleri ve Galiçya Mutfağı)
- Atlas – Атляс (Et Yemekleri ve Galiçya Mutfağı)
- Da Vinci – Да Вінчі (İtalyan Yemekleri)
- Pizza Celentano – Челентано Рісторанте (İtalyan Yemekleri)
- Amadeus – Амадеус (Et Yemekleri ve Galiçya Mutfağı)
- Shampanria Х&Х – Шампанерія “Х&Х” (Haçapuri)
- Stargorod – Старгород (Et Yemekleri)
- Mons Pius – Монс Пиус (Et Yemekleri)
- Blackwood (Hamburger)
- Churrasco Grill & Beer – Чурраско бар (Sınırsız Et Konsepti)
- Baczewski – Бачевських (Kahvaltı ve Geleneksel Yemekler)
- Krivka – Криївка (Sığınak Konsepti)
- Puzata Hata – пузата хата (Ucuz ve Sulu Yemek)
- The Most Expensive Galician Restoran – найдорожча ресторація галичини (Restoran Olduğuna Israr Etmeniz Gereken Konsept)
- The First Lviv Grill Restaurant of Meat and Justice – Перша львівська грильова ресторація м’яса та справедливости (İşkence Konseptli Et Yemekleri)
Kahveciler
- Blackwood
- Cafe 1 – кафе 1
- Mapa – Мапа
- Svit Kavy – світ кави
- Under the Blue Bottle – Під синьою пляшкою
- Centaur – Кафе Кентавр
- Virmenka – Вірменка
- Posta – Пошта
- Manufactura – Мануфактура кави
- Dim Legend – Дім легенд
Tatlıcılar
- Veronika – Вероніка
- Strudel House – Штрудель Хаус
- Handmade Chocolate – Львівська майстерня шоколад
13. Lviv Gece Hayatı Nasıl?
Gece hayatının ‘hayat’ kısmına çok giremeyeceğim zira şu muhabbet beni ziyadesiyle baydı gençler. Benim gittiğim ve/veya haberdar olduğum bazı bar, alkolik mekanlar ve gece kulüpleri listesi aşağıda. Bu arada gece kulüplerine giriş ücretli ve birçok kulübün ayrıca striptiz bölümü var. Tabii buraya giriş için de ayrıca ücret ödeniyor. Barlar ise gariptir ki 22.00’a doğru canlı müziği bitiriyor. Bu yüzden 20.00’dan önce gidip masa kapmak lazım.
Barlar
- Pravda Bira Tiyatrosu – Театр пива “Правда
- Gasova Lampa (Gaz Lambası Konsepti) – гасова лампа
- Drunken Cherry (Sokakta, Ayakta Takılmalık) – П’яна Вишня
- Mazoşist Cafe (Kırbaçlı Tokatlı Konsept) – Мазох кафе
- Left Bank (Opera Binası’nın Altı) – Лівий берег
- Irısh Pub Dublin – Дублін
- Dyzga (Canlı Müzik, Jazz Tarzı Var) – Дзиґа
Kulüpler
- Rafinad – Рафинад Пипл Клуб
- Metro – Метро клуб (Daha Çok Türklerin Gittiği Kulüp. İşletmecisi de Türk)
- Fashion – Модний клуб (En İyi Kulüp Burası. Gündüz Restoran Gece Kulüp. Striptiz Bölümü Yok. Biraz Vittoria Havası Var)
- White Rabbit – Білий Кролик
- Anturaj – Антураж
- Deluxe
Kültür-Sanat
- Opera Binası – Львівський Національний Академічний театр опери та балету (Online bilet almanıza gerek yok, yani kapalı gişe bir oyun değilse mutlaka yer bulunuyor. Oyun programı, koltuk yerleri ve ücretleri için tıklayınız)
- Dyzga (Hemen her akşam Jazz var, ayrıca bir sanat galerisi burası) – Дзиґа
- Filarmoni Orkestrası- Львівської обласної філармонії (Benim gittiğim hafta konser yoktu ama bence mutlaka dinleyin. Hem Lviv Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, hem de ünlü isimleri konser veriyor burada. Program için tıklayınız.)
- Voskresinnya – Воскресіння (Opera Binası’na alternatif mekan. Daha az oyun var, oradayken oyun yoktu ama denk gelirseniz gidin derim. Oyun programı için tıklayınız)
14. Lviv’den Ne Alınır?
Lviv alışveriş anlamında çok büyük beklentilere girilmeyecek bir yer. Tabii ki votka dışında. Giyim ve teknoloji alışverişi Türkiye fiyatlarıyla denk ya da yüksek. Bez bebek, çikolata, kahve, Putin temalı tuvalet kağıdı (insanlar yapmış) alınacak ufak tefek hediyelikler.
Alışveriş Merkezleri ve Süpermarketler
- Forum Lviv (AVM) – Форум Львів
- Magnus (Han Benzeri)- Магнус
- King Cross Leopolis (AVM)- Кінг Кросс Леополіс
- Roksolana (Han Benzeri ve Ünlü Markalar) – Роксолана
- Roshen (Çikolatacı)
- Auchan – Ашан (Market)
- Vernissage – Вернісаж (Pazar Alanı)
- Krakivsky Rynok – Краківський Ринок (Pazar ve Hal Alanı)
- Galitsky Rynok – Галицький Ринок (Pazar ve Çiçekçi)
15. Lviv’de İnternet ve İletişim Hizmetleri Ne Durumda?
Bazı şehirler internetle donatılmıştır. Örneğin Belgrad, otobüs duraklarında bile internet olan bir yer ama aynı şey Lviv için geçerli değil. Evet her cafede internet bulmak mümkün oluyor, küçük bir şehir olması sebebiyle navigasyona da çok ihtiyaç olmuyor ama internetsiz yapamayanlar için kendi hatları yerine buradan yeni bir hat almalarını öneririm. Benim hattım Vodafone ama Lviv, Vodafone’un yurt dışı tarifesine dahil değil. Bu yüzden yeni bir hat almak mantıklı oluyor. Oradayken Turkcell’in bir alt firması olan Life hat aldım. Lviv’de birçok yerde Life şubesi var; herhangi birine girerek ihtiyacınıza uygun paketi alabilirsiniz. Aldığım paket 5GB internet, şebeke içi ücretsiz konuşma ve Ukrayna içi diğer hatlarla 750 dk konuşma ve SMS paketiydi. Ücreti ise 75 girvni + SIM kart için 50 grivni yani toplam 17 TL.
Özgür
Mart 17, 2017 at 4:03 pmLviv’e kız arkadaşım sebebiyle 40 kereden fazla gittim. İlk başta kutlarım, detaylı ve doğru bir yazı olmuş. Artık kız arkadaşım farklı bir ülkede olduğu için Eylül’den beri maalesef gidemiyorum. Son gittiğimde Türk Lirası bozduran döviz bürosu vardı. Benim size bir sorum olacak bu son kimlik düzenlemesiyle ilgili. Ben yurtdışına yerleşmek üzereyim, yaşayacağım yerden sadece Kiev’e direk uçuş var. Ben Kiev’e indiğimde kimlikle nasıl giriş yapacağım, sonuçta çıkış yaptığım ülkenin de damgası olacak çıkış yaptığıma dair. Böyle bir soru takıldı aklıma. Teşekkür ederim.
Gizem Torun
Mart 17, 2017 at 8:56 pmÖzgür bey merhaba,
Teşekkür ederim yorumunuz için.
Açıkçası kimlik olayı yeni olduğu için şu an herkes net bir şey biliyor değil, ancak deneyip görülecek sanırım. Ama sizin çıkarken pasaportunuza çıkış vurulur fakat Ukrayna’ya girerken o pasaportu göstermezsiniz. Ama burada asıl önemli konu bence o kimliklerin yeni yani çipli kimlik olup olmadığı. Tüm bunlardan ben de emin değilim, sizi yönlendiremem ama haberlerde okuduğum yeni kimlik kartı ile giriş yapılacağı yönünde.
Çok Gezen Adam
Mart 18, 2017 at 7:00 amLviv hakkında çok bilgilendirici yazı olmuş. Ben de gitmişim gibi aklımda canlandı şehir. :))) A dur ben de gitmiştim sanırım oralara
Gizem Torun
Mart 18, 2017 at 10:18 amOsman Bey, gitmeyeni dövüyorlar. Dayak yemek istemezdiniz eminim ki:))
Tahsin öztekin
Mart 18, 2017 at 2:18 pmSelamlar sen herkesi aydınlatacak güzel bir yazı yazmışsın lviv hakkında bende senin merakını gidereyim. Otobüs tramvay troleybus gibi ulaşım araçlarına her kapıdan biniş yapılabilir. Bilet alma zorunluluğu yoktur ama bilet kontrolleri esnasında biletiniz olsa da eğer delmediyseniz ceza yiyorsunuz. Eğer beleş binmek isterseniz gönül rahatlıla binebilirsiniz yakalanmadığınız sürece 😉 paralı binsenizde beleş aslında ama olsun heyecan arayanlar binebilir 🙂
Gizem Torun
Mart 18, 2017 at 4:00 pmTahsin Bey merhaba ve teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Evet her kapıdan bindiklerini gözlemledim, ama daha önce bilet almadan binip yakalanmanın heyecanını yaşadığım için Lviv’de o topa hiç girmedim:) Zaten dediğiniz gibi biletler kuruş fiyatlarda. Ayrıca buradan toplu taşımadaki delgeçlerin önemini de görmüş olduk. Güzel bir bilgiydi, teşekkürler. Lütfen biletleri deliniz:)
Sevgiler,
Lviv yeme içme Rehberi: Konsept Konusunda Aşmış Mekanlar Şehri
Nisan 5, 2017 at 2:56 pm[…] adını daha çok duyacağız. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’de yer alan Lviv’de gezilecek yerler ve Lviv’e dair merak edilenler kadar bu şehrin bir de yeme içme rehberi olması […]
Lviv Gezilecek Yerler: Herkesler De Oraya Gidiyor Yahu Şehri Lviv
Haziran 4, 2017 at 6:52 pm[…] konuşuluyor mu, Lviv’de nerede kalınır?” gibi en temel soruların cevap bulduğu 15 Soruda Lviv yazımı okuyabilir; Lviv’de nerede ne yenir için de geniş rehbere göz atabilirsiniz. […]
Lviv Gezilecek Yerler Rehberi: Herkesler De Oraya Gidiyor Yahu Şehri Lviv
Haziran 4, 2017 at 7:55 pm[…] konuşuluyor mu, Lviv’de nerede kalınır?” gibi en temel soruların cevap bulduğu 15 Soruda Lviv yazımı okuyabilir; Lviv’de nerede ne yenir için de geniş rehbere göz atabilirsiniz. […]
Betül
Aralık 6, 2017 at 10:16 pmYakın zamanda planladığım Lviv seyehatim için epeyce blog okudum. Hepsinin içinde “budur” dedirten sizin sayfanız oldu. Elinize ve aklınıza sağlık…
Gizem Torun
Aralık 15, 2017 at 11:39 pmBetül hanım yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Umarım faydalı olmuştur:)
Sevgiler,
Ebru Duman
Aralık 27, 2018 at 1:40 pmLviv turumuzu organize edebilmek için çok fazla içerik okudum ama sizinki en iyisi gerçekten. Çok derli toplu, net fikirler veren bir yazı olmuş emeğinize sağlık.
Gizem Torun
Ocak 9, 2019 at 7:38 amEbru hanım merhaba,
Bilgiler işe yaradığı için çok mutlu oldum.
Umarım güzel bir Lviv seyahati geçirmişsinizdir ya da geçireceksinizdir 🙂
Sevgilerimle,