Tıpkı gözleri gibi belki de o zamanlar masmaviydi İstanbul’un denizi. O denizi sonsuz ufuklara değin görebileceği yer de şimdilerin AVM trafiğini, hafta sonu mangalcılarını bağrına basmak zorunda kalan Bakırköy‘e bağlı Florya semti idi. Hastalığının son zamanlarında, deniz havası iyi gelir diye İstanbul Belediyesi tarafından yaptırılmak istenen ve başlarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından kabul edilmese de belediyenin en nihayetinde bir yarışma düzenleyerek hayata geçirdiği Atatürk Deniz Köşkü, hala kumsalı olan İstanbul’un nadir sahil hattında bizi bekliyor.
19. yüzyılın Florya’sı genelde avcıların uğrak yeri olan ve doğal güzellikleri son derece korunmuş bir yerdi. Mustafa Kemal’in buraya sıkça gelmesi ile giderek önem kazanan Florya, yazlık bir dinlenme merkezine dönüşerek popülerlik kazandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün hastalığının giderek artması sebebiyle, bu doğal ve denize kıyısı olan yerde İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında bir yarışma düzenlendi ve Mimar Seyfi Arkan birinci gelerek Deniz Köşk’ü Florya’ya inşa etti. Tamamen ahşap dokuda yapılan ve büyük kazıklar üzerine kurulu tek katlı ve L şekli olan bina Florya halk plajının hemen yanında bulunuyordu. Müzeyi gezerken Atatürk’ün halka yakın kaldığını ve hatta halkla birlikte denize girdiğini görüyoruz. Muhteşem ötesi bir şey. Mustafa Kemal Atatürk’ün yatak ve çalışma odası ile banyosu; meşhur kayığı, yurt dışı ve yurt içinden siyasi toplantılar için gelen misafirlerin konakladığı odalar, kütüphane ve Atatürk’ün odasının hemen yanında manevi kızı Ülkü’nün odasının bulunduğu köşk Atatürk ile birlikte İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve en son olarak Kenan Evren’i ağırlıyor. Ardından Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na verilerek müze haline getiriliyor.
Müzeyi, muhabbetimiz sırasında Trakya’lı olduğunu öğrendiğimiz görevli rehber eşliğinde geziyoruz. Her odanın ne için yapıldığını, kimlerin konakladığını anlatıyor. Söylediğine göre burayı çok fazla ziyarete gelen olmazmış. Okul gezileri dışında da çok az insan gelirmiş. Bizim gittiğimiz gün ise zaten 4-5 kişi vardı. Köşkün hemen arkasında bulunan otel benzeri tesis bugün milletvekillerinin konakladığı yer olan TBMM Sosyal Tesisleri. Hemen yanda da halk plajı bulunuyor. Yazın giderseniz plajdan denize giren bir dolu insan görebilirsiniz.
Florya Atatürk Deniz Köşkü’n ziyaret saatleri kış dönemi 16.00’a, yaz dönemi 17.00’a kadar. Pazartesi ve Perşembe günleri kapalı olan müzeye giriş ücretleri ise öğrenci 1 TL, tam 2.5 TL. Okul ve ya grup gezileri için indirim de uygulanmakta.
Florya Atatürk Deniz Köşkü’ne Nasıl Gidilir?
Florya’da Basınköy sınırlarında kalan köşke ulaşım Bakırköy sahil hattından geçen Eminönü otobüsleri (BN1, BN2) ile sağlanabiliyor. Otobüs dışında ise metrobüs ile Florya’da inerek yürümek de mümkün ama yol biraz uzun sürebilir. Bunun dışında Bakırköy’den taksi ile gelmek yaklaşık 22 tl tutuyor.
Adres :İstanbul Cad. Florya/Bakırköy 34153
Tel : (0212) 426 51 51
İstanbul’daysanız ve eğer daha önce burayı görmediyseniz gerçekten tarihi bir güzelliği ıskalıyorsunuz demektir. Şu an İstanbul’un en merkezi yerlerinden biri olan semtte, üstelik ayakkabılarınızı çıkarıp kuma basabileceğiniz ve hatta denize bile girebileceğiniz bir yer bulunuyor. Burada Mustafa Kemal ile aynı denize bakma şansına sahipsiniz. Üstelik de aynı pencereden.
No Comments