Misi Köyü gezisi için yola çıkıyorum. İstanbul’a yakın ve hafta sonu gidilecek yer tercihinde hem uygun fiyatlı hem de sempatik bir rota çıkartıyoruz. İstanbul’dan gidilecek en yakın ve güzel yerlerden biri olarak gözümüze Bursa’yı kestiriyoruz. Bursa rotamızın incisi Misi Köyü oluyor, beraberinde bir de Gölyazı yaparak Bursa şehir merkezi ile sonlandırıyoruz turu.

    Misi Köyü

    2000 yıllık bir geçmişe sahip Bursa’ya bağlı Misi Köyü’nün keşfi milattan sonra 183 yılında Alex ismindeki bir keşişle gerçekleşiyor. Bilinen ilk adının ‘Mysia‘ olduğu söylenen Misi Köyü’nde, Alex adındaki keşiş ve arkadaşlarının İncil üzerine tartışmalar yaptığı rivayet edilir. Köydeki manastır ve civarında gömülü olduğu söylenen İncil nüshası da bu rivayetleri desteklemekte.

    Misi Köyü

    Misi Köyü’ne dair bir başka tarihi bilgi ise ünlü tarihçi Heredot’a göre Trakya’dan Anadolu’ya geçen altı kavimden biri olan Mysi’lerin burada “Misyalılar” adıyla bir birlik kurmuş olmaları. Kurulan bu birlik, dünya tarihinde ilk kez batıdan doğuya geçen kavim olarak bilinmekte. 1989 yılında sit alanı olarak kabul edilen ve koruma altına alınan Misi Köyü, Anadolu Efes’in ‘gelecek turizmde‘ projesiyle gün geçtikçe hareket kazanıyor.

    Misi Köyü’ne Nasıl Gidilir?

      – Araba ile: Misi Köyü Bursa’nın Nilüfer ilçesinin Gümüştepe semtinde bulunuyor. Ben köye arabayla gittim. Eğer arabayla gidiyorsanız Orhaneli kavşağından sola dönüp Doğancı Barajı istikametinde gidecek ve yaklaşık 7 km giderek köye ulaşacaksınız. Benden demesi…

      – Otobüs ile: Eğer köye otobüs ile gidecekseniz önce Bursa otobüsleriyle otogardan Heykel’e gelecek, buradan da  Acemler Bursaray durağından Timurtaş Paşa-Misi Köyü güzergahında gidecek B/20 numaralı belediye otobüsleriyle köye ulaşabileceksiniz.

       – Denizotobüsü ile: İstanbul Kabataş’tan kalkan Budo ile Bursa Mudanya’ya ya da İstanbul Yenikapı’dan kalkan İDO ile Bursa Mudanya’ya gelerek, Bursa merkeze devam edip belediye otobüsleri ile Misi Köyü’ne ulaşmak mümkün.

    Misi Köyü’nde Ne Yapılır?

    Çocuk Kütüphanesi

    Misi Köyü

    Misi Köyü’nün tüm ülkeye örnek olacak güzellikteki çocuk kütüphanesine ‘burası çocuklar için’ gözüyle bakmayın. Çünkü bence büyüklerin de çocuk kütüphanelerinden öğrenecekleri çok şey var.

    Ufak yaş ve ilköğretim seviyesindeki çocuklar için ayrı bölümlerde olan kütüphane, Misi Köyü’ndeki ilk durağım oldu. İçerisi epey kalabalıktı. Her bir masada bir çocuk oturmuş, ellerinde kitaplar hikayeler okuyor. Manzarayı bir düşün…Muazzam…

    Misi Köyü

    Ücretsiz olan kütüphaneye çocuğu olan olmayan herkesin uğramasını dilerim. Memleketin her köyü, ili ilçesi böyle olsa daha ne isteriz…

    Etnografya Evi

    Misi Köyü

    Karagöz Gölge Oyunu’nu günümüzde yaşatmakta olan gölge sanatçısı Şinasi Çelikkol tarafından 2011 yılında açılan Etnografya Evi içerisinde yöresel kıyafetler, el işlemeleri, köye has hediyelik eşyalar ve minik bir Karagöz perdesi yer alıyor. Etnografya Evi’ne giriş çocuklar için 2,5 TL, büyükler için 4 TL.

    Kavacık Sultan Yatırı: Misi Köyü dağlarında, bir kaya içerisinde olduğu rivayet edilen Kavacık Sultan Yatırı bulunuyor. Bir diğer rivayete göre ise bölgede bulunan çeşmeden akan suyun Kavacık Sultan’ın göz yaşları olduğu.

    Ulu Camii: Misi Köyü’nün Ulu Camii’si de görülecek yerlerden biri. Misi Köyü’nün merkezinde bulunuyor.

    Misi Köyü

    Dağyenice’de Piknik: Gölet kenarında bulunan mesire yeri Dağyenice’de eğer vaktiniz varsa piknik yapabilirsiniz.

    Misi Sokakları: Bir köyün vaat ettiği en mükemmel şey, sokakları. Misi Köyü de bunu fazlasıyla yerine getiriyor. Köy, özellikle fotoğraf ve yürüyüş için çok elverişli. Osmanlı’nın izlerini taşıyan evleri, köyün içinden geçen Nilüfer Çayı ile, kavak ve çınar ağaçları günübirlik de olsa anlamsız stres ve işlerden uzaklaşmak için birer kurtarıcı görevinde.

    Misi Köyü

    Misi Köyü’nde Ne Yenir?

    Koza Evi: Misi Köyü’nü güzel ve özel kılan çok hoş bir oluşum var. O da Misi Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Bu derneğin kadınları hem bölgeye has ipek böcekçiliğini koruyor, hem de Misi Köyü’nün tarihini yaşatmaya devam ediyor. Bir de ortaklaşa açtıkları Koza Evi adındaki restoranı işletiyorlar. Restoranın meşhuru ise Koza tatlısı

    Misi Köyü

    Misi Köyü’nün kadınları, Saffet Emre Tonguç ve Billur Saatçi gibi isimlerin olduğu %100 Misia projesiyle de Dünyalar Senin diyor.

    Misya Yemek Evi: Ev yemekleri yapan Misya Yemek Evi, Etnografya Evi’nin yanında bulunuyor. Misya Yemek evinin meşhuru ev yapımı reçelleriyle kahvaltısı.

    Misi Köyü

    Misi Şarabı: Köyün önemli gelir kaynaklarının başında şarap geliyor. Bölgeye özgü aromalı misket üzümünden yapılan Misi şarabı ile Misi daha mı güzel ne:)

    Pekmez: Aromalı misket üzümü ve asma yaprağından yapılan pekmez de Misi Köyü’nün meşhurlarından.

    Cızbız Köfte: Gümüştepe Parkı’nda bulunan köftecinin kokusuna dayanamayıp köfte yemeyen bizden değildir.

    Misi Köyü

    2 Comments

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir