İstanbul içerisinde yeni bir lezzet keşfi daha yapmanın haklı gururunu Yayla Yavuz Usta Ev Yemekleri ile yaşıyorum. Kuzenimin Yayla’daki dükkanına giderken tesadüfen karşıma çıkan Yayla Yavuz Usta Ev Yemekleri meğer gizli ünlülerdenmiş. Bahçelievler eşrafının ‘ooo Yavuz Usta bi tanedir’ dediği ustamız aslen Rizeli. Eşi ile birlikte işlettikleri Yayla Yavuz Usta Ev Yemekleri ise tamamen Karadeniz yemekleri yapıyor. Menüde kavurma, kuru fasulye, kuzu haşlama, muhlama, döneme göre kara lahana çorbası ve yemekleri, tandır ve sütlaç var.
Yavuz Usta Ev Yemekleri
Yavuz Usta Ev Yemekleri’nin menüsü hem dışarıda yazıyor hem de bugün ne var şeklinde cereyan ediyor. Biz masaya herhalde ne varsa söyledik. Elbette baş kahramanımız kavurmaydı. Yavuz Usta, et konusunda çok titiz. Zaten kullandığı malzemelerin genelinde titiz davranıyor ama etler Balıkesir ya da Çanakkale eti değilse yemeklerde kullanmıyor. ‘Et benim için çok önemli. Kokan, kararmış et kullanamam, etler hafif pembe olmalı kavurmada diyor.’
Kavurma
Kavurmayı ister porsiyon isterseniz pilavın yanında isteyebilirsiniz; ki pilav inanılmaz lezzetli olduğu için tavsiye ederim. Bu kavurma bana Rize’deki Lale Lokantası‘nın lezzetini hatırlattı. Rize’ye gidemeyenler, memleket hasreti çekenler ya da Karadeniz yemekleri sevenler için çok doğru bir adres Yavuz Usta.
Fasulye
Karadeniz yemeklerinin diğer şahı da kuru fasulye. Çayeli fasulyesinin lapa ve yağlı kıvamını sevdiğim için burada da öyle katı kıvamda gelir diye düşünüyordum ama fasulye biraz sulu geldi. Sulu olmasının nedeni ise suyunun kemik suyundan olmasıymış. Yavuz Usta suyunu içmemi söylediyse de ben yemeklerin sularını içemiyorum. Fakat lezzet 10 numara.
Sütlaç
Yemeklerin ardından Karadeniz efsaneleriyle sofrayı taçlandıralım dedik ve Hamsiköy sütlacı söyledik. Bu sütlacın adı Hamsiköy kaldı, ne olursa olsun yoğun kıvamlı üstü yanık sütlaç bende Hamsiköy oluyor otomatik olarak. Hoş, Yavuz Usta’nın ‘Hamsiköy hikaye, siz bunu yiyin’ dediği sütlaç hakikaten de Hamsiköy sütlacı ile yarışır olmuş. Sütleri Çatalca’dan alan Yavuz Usta’nın yemeklerde kullandığı malzemelere bu kadar dikkat etmesi ‘bu dükkana margarin giremez’ prensibinde. Bu da yemeklerin lezzetini şaha kaldırıyor doğal olarak. Yavuz Usta Ev Yemekleri’nde 4 çorba, 1 kuru fasulye, 1 kavurma, 3 pilavlı kavurma, 1 sütlaç, 1 yoğurt ve 1 meşrubat siparişimize toplam 110 TL ödedik.
Tandır
Ben bu yazıyı yazarken Yavuz Abi bana tandır fotoğrafı gönderdi. Yalnız karnım sosyal medyadan doymuyor Yavuz Abi, ben bunun gerçeğini isterim. Tandır tabağının fiyatı ise 22 TL. Fiyatlar esnaf lokantası klasmanında yüksek görünse de kullanılan malzemelerin kalitesine göre bana normal geldi. Yediğimiz malzemenin ne olduğunu bilmek bu zamanlarda nimet gibi. Ekmeğin Beykoz’dan, etlerin Balıkesir ve Çanakkale’den, sütlerin ve tavukların Çatalca’dan, zeytinyağların Gemlik’ten geldiği bir ince anlayış hakim anlayacağınız. Önemli bir not: burada kredi kartı geçmiyor.
Yavuz Usta Ev Yemekleri’ne Nasıl Gidilir?
Instagramda paylaştığım fotoğrafa konum eklerken gördüm ki Yavuz Usta Ev Yemekleri, Instagram konumda çıkmıyor. Yeri, Bahçelievler Yayla’da Filbahri Sokak’ta. Bakırköy’den kalkan Yayla minibüsleri yakın bir mesafede geçiyor.
Yolu bu taraflara düşen olursa uğrayıp özellikle kavurma ve sütlaç yemesini öneririm. Ara sokak lezzetleri ile olan yolculuğum devam edecek.
Esma
Mart 31, 2017 at 10:13 amYa sizin keşifleriniz gün geçtikçe müthişleşiyor, nereden buluyorsunuz bu yerleri:)
Bu hafta sonu gideceğim mutlaka.
Gizem Torun
Mart 31, 2017 at 10:16 amEsma hanım merhaba,
Valla çok tesadüf oldu ama mutlaka gidin derim:)