Barselona yeme içme rehberi: Ucuza Barselona’da ne yenir ne içilir?

    Barselona yeme içme rehberi hazırlamak için yazı dizisi halinde içerik çıkartırız ama her şeyden öte euro faktörünün unutulup da burada vay efendim bir kahve içtik öf 2. dalga değil 5. dalgaydı, yok efendim Barselona’nın ünlü lokantasında deniz ürünlü bir tabak aldık ıstakoz kafam kadardı o kadar yememize rağmen canlanıp yeniden yüzmeye başladı gibi şeyler söyleyecek değilim. Euro gelmiş neredeyse 5’e. Dua edin de size cebinize hazır çorba dökün ve ekmek bandırın falan demiyorum.

    *Barselona gezi rehberi de sizler için tıpkı Barselona yeme içme rehberi gibi en ekonomik haliyle blog’daki yerini aldı. Ekonomik gezginler okumadan geçmeyin canlarım, hepinize benden kokulu kokulu muçhos grasyaslar.

    Barselona yeme içme rehberi

    Barselona yeme içme rehberi

    Barselona yeme içme konusunda bana en yakın şehirlerden biri oldu. Öyle ki bu konuda diğer yakın ülke İtalya’yı geçti. Yunanistan’ı saymıyorum o zaten yakın değil direkt aynı. Barselona mutfağının yakın gelmesi tamamen deniz ürünü ağırlıklı beslenmemden ötürü. Zira ben 365 gün deniz ürünü yesem de bıkmayacak bir insanım. Bu özelliğimle Norveç vatandaşlığına da göz kırpıyorum bilmem yetkililer durumun farkındalar mı? Fakat şu an vatandaşlık yerine konuya yabancı olanlar, fikri olan ama çok da detaylı bilmeyenler için Barselona gezisi öncesi Barselona yeme içme rehberi listesine hangi yemekler hangi içecekler dahil olabilir bir sıralayalım. Bu arada yeme içme konusu tamamen kişisel bir mesele olduğu için yalnızca ve yalnızca kendi gözlemlerimi aktarmamla şekilleniyor, yoksa dilediğinizi yiyin kardeşlerim can boğazdan gelir.

    Paella

    Barselona yeme içme rehberi

    Paella, (iki l yan yana gelince y olduğuçün kendisi paeyya oluyor) İspanya’nın milli yemeği. Valensiya kökenli paella için hamsili pilav benzetmesi yapmayanı da çok samimi bulmam açıkçası. Mantık olarak aynı. Saç tava benzeri paella tavasında (ki adını da tavadan dolayı alıyor) daha lapa, risotto tarzı içerisinde safranlı pilav yapılıyor ve üzerine kabuklu deniz ürünleri atılıyor. Paella’nın orijinali aslında tavşanlı imiş ama midyeyi, karidesi ilk kim attıysa paella’nın buna ihtiyacı varmış. Eğer Barselona’da paella yiyecek olan varsa bu yemeği öğlen yesin. Zira İspanyollar akşamları paella yemiyor.

    Barselona’da iyi paella yemek için Port Olimpic’te yer alan La Fonda del Port Olimpic‘e gittim. Burası hafiften Kumkapı’ya benziyor. Hem balıkçılar hem de lokantalar var. Taze deniz ürünleri ile paella yemek için gittiğim ve çok çok beğendiğim bir yer oldu. Bir kişilik kabuklu deniz ürünleri ile yapılan paella 15 euro. Fiyat olarak yüksek görünse de bir paella iki kişi tarafından rahatlıkla yenebilir. Deniz ürünü yemeyenler için tavuklu ve sebzeli paella da yapılıyor burada. Barselona yeme içme rehberi listesine alınası iyi bir yer.

    Tapas

    Barselona yeme içme rehberi

    Barselona yeme içme rehberi için ikinci milli yemek de tapas. Dünyaya tapas adıyla nam salan bu kültür bize uzak değil aslında. Tapas = meze demek. Ufak tabakların içerisine karides, sosis, jambon, kalamalar, enginar, patlıcan ve daha nice soslar, sebzeler, etler konularak İspanya’nın yemek kültürünü şekillendiren tapas da Endülüs kökenli bir yiyecek.

    Pitxhos (pinços)

    Barselona yeme içme rehberi

    Tapas kültürünün alt ögesi pinços. Küçük ekmekler üzerine deniz ürünü, sebze, et, meyve ve soslar konularak hazırlanan bir nevi kanepe tarzı atıştırmalık olan pinços, Barselona’da akşamları yenilen en popüler yiyeceklerden. Pinços yemek için gittiğim La Tasqueta De Blai Bar‘da özellikle somonlu ve patlıcanlı pinçoslara euroları gömerdim vallahi ama kürdan sayısına göre sayıldığı için burada daha fazla kürdan olmamalı artık diyerek bu işe bir son verdim. Normal kürdanlı pinçoslar 1, kırmızı şapkalı kürdanlar 2 euro… Pinços ödemesi, İspanya’nın genelinde olduğu gibi tabakta kalan kürdan sayısına göre yapılıyor.

    Sangria

    Barselona yeme içme rehberi

    İspanya’nın en çok içilen alkollü içeceği sangria, kırmızı şarabın içerisine konyak, soda, şeker ve meyve parçacıkları hazırlanarak yapılıyor. Hafif gibi görünen ve sürekli içirten sangria, sonradan çarpan içeceklerden biri. Sangria şekerli ve meyvemsi olduğu için sevmesem de ‘yuh be sangria içmeden döndüm’ diye kendi kendime söylenmemek için makul seviyede şekerli sangria yapan bir yer buldum. Pinços’larını da sevdiğim La Tasqueta De Blai Bar‘ın sangriası, içtiğim önceki sangrialara göre daha lezzetli geldi. Burada sangria fiyatı 4 euro. Mekan, Barselona’nın Karaköy’ü gibi bir sokakta yer alıyor. Boylu boyunca sokakta birçok cafe ve bar var. Üç, dört aşağı mahalle biraz tekinsiz. Öyle ki akşam vakti geçerken Barselona’da ilk kez onlarca polisi tek bir yerde, bu sokakta gördüm.

    Estrella Damm, Estrella Galicia, Desperados ve Mahou

    Barselona yeme içme rehberi
    La Casa De Papel dizisinde Profesör, Rio’ya Estrella Galicia getirirken

    Sangria’dan sonra içkilerle devam edeceksek biraz bira olayına girelim. Bu dört arkadaş benim pek beğendiğim ve pek beğenmediğim, İspanyollar tarafından su gibi içilen farklı bira markaları. Estrella Damm Barselona’da bolca tüketilen bir Katalan birası. Ben beğendim. Market fiyatı yaklaşık 0.80 euroEstrella Galicia da içimi rahat, Estrella Damm ayarında -ama bir tık altında sanki- bir bira. Kendisi ayrıca La Casa De Papel’in de ana sponsoru gibi bir şey.

    Barselona yeme içme rehberi

    Peki ya sen Desperados? Dünyanın en iyi biralarından biri olarak gösteriyorlar ya seni, durup durup porfavor diyesim geliyor. Şekerli bir bira olan Desperados bu yüzden bana cazip gelmiyor olabilir. Muhtemelen kutu olarak içtiğim için sevemedim, draft da işler değişir ama seveni kıta kuracak sayıda bu biranın. Kendisi Meksikalıdır, limonlu ve tekilalıdır. Barselona’da da bolca bulunduğu için yakalamışken seveni varsa içilmelidir. Market fiyatı 1.10 euro civarında.

    Fakat Mahou öyle mi? Beş yıldızlı kırmızı olanın üretimine ortak olmak istiyorum. Madrid birası olsa da Barselona’da görüldüğü vakit alınıp içilesidir. İçimi orta seviyelerdedir. Tok bir tadı vardır. Candır. Market fiyatı 0.80 civarlarında.

    Jamon

    Tapaslarda ve pinços’larda bol bol kaşılaşılan ispanyol jambonu jamon sokaklarda, restoranlarda çok tercih edilen bir yiyecek. Restoranlarda kasaplardaki gibi asılı domuzları görünce anlaşılıyor ki bu memlekette jamon önemli, jamon kıymetli. Jamon serrano ve jamon iberico gibi çeşitleri olan jambonlardan domuz eti yiyen varsa deneyebilir. Yemeyen varsa dönüşte viva la pastırma…

    Pa amb tomaquet

    Barselona yeme içme rehberi
    Alıntıdır…

    İspanyol çocuklar sokakta oynarken ‘anneaa acıktık salçalı ekmek göndersene sepetle’ diye bulunmadıysa daha da bir şey bilmiyorum. Barselona lokantalarında bol bol görülen domatesli kızarmış ekmek, sarımsak ve zeytinyağı ile zenginleştirilerek afiyetle yeniyor.

    Tortilla

    Gene iki l = y formülüyle tortiya’ya dönüşen ünlü İspanyol omleti için ‘e biz bunu kahvaltıda yapıyoruz’ diyebilirsiniz. Çünkü biz bunu kahvaltıda yapıyoruz. Bildiğimiz patatesli yumurta zira. Fakat işin ilginci acayip de lezzetli yapıyorlar. Hafif kızartılmış patatese soğan, karabiber, yumurta ve tuz katılıp kısık ateşte pişiriliyor. Hafif ılık ya da soğuk olarak yenilen tortilla, paella’nın aksine akşam yemeği olarak tüketiliyor. Barselona yeme içme rehberi için tadına bakılmalı…

    Churros

    Barselona yeme içme rehberi

    Tulumba tatlısı. Söyleyeceklerim bu kadar. Daha da bu tatlı için bir takım benzetmeler yapmaya kalkmayın… Neden biliyor musunuz? Çünkü teşbihte hata olmaz. Şerbetsiz, kızgın yağda kızartılan tuzlu ya da tatlı hamurları puding benzeri sıcak çikolataya batırarak yenilen churros (çurros), çikolatalı dışında eritilmiş peynire de batırarak yeniyor.

    Gazpacho

    Çorba olmanın çok ötesinde bir isme sahip değil misiniz sayın el gazpacho? O nasıl İspanyol mafya babası tavrında bir isimdir. Çorba dediğin ezo gelin gibi narin ve nazik olmalıdır kaduunumasdfasf. Endülüs doğumlu soğuk çorba gazpacho, geleneksel İspanya yemeklerinin ünlüsünden. Yazın gitmişseniz Barselona yeme içme rehberi listesine girebilir. Kırmızı ve beyaz olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Kırmızı olanın içerisine domates, soğan, kırmızı biber, salatalık, ekmek, sarımsak, zeytinyağı, tuz ve sirke konuluyor. Beyaz olan Ajo Blanco adındaki gazpacho ise bademli versiyonu.

    Turron

    Barselona yeme içme rehberi

    İspanya tatlıları ile devam edelim ve sırayı bir tür koz helva olan turron’a bırakalım. Yine Valensiya kökenli bir tatlı olan ve bademli olarak yapılan turron, hem yemelik hem de hediyelik bir İspanya güzeli. Lakin epey tatlı bir tadı olduğu için ne kadar tercih edilir bilemem.

    Horchata

    Barselona yeme içme rehberi

    Bademli turron gibi bademli horchata da Valensiya’da doğup İspanya’nın geneline yayılan bir gıda. Yer bademinden yapılan ve içerisine süt konulan yazlık bir içecek horchata. Badem sütü gibi bir şey kısacası.

    Ekonomi 1.0: Uygun Fiyata Barselona’da Nerede Ne Yenir?

    Bu başlık altında Barselona gezisi öncesi araştırdığım uygun fiyatlı mekanları kamu yararına sunmak isterim. Bazılarına gittim, bazılarına gidemedim. Bu yüzden fiyasko çıkan mekanları ‘ayh Dijital Seyahatname’de okuduk hiçbir şeye benzemiyordu’ demeyin. Gidip bakarsanız ve kötü ya da iyi yönde deneyiminiz olursa, yorum bırakırsanız ben de size grasyaslarımı sunarım.

    *100 Montaditos: Burası sandviçin ‘ne alırsan 1 euro‘cusu. Envai çeşit malzeme ile sandviçler yapıyorlar. Sandviçlerin boyutu biraz ufak bu yüzden 2 ya da 3 tane ile anca doyulur ama yine de totalde fiyat-performans açısından gayet ekonomik bir yer. Birçok yerde karşılaşmanız mümkün.

    Barselona yeme içme rehberi

    *Pans & Company: Yine birçok yerde karşılaşmanın mümkün olduğu Pans & Company de uygun fiyatlı menü alabileceğiniz, daha çok fırın mantığında bir fast-food zinciri. Ekmekleri yukarıdaki 100 Montaditos’a göre büyük olduğu için iki kişi bir menü bile alınabilir. Balık, et, vegan gibi farklı sandviç türleri var. Ben burada İspanya’nın geleneksel yemeği diye tortilla sandviç aldım. Ekmeğin içine tortilla (patates), yanına patates kızartması gelince iyice patates oldum ama içecekle birlikte 7 euro gibi bir fiyatı vardı. Kabullendim durumu. Karnım da doydu mu doydu. Ben ona bakarım.

    Barselona yeme içme rehberi

    *La Boqueria: Hem lokal hem turistik bir durak arayanların imdadına La Boqueria yetişiyor. La Rambla üzerinde bulunan ve bir tür kapalı yemek pazarı olan La Boqueria, Avrupa’da çokça görülen yemek pazarı örneklerinin Barselona şubesi. Deniz ürünü ağırlıklı La Boqueria’da bol bol egzotik meyve ve meyve suyu görülür. Yemek olarak ekonomik olmasa da atıştırmalık, tadımlık konularda uğranabilir.

    Barselona yeme içme rehberi

    *Buenas Migas: İspanyol Starbucks. Hem merkezi yerlerde hem de AVM’lerde Buenas Migas’ı bulmak mümkün. Kahve fiyatları uygun. İçmediğim için lezzeti konusunda yorum yok.

    *Faborit: Yine uygun fiyatlı bir cafe zinciri. Buenas Migas kadar çok şubesi yok. Kahve fiyatları oldukça uygun. Notlarıma almıştım ama buraya da gidemedim.

    *Bacoa: Her defasında niyetlenip gidemediğim, gözümün kaldığı hamburgerci. Hem Barceloneta Plajı’nda hem de Plaça Reial’ın içerisinde şubesi var.

    *Bar La Plata: Sardalya, vermut ve domatesli ekmek konusunda esnaf lokantası mertebesine yaklaşan mekan. Gidemedim ama bir daha gidersem kesin buradayım.

    3 Comments

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir