Bir Yıl Böyle Geçti: 2016’nın Rotaları ve Keşifleri

Bir Yıl Böyle Geçti: 2016’nın Rotaları ve Keşifleri

Nereye gidelim sorusu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da arkadaşlar arasında sıklıkla kullandığımız bir soru oldu. Nereye gidelim sorusuna kimi zaman uç cevaplar verdik ama 2016 senesinde ülkece yaşadığımız kötü olaylar bizi ‘kaçıp gidelim buradan‘la ‘kalıp direnelim’ ikilemi arasında bırakınca ne uzağa gidebildik ne de olduğumuz yerde durabildik. Her ne olursa olsun seyahat etmenin akıl ve ruh sağlığını denge tutabildiğine olan inancım sayesinde yola çıkmak konusunda hiçbir an acaba yaşamadığım bir gerçek. Bu yüzden bu yıl da elimden geldiğince seyahat etmeye çalıştım. Bazen arkadaşlarımla, bazen ailemle, bazen iş için, bazen de tek başıma düştüm yollara. Benzeri yazıyı geçtiğimiz yıl da yayımlamış ve 2015’te gittiğim yerleri sıralamıştım. Bu yazıda 2016 yılında gittiğim yerleri okuyabilir, gitmediğiniz yerleri 2017 için planlayabilirsiniz.

nereye gidelim

2016’da ‘Nereye Gidelim’e Cevaplarım

Yurt Dışında Gittiğim Yerler

Makedonya – Üsküp, Ohrid, Valandova: Vizesiz gidilen Makedonya’da Ohrid, Üsküp ve Valandova bölgelerine gittim. Üsküp beni biraz hayal kırıklığına uğratsa da Ohrid’e bir daha gidebilirim. Valandova ise Makedonya’da yaşayan yörük Türklerinin yaşadığı bir kasaba olmasıyla 2016’daki farklı keşiflerim arasında yer aldı.

http://dijitalseyahatname.com/makedonyada-yoruk-turklerinin-yasadigi-kasaba-valandova/

İtalya – Bologna, Venedik, Verona: İtalya’nın Floransa’da sonra en sevdiğim ikinci şehri Bologna seyahatinde, bu kentin her yere yakın olmasını fırsat bilerek önce Verona’ya, oradan da Venedik Karnavalı’na gitmek için Venedik’e gittim.

Bologna Gezi Rehberi: İtalya’nın Kızıl Şehri Bologna Gezi Durakları

Yunanistan – İskeçe: 2016 festivallerinden biri de İskeçe Festivali oldu. Yunanistan’ın en meşhur festivali olan İskeçe Festivali, bu ülkenin adeta Rio Karnavalı olmuş durumda. Uygun fiyatlı ve yakın oluşu ile İskeçe Festivali’ne katılmak 2017’de iyi bir fikir olabilir.

http://dijitalseyahatname.com/komsuda-piser-bize-de-duser-iskece-karnavali/

Arnavutluk – Tiran, Durres: Vizesiz gidilecek ülkeler arasında yer alan Arnavutluk, 2016’nın kapanışına yetişti. Tiran ve Durres gezileri ile bu yılın son yurt dışı seyahatini yaparak defteri kapattım.

Tiran Gezilecek Yerler: Vizesiz Arnavutluk Şehirleri Arasında Favori

Türkiye’de Gittiğim Yerler

Antalya – Kaleköy: 2016 yazında gittiğim Antalya’da farklı bir rota izledim. Antalya’nın klasik tatil yerleri yerine Türkiye’nin kayıp şehri Kekova, Kaleköy’ün yolunu tuttum. Antalya’ya da ama Antalya’ya bir hayli uzak olan, gitmesi meşakkatli Kaleköy, güzelin zor olduğunun adeta ispatı. Antalya’da Kaş ile Demre arasında kalan antik bir Likya kenti olan Kaleköy’de kendimi Yüzüklerin Efendisi filminde hissetmem gayet doğaldı çünkü her taraf kral mezarları, lahitler, antik yapılar ile doluydu. Eğer sakin, tarihi, farklı bir tatil arıyorsanız 2017 yazında Kaleköy’ü düşünün derim.

Kayıp Cennet Derken Abartmıyorlardı: Kaleköy-Simena

Muğla – Fethiye: Kaleköy’deki seyahatimi Muğla’nın Fethiye iline bağlı Ölüdeniz’de devam ettirdim. Arada 3 saat mesafe olunca Ölüdeniz’e uğramak mantıklı oluyor. Türkiye’nin özel yerlerinden olan Ölüdeniz’e tepeden bakan bir camping’de kalarak en doğal Ölüdeniz tatilini yapmayı da başardım. Babadağ’ın yamaçlarına kurulu kamp alanın bölgesinde, tüm Ölüdeniz’e tepeden bakacağınız keşfedilmesi gereken bir kaya parçası var.

Işık ve Güneş Diyarı: Ölüdeniz ve Koyları Rehberi

Muğla – Bodrum: Bodrum’suz bir yaz olmaz, ama benim için yazın değil sonbahar Bodrum’suz olmaz. Bu yüzden en çok eylülde sevdiğim Bodrum’a giderek yeni yerler keşfettim ve muhteşem bir denizle arkadaşlık kurdum. Bodrum’da, en sevdiğim belde olan Gündoğan’da kaldım.

Bodrum’da Keşfetmeniz Gereken 8 Mekan

Balıkesir – Ayvalık: Balıkesir sevdamı ancak ve ancak Birsen Tezer anlayabilir. Türkiye’de ayrı bir yerde tuttuğum, hatta işi abartıp gittiğim gördüğüm her yerden ayrı tuttuğum Balıkesir, bu yıl en çok gittiğim il oldu. Çok sevdiğim Ayvalık’a dair detaylı bir gezi rehberi çıkarttım, ve kasım ayında düzenlenen Ayvalık Zeytin Festivali‘ne katıldım.

http://dijitalseyahatname.com/enginde-yavas-yavas-ayvalik-gezi-rehberi/

Balıkesir – Erdek: Her zaman kedinin dolaşıp da vardığı yer olan kürkçü dükkanım olan Erdek ise yıl boyunca gittiğim yerlerin başında geldi. Oralı oluşum da elbette buna bir etken bu yüzden Erdek gezilecek yerler konusunda oldukça kapsamlı bir rehber ortaya çıkartarak ahde vefamı Tarkan’dan sonra gerçekleştirmiş oldum. Erdek’in köylerinden biri olan Narlı için de Narlı’da gezilecek yerler yazısını hazırlayarak Erdek’in köyleri için çalışmalara başladım.

Erdek Gezi Rehberi: Erdek Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Balıkesir – Gönen: Et ve süt denildi mi saygı duruşuna geçilen Gönen’e bir gurme turu yaptım. Oğlak zamanı gittiğim Gönen’de hem alışveriş yaptım hem de Gönen’de gidilecek yerler konusunda güzel bir kahvaltıcı keşfettim.

İstanbul – Kınalıada: İstanbul’da doğdum, okudum, büyüdüm ama Kınalıada’ya ilk kez 2016 yılında gittim. Neden hep Büyükada, Heybeliada, Burgazada’ya gitmişim de bu adayı görmezden gelmişim bilmiyorum ama Kınalıada sandığımdan daha güzel karşıladı beni.

http://dijitalseyahatname.com/orada-bir-ada-var-yakinda-kinaliada/

Ayrıca İstanbul’un trafik ve zibilyon tane inşa edilen çirkin binalarına isyanım sonucu birçok yürüyüş rotası çıkartarak İstanbul’un yürüyerek gezilecek yerlerini yazı dizisi haline getirdim.

Kocaeli – Yuvacık: İstanbul’a yakın ve hafta sonu gidilecek yerlerin başında gelen Kocaeli’de gizli bir Rize keşfettim. Yuvacık, Marmara’daki Karadeniz olarak doğası ve kahvaltısı ile benden çok daha önce keşfedilmiş gerçi ama olsun.

İstanbul’a En Yakın Doğu Karadeniz: Yuvacık

Tekirdağ – Şarköy: Bu yılki yeni keşfim, Tekirdağ Belediyesi’nin hayata geçirmeye hazırlandığı Miras Yolu Rotası oldu. Şarköy’ün mübadele köylerini kapsayan ve çalışmalar tamamlandıktan sonra ekoköy olacak birçok köyü proje kapsamında ziyaret ettim.

Miras Yolu Rotası: Tekirdağ Şarköy, Uçmakdere, Güzelköy, Hoşköy Gezisi

Kırklareli – İğneada: Meşhur longoz ormanlarını görmek için Kırklareli’nin yolunu tuttum. Santral yapılacağı söylenen ve hatta çalışmalara da başlanan İğneada Bölgesi’ni bu yıl mutlaka görün. Bu ülkede ne olur, ne olmaz.

Trakya’nın Maceracı Rotası: Kırklareli Gezi Rehberi

KKTC – Lefkoşa, Girne, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs’ın yasaklı ve hayalet şehri Kapalı Maraş’a gittiğim; Lefkoşa’da ve Girne’de Kuzey Kıbrıs’ın tarihindeki izlerini sürdüğüm farklı bir KKTC gezisi yaptım.

Kuzey Kıbrıs’ın 3 Büyükleri: Lefkoşa, Girne, Gazimağusa

No Comments

Post a Comment