Özellikle 18 Mart Çanakkale Zaferi haftasında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerini kabul eden Çanakkale’de gezilecek yerler o kadar çok ki, kendisini hafta sonuna sığdırmak imkansıza yakın. Bir gün Çanakkale merkez, bir gün Gelibolu seyahatim oldu ve Çanakkale merkezde gezilecek yerler için bir günün yettiği kadar gezmeye çalıştım.
Günübirlik Çanakkale
Eğer günübirlik bir Çanakkale gezisi planlıyorsanız benim bir günde Çanakkale merkezde gezilecek yerler listem aşağıdaki gibi. İşin içine bir de Çanakkale’de nerede ne yenir eklendi mi bir gün bile merkezi gezmeye yetmiyor aslında. Karşınızda kısıtlı vakti olanlar için faydalı olabilecek Çanakkale rotaları.
Çanakkale Merkezde Gezilecek Yerler
Çanakkale gezim iki günü kapsıyordu ve bir günümü tamamen Gelibolu’ya, Çanakkale Şehitliklerine ayırdığım için geriye kalan günümü Çanakkale merkeze ayırdım. Çanakkale’de gezilecek yerler çoktan da çok. Çanakkale’nin ilçeleri, Antik Kent Troya gibi güzel yerler için bence iki gün de yeterli olmuyor. Bu yüzden yazının kapsamı yazının Çanakkale merkezde gezilecek yerler. Ve daha çok günübirlikçilere hitap ediyor.
Truva Atı
Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında Çanakkale ile özdeşleşen Truva atı var. Çanakkale’de iki farklı Truva atı bulunuyor. Orijinal Truva Atı, Truva Antik kentinde yer alıyor. Çanakkale’nin merkezi olan Kordon’daki Truva atı ise Brad Pitt’in baş rolünde oynadığı Troy filminde kullanılan Truva Atı. Filmde kullanılan at sergilenmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Japonya’dan Çanakkale’ye getiriliyor. Yüksekliği 12.4 metre, genişliği 6 metre ve uzunluğu 10 metre olan Truva Atı’nın ağırlığı yaklaşık 12 ton.
Takvimli Güneş Saati
Troy filminde kullanılan Truva Atı’nın etrafında bir güneş saati yer alıyor. Dünyanın ilk takvimli güneş saati olan bu saat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi tarafından Çanakkale Kordon’a yerleştirilmiş. Kökeni eski Çin’e dayanan ve güneşin hareketiyle zamanı ölçmeye yarayan bir alet olan saatten güneşin üzerinde oluşturduğu gölgelerin boyuna bakılarak zaman anlaşılıyor. Yani güneş ve gölge hesaplarıyla bu saatten saati, ayın kaçıncı gününde olduğumuzu, hangi burca denk geldiğimizi öğrenebiliyoruz. Bu açıdan Çanakkale’deki güneş saatinin önemi oldukça büyük. Çünkü Türkiye’de ve dünyada saatin yanında hem günü, hem de ay ve burçları gösteren başka bir güneş saati yok.
Çanakkale Kordon
Truva Atı, güneş saati, çay bahçeleri, cafeler, heykeller Çanakkale’nin sahil şeridi olan Kordon’da yer alıyor. Her mevsim poyrazını eksik etmeyen Kordon’da bir yürüyüş yaparak Çanakkale’nin havasını iyice depolamak en güzeli.
Aynalı Çarşı
Çanakkale merkezde gezilecek yerler dedik mi oraya Aynalı Çarşı mutlaka konur. Türküsüyle müsemma Aynalı Çarşı’nın üzerindeki kitabede çarşı hakkında detaylı bilgiler yer alıyor ve bu bilgiler Osmanlı Türkçesi, İbranice ve Fransızca olarak yazıyor. Osmanlı Türkçesi yazılı kısımda Aynalı Çarşı’dan şu sözlerle bahsediliyor; ‘adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi II. Abdülhamid efendimiz hazretlerinin lütuf ve sahip çıkmalarıyla kendine bağlı Musevi uyruğundan İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır’
Mart ayında gittiğim Aynalı Çarşı 20.00’a kadar açıktı. Çanakkale’ye özgü hediyelik eşyaların satıldığı, bir nevi Çanakkale’nin Kapalı Çarşı’sı olan Aynalı Çarşı’ya Çanakkale gezisi yapan hemen herkes mutlaka uğramadan dönmüyor.
Çanakkale Saat Kulesi
Çanakkale’nin simgesi olan Saat Kulesi, iskeleden çarşıya giden yol üzerinde bulunuyor. Sultan Abdülhamid’in 20. saltanat yıl dönümü olan 1896’da Anadolu’nun birçok şehrine yaptırılmış saat kulelerinden biri olan Çanakkale Saat Kulesi’nin yapılmasında Cemil Paşa ismi ile İtalyan fahri konsolosu olan tüccar Emile Vitalis adları geçmekte. Rivayete göre Vitalis’in vasiyetinde servetinden onbin Fransız altını ile Çanakkale’de bir saat kulesi yapılması ve şehre su getirilmesi yazılıymış.
Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale Deniz Müzesi, Beşiktaş Deniz Müzesi gibi Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir müze. Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında yer alan Deniz Müzesi’nin içinde Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Çimenlik Kalesi, hediyelik eşya binası ile resim ve fotoğraf galerisi bölümleri gezilebiliyor.
Çanakkale savaşları denildiğinde akla ilk gelen sembol isim Nusret Mayın Gemisi, 26 mayınla savaşın seyrini değiştiriyor. Çanakkale Zaferi’nde büyük rol üstlenen Nusret Mayın Gemisi’nin orijinali Mersin’de, orijinale yakın replikası da Çanakkale Deniz Müzesi’nde bulunuyor. Deniz Müzesi girişleri ücretsiz, Nusret Mayın Gemisi ziyareti ise Tam 7 TL, öğrencilere ücretsiz. Müze ayrıca pazartesi ve perşembe günleri hariç her gün saat 09.00’dan 17.00’a kadar açık.
Kent Müzesi
Kent Müzesi, Çanakkale merkezde gezilecek yerler için bir diğer alternatif. 1800’lü yılların sivil mimari örneklerinden biri olan bir binada yer alan Kent Müzesi’nin giriş katında Çanakkale’ye ait dönemsel sergiler bulunuyor. En hareketli kısım ise ikinci kat. Bu katta Çanakkale’ye dair efsaneler ve öyküler, antik ve Osmanlı dönemi panoları yer alıyor. Ayrıca Çanakkale savaşları süresince yaşananlar ve savaşa tanıklık edenler ile ilgili birçok bilgi sunuluyor.
Kent Müzesi’ne giriş ücretsiz. Müzenin açık olduğu saatler ise Eylül-Mart arası 09.00-17.00, Nisan-Ağustos arası 10.00-19.00. Kent Müzesi, pazartesi günleri kapalı.
Çanakkale Arkeoloji Müzesi
Atatürk döneminde müzecilik faaliyetlerine başlayan Çanakkale’de yer alan birçok antik kentten ve çevresinden gelen eserler ve başta Zeus ile Afrodit heykelleri olmak üzere birçok heykel, Çanakkale Arkeoloji Müzesi‘nde sergileniyor. Çanakkale’nin geçmişi ile ilgili önemli bir müze olan Arkeoloji Müzesi hem açık hava müzesi olarak hem de kapalı müze olarak geziliyor.
Çanakkale’de kaldığım Hotel Cura‘ya çok yakın bir konumda bulunan Arkeoloji Müzesi, merkeze biraz uzak. Araba ile ya da toplu taşıma kullanarak Pazar Pazarı durağında inerek ulaşabilirsiniz. Müzeye girişler 5 TL, müzekart geçerli. Ziyaret saatleri ise Nisan-Ekim arası 19:00’a, Kasım-Mart arası 17:00’a kadar.
Çanakkale’nin Evlatları Müzesi
Kale Grubu tarafından Kordon’a yerleştirilen Çanakkale’nin Evlatları Müzesi de Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında. Türkiye’nin ilk dijital savaş müzesi özelliğine sahip Çanakkale’nin Evlatları Müzesi’nde Çanakkale savaşları interaktif bir ortamda gözler önüne seriliyor.
Müzede gazilerin ses kayıtlarını dinleyebiliyor, arşiv belgeleri ve Çanakkale savaşlarına dair özel fotoğrafları interaktif bir deneyimle görebiliyorsunuz. Ayrıca cephe günleri son teknolojiye sahip iletişim kanallarıyla sunulurken, hologram teknolojisiyle de tarihi bugünmüşçesine yaşıyorsunuz. Müze ziyaretleri ücretsiz.
Fatih Camii
Çanakkale merkezde gezilecek yerler listesine tesadüfen gördüğüm Fatih Cami’yi de eklemek istedim. Fatih Camii, Çanakkale’nin ilk mahallesi olan eski adıyla Cami-i Kebir, şimdiki adıyla Fevzipaşa Mahallesi’nde yer alıyor. 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve Çanakkale’deki Osmanlı Dönemi camileri içindeki en büyük camii sıfatına sahip Fatih Camii, uzun süredir tadilatta olması nedeniyle ziyarete kapalı.
Sadrazam Hafız İsmail Paşa’nın Mezarı
Fatih Camii karşısında hazine olarak adlandırılan küçük bir mezarlık bulunuyor. Bu mezarlıkta Sadrazam Hafız İsmail Paşa ve Sadrazam Ali Paşa’nın kabirleri ile kavukları bulunuyor. Bu mezarlık, Çanakkale’deki tek sadrazam mezarlığı.
Çanakkale Halk Bahçesi
Çanakkale merkezde gezilecek yerler içerisine mutlaka alınsın istediğim bir yer Halk Bahçesi. Kentin ortasında geniş bir park olması nedeniyle çok sevdim burayı. Çanakkale Halk Bahçesi, Truva Antik Kenti’nde (Troia) ilk kazı çalışmasını yapan arkeolog Frank Calvert ve ailesinin konağının bahçesinden bir bölümmüş aslında. İngiliz bahçesi özelliklerinde tasarlanan bu parkta çeşit çeşit ağaç ve bitki çeşidi bulunuyor.
Halk Bahçesi’nin giriş kapısı Zübeyde Hanım’a adanmış ve içeride Zübeyde Hanım’ın bir büstü var. Benim gittiğim dönemde ise parkın içerisinde Barış Petekleri adında çok güzel bir çalışma yer alıyordu.
Çanakkale Merkezde Gezilecek Yerler Alternatif Liste
Eğer vaktiniz var ya da yukarıdakileri gördünüz ve farklı yerler görmek istiyorsunuz. O halde Çanakkale’ye gitmeden evvel listeye aldığım ama ne yazık ki yetiştiremediğim için gidemediğim yerleri de amme hizmeti olarak yazayım.
- Issız Cuma Mezarlığı: Aslında burası merkezde değil ama Seyvan ve Çakıroba Köyleri yolunda olduğu için yol üzerinde giderken kaçırmayın diye yazmak istediğim yer. Bu ne ayol dediğinizi duymazdan geliyorum. Çünkü ben Çanakkale’ye gitmeden Issız Cuma Mezarlığı’nı özellikle listeye aldım. Hatta Çanakkale’deki müzelere yetişmeyi hiçe sayarak gitmek istedim ama müzeler galip geldi. Neyse. Issız Cuma Mezarlığı, bir anne ile çocuğunun aynı yerde yattığı ama yan yana olmadığı bir mezarlık. Ve bu mezarlığın hikmeti, iki ayrı yerde olan mezarların her defasında bir araya gelmesi. Öyle ki bu hikaye ve mezarlık Türk yapımı Siccin’e de konu olmuş.
- Seramik Müzesi: Çanakkale merkezde gezilecek yerler alternatifini oluşturan Seramik Müzesi, geleneksel ve modern Çanakkale seramik eserlerine ev sahipliği yapıyor.
- Piri Reis Müzesi: Türkiye’nin alanındaki tek müzesi olan Piri Reis Müzesi’nde, Piri Reis’in eseri Kitabı Bahriye’nin bir bölümü ile Deniz haritaları koleksiyonu bulunuyor. Ayrıcada müze içerisinde yüzlerce deniz canlısı hakkında bilgi edinmek mümkün.
Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul Avrupa Yakası’ndan araba ile Çanakkale gitmek için Tekirdağ ya da Bursa güzergahını kullanabiliyoruz. Tekirdağ istikameti daha yakın olmasına rağmen biz Avrasya Tüneli’nden geçip Bursa-Bandırma istikametinden Çanakkale’ye ulaşıyor, dönerken de Gelibolu-Tekirdağ güzergahını izliyoruz. İstanbul’dan Çanakkale araba ile yaklaşık 5 saat sürüyor. İstanbul-Tekirdağ güzergahından gelecekler, E-80 kara yolu bağlantısını kullanarak Kınalı bağlantısını takip ediyor ve Marmara Ereğlisi’nin ardından Tekirdağ’a varıyor. Tekirdağ ile Çanakkale arası 2.5 saat. Tekirdağ’dan sonra Gelibolu ve Eceabat’ı geçerek Çanakkale şehir merkezine varmak için feribot kullanmak gerekiyor. Daha geniş zamanlı bir Çanakkale gezisi için Bilet Bayi Blog‘un hazırladığı listeye gönderiyorum sizleri.
Çanakkale ile ilgili bunlar da ilginizi çekebilir;
Çanakkale'de Nerede Ne Yenir?: Mümkün Mertebe Uygun Fiyatlı Çanakkale Yemekleri
Nisan 11, 2017 at 11:40 pm[…] ve yabancı turistlerin ziyaretlerini kabul eden Çanakkale’de gezilecek yerler oldukça fazla. Çanakkale merkezde gezilecek yerler de bu bir günde meydana geldi. Gezil rehberi dışında Çanakkale’de nerede ne yenir […]
Gelibolu'da Gezilecek Yerler: Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Şehitlikleri
Nisan 11, 2017 at 11:42 pm[…] Vatan nedir ve ona nasıl sahip çıkılır? Türkiye tarihinin dönüm noktası olan Çanakkale, hem ülke bağımsızlığının kapılarını aralamış, hem de birçok ulusu aynı göğün […]